Ana SayfaDünyaSoçi’deki kongrenin sonuç bildirgesi açıklandı

Soçi’deki kongrenin sonuç bildirgesi açıklandı

HABER MERKEZİ – Soçi’de dün başlayan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi sona erdi. Kürt temsilcilerin Türkiye’nin Afrin’e operasyonundan dolayı katılmadığı kongrenin  sonuç bildirgesinde “Suriye’nin toprak bütünlüğüne” vurgu yapıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin kararlaştırdığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi iki gün süren görüşmelerin ardından akşam saatlerinde sona erdi.


Soçi’de taraflar arasında anlaşmazlık, Suriyeli bazı delegelerden tepki


Kürt temsilcilerin Türkiye’nin Afrin’e operasyonu nedeniyle katılmadığı ve görüşmelerde taraflar arasında anlaşmazlıkların çıktığı kongrenin sonuç bildirgesinde “Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması” gerektiği belirtildi ve “Suriye halkı kendi geleceğine seçimlerle karar vermeli” denildi.

Sonuç bildirgesinde, “Suriye ordusunun korunması ve Suriye sınırlarını korumak, yabancı güçlerle ve terörizmle mücadele için göreve devam etmesi gerek” ifadesi kullanılırken, “Suriye’nin güvenlik güçleri kanunla uyumlu şekilde çalışmalı ve din ya da etnik kimlik fark etmeden bütün Suriyeliler eşittir” ifadeleri yer aldı.

Bildirgede seçim vurgusu

Reuters’ın haberine göre katılımcılar, Suriye’deki iç savaşın sona ermesi için temel konularda anlaştı. Bildirgede, “Suriye’nin seçimle birlikte demokratik bir yola girmesi gerektiği” ifade edildi.

Kongrede 150 kişilik bir komite kurulması kararı alındığı ve bu komitenin anayasa değişikliğini görüşeceği de belirtildi.

Previous post
Gerekçe yok: TTB'nin düzenlediği panele valilik engeli
Next post
'Beni şeriat yargılasın' demişti: İstismarcı erkeğe 'iyi hal indirimi'