Ana SayfaDünyaSuriye Kürt İlerici Demokrat Partisi’nden Soçi’yi boykot kararı

Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi’nden Soçi’yi boykot kararı

HABER MERKEZİ – Soçi’de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne davet aldıklarını belirten Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi, yaptığı açıklamayla kongreyi boykot edeceklerini duyurdu. Boykotun nedeni olarak ise Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyon gösterildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, dün düzenlediği basın toplantısında, 29-30 Ocak tarihleri arasında Soçi’de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne Kürt temsilcilere de davet gönderdiklerini söylemişti.

Zaharova, “Kürt temsilcilere davetiye gönderildi. Yanıtı artık onlarda aramak gerek. Davetiyeti kabul edip etmemek ve dolayısıyla bu formata (kongreye) aktif bir biçimde katılmayı kabul edip etmemek onların cevabını bulması gereken bir soru” diye konuşmuştu.


Rusya’dan Soçi açıklaması: Kürt temsilcilere davetiye gönderildi


Artı Gerçek’ten Gamze Kafar’ın haberine göre Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi, bugün düzenlediği basın toplantısında davet edildikleri Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmayacaklarını duyurdu.

Partinin Genel Sekreteri Abdülhamit Hacı Derviş, yaptığı açıklamada Soçi’ye katılmayacaklarını belirterek, “Suriye ve Rusya şu anda Kürt milletinin ölümüne sebep oluyor. Suriye halkları ölümle yüz yüze kalıyor. Biz burada barış niyetini arayamayız. Ölümlerin yaşandığı yerde barış olamaz. Bu saldırıların altında barış ortamını oluşturmak değil krizi derinleştirme amacı yatıyor. Afrin’e yönelik saldırılara karşı kanımızın son damlasına kadar direneceğiz” diye konuştu.

“En büyük neden Afrin’e yönelik saldırılar”

Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi’nin Siyasi Ofis Üyesi Ahmet Berekat ise kongreye katılmamalarına gerekçe olarak “Afrin’e yönelik saldırıları” gösterdi ve şöyle devam etti:

“Türkiye toprağımızın çok önemli bir parçasına saldırılarda bulunuyor. Bu saldırı hem Suriye topraklarına hem de Kürtlere yöneliktir. Bu saldırının kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur.”

Türkiye’nin Suriye’deki siyasi çözüm tartışmalarını engellenmek istediğini savunan Berekat, “Türkiye Kürtlerin Suriye’de statüsünün olmasına tahammül edemiyor” diye konuştu.

Afrin operasyonu sonrası Kürtlerden “Soçi’yi boykot” kararı

Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonu sonrası Demokratik Toplum Hareketi (TEVDEM) Eş Başkanı Aldar Xelil, Rusya’nın operasyondaki ‘işbirliği’ gerekçesiyle konferansın ‘anlamsız’ kaldığını belirterek, kongreye gitmeyeceklerinin sinyalini vermişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise 22 Ocak’ta yaptığı açıklamada kongreye Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) katılmayacağını söylemişti.




Önceki Haber
7. gün: Türkiye'nin Afrin'e operasyonu sürüyor
Sonraki Haber
Amsterdam'da silahlı saldırı: Bir kişi yaşamını yitirdi