Ana SayfaGüncelTorba tasarıyla ‘yeniden suç işleme tehlikesi’ de tutuklama nedeni olacak

Torba tasarıyla ‘yeniden suç işleme tehlikesi’ de tutuklama nedeni olacak

HABER MERKEZİ – Hazırlanan 27 maddelik torba tasarıya göre bundan böyle “yeniden suç işleme tehlikesi tutuklama nedeni” olacak.

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı 27 maddelik torba tasarıda Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve Kabahatler Kanunu’ndaki çok sayıda maddede değişiklik var.

27 maddelik 48 sayfalık taslağa ulaşan Milliyet’ten Türker Karapınar’ın haberine göre değişikliklerden biri de yeniden suç işleme tehlikesinin tutuklama nedeni olacak olması.

Haberde, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 100’üncü maddesinde yapılacak değişikliğe göre tutuklama nedenlerinin arasına, “Aynı veya daha ağır bir suçu yeniden işleme”, “Suçun işlendiği hal ve koşullar veya meydana gelen zararın ağırlığı dolayısıyla fiilin kamu düzenini önemli ölçüde bozması” bentleri eklenecek.

Böylece yeniden suç işleme tehlikesi tutuklama nedeni olacak.

Madde gerekçesinde ise Kıta Avrupası hukuk sistemi içinde yer alan Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Hollanda gibi ülkelerdeki işleyiş örnek gösteriliyor.

Bu ülkelerde “yeniden suç işleme tehlikesinin bir tutuklama nedeni olarak kabul edildiği” belirtilerek, “işlenen suç nedeniyle kamu düzeninin bozulması durumunda da ülkelerin hukuk sistemlerinde şüphelinin tutuklanabilmesinin mümkün olduğu” ifade ediliyor.

Adalet Komisyonu başkanlıklarına gönderildi

Söz konusu torba taslak Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü’nce 4 Ocak tarihli yazıyla Türkiye genelindeki Adalet Komisyonu başkanlıklarına görüşe gönderildi.

27 maddelik 48 sayfalık taslakla ilgili 30 gün içinde görüş bildirilmesi istendi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gerekçe 'güvenlik': Gazi Mahallesi ve Maltepe'deki kritik yerler Emniyet'e tahsis edildi
Sonraki Haber
Türkiye'den Rusya ve İran'a İdlib çağrısı: 'Rejim ilerliyor, durdurun'