Ana SayfaDünyaSoçi’de taraflar arasında anlaşmazlık, Suriyeli bazı delegelerden tepki

Soçi’de taraflar arasında anlaşmazlık, Suriyeli bazı delegelerden tepki

HABER MERKEZİ – Soçi’de dün başlayan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi, BM, Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmazlıktan ötürü ana toplantının yapılacağı ikinci gününde iki saat gecikmeyle başladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un açılış konuşmasında Suriye’de barış için şartların olgunlaştığını söylemesine ise Suriyeli bazı delegeler tepki gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin kararlaştırdığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi ikinci gününde devam ediyor.


Soçi’deki Suriye kongresi Afrin’in gölgesinde başladı


Suriye’deki hükümet yanlısı ve karşıtı çeşitli etnik grupları bir araya getirmek amacıyla yapılan kongrenin bugünkü ana toplantısına yaklaşık 1600 Suriyeli delegenin katıldığı bildirildi, ancak Kürt temsilcilerin katılmadığı kongrede delegelerin çoğunun Suriye rejimine yakın isimlerden oluştuğu aktarıldı.

Genel oturumun sonunda ise kongreye davet edilen gözlemcilerden Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın önerdiği maddelerden oluşan bir sonuç bildirisinin kabul edilmesinin beklendiği açıklandı.

BM, Türkiye ve Rusya arasında anlaşmazlık; Suriyeli delegelerden tepki

Soçi’de kongre; Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmazlıktan ötürü 2 saat gecikmeyle başladı.

AFP’nin haberine göre de Mistura’nın, başkanlığını yapacağı anayasal reform komitesine yönelik taleplerinin ardından taraflar ihtilafa düştü. De Mistura’nın komite için verdiği aday listesi Rusya tarafından reddedildi.

Türkiye ise Suriye rejiminin Soçi’ye gönderdiği temsilcilerden biri ile ilgili endişe yaşadığını kaydetti.

Daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Ardından başlayan kongrenin açılış bölümünde Lavrov’un Suriye’de barış için tüm koşulların olgunlaştığını söylemesine de tepki gösterildi.

Reuters’ın haberine göre bazı Suriyeli delegeler ayağa kalkarak, bakana tepkilerini dile getirdi ve Moskova’yı hava saldırılarıyla Suriye’deki sivilleri öldürmekle suçladı.

Kuzey Suriye yönetimi kongreye gitmedi: ‘Konferans başarısızlığa mahkum’

Kongreye ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan PYD’nin Rusya Temsilcisi Abdulselam Eli, Kürtler davet edilmediği için konferansın baştan başarısızlığa mahkum edildiğini savundu.

Eli, Rusya’nın “Konferansa Kürtleri davet ettik” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “En büyük engel; sorunu yaşayanların değil, sorun çıkaranların karar vermesidir. Halklar yok o masada, savaşı çıkaranlar ve organize edenler var” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı saldırılar nedeniyle Kuzey Suriye Demokratik Özerklik Yönetimi Soçi’deki toplantıya katılmama kararı almıştı.

‘Suriye muhalefet heyeti tepki gösterdi, Türk yetkililer ikna etmeye çalıştı’

Öte yandan Soçi kentinde düzenlenen kongreye katılmak üzere giden Suriye muhalefeti heyetinin, kongre vesilesiyle havaalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek ülkeye giriş yapmak istemediği belirtildi.

Al Jazeera’den Rory Challands havalimanında yaşananları “sıkıntıya düşen Türk yetkililer, Türkiye destekli muhalefet delegelerini havaalanından ayrılmaları için ikna etmeye çalıştı” sözleriyle anlattı.

Türkiye’den kaynaklar daha sonra Suriye muhalefeti heyetinin temsil yetkisini Türk heyetine verdiğini aktardı.


Gazete Karınca



Önceki Haber
Dünya Tabipler Birliği’nden TTB’ye destek, Türkiye’ye çağrı
Sonraki Haber
AKP'li Çorum Belediye Başkanı istifa etti