Ana SayfaEkolojiTMMOB’dan İstanbul’daki 6 metro hattı için ‘çökme’ uyarısı

TMMOB’dan İstanbul’daki 6 metro hattı için ‘çökme’ uyarısı

HABER MERKEZİ – TMMOB Maden Mühendisleri Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini iptal ettiği 6 metro hattı ile ilgili “çökme” uyarısında bulundu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile istifa eden Kadir Topbaş’ın 6 metro ihalesini iptal eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal’ın kararını değerlendirdi.

‘Çökme’ uyarısı

Maden Mühendisleri Odası, söz konusu metro hatları ile ilgili çökme uyarısında bulanarak, “Tüneller olduğu gibi bırakılırsa yüzeydeki yapılarda hasar oluşur” dedi.

Kaynarca-Pendik-Tuzla, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir, Mahmutbey-Bahçeşehir hatlarının durdurulmasını değerlendiren Oda, ‘çökme’ riskine karşı yetkilileri uyardı.

Sözcü’nün haberine göre uzmanlar, bazı projelerde imalatların yüzde 10’luk kısmının tamamlanmış olduğunu belirterek, uyarılarını şöyle sürdürdü:

Tünelin beton kaplaması yapılmaz ve olduğu gibi bırakılırsa tünel içerisinde gerekli tedbirler alınamaz. Bu da hem tünel içerisinde deformasyonların artmasına hem de yüzeydeki yapıların da bundan etkilenmesine ve hasarlara yol açabilir. Durdurulan, kapatılan şantiyeler yaşam alanları içinde bulunduğu için çevre güvenliği sağlanmalıdır.

Uzmanlar yeraltında açılan bir boşluğun doğanın dengesini bozduğuna da dikkat çekti.

İBB: Metro projeleri değil ihaleleri iptal edildi

Kadir Topbaş’ın istifasının arından geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 6 metro hattının ihalesini iptal ettiğini duyurmuştu.

Kaynarca-Pendik-Tuzla, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir ve Mahmutbey-Bahçeşehir metro hatlarının iptal edildiği, Ulaştırmadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu tarafından 29 Aralık 2017’de birer yazı ile ilgili firmalara iletilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada ise, 2017 yılı içerisinde yapılan ve 6 hattan oluşan metro projelerinin değil ihalelerinin iptal edildiği belirtilmişti.

Açıklamada, “Metro hatlarının uzatılıp yeniden projelendirilerek, daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için söz konusu ihaleler iptal edilmiştir. Böylece toplam uzunluğu 76,9 km olan 6 proje iptal edilmediği gibi, İstanbul’un ulaşımına köklü çözüm için metro yatırımları bin kilometre hedefine uygun olarak genişletilmiş olacaktır” denilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'2017 yılında 409 kadın öldürüldü, 387 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı'
Sonraki Haber
Gazeteci Metin Göktepe mezarı başında anıldı