Ana SayfaGüncelTürkiye’den Hakan Atilla açıklamaları

Türkiye’den Hakan Atilla açıklamaları

HABER MERKEZİ – Türkiye’den ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada, jüri tarafından suçlu bulunmasına ilişkin açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanlığı, verilen kararı ‘haksız ve talihsiz’ olarak değerlendirirken, Hükümet Sözcüsü Bozdağ dava için “siyasi kumpas” ifadesini kullandı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise kararı “Türkiye’nin egemenliğine saldırı olarak değerlendiriyoruz” dedi. Halkbank ise Atilla’nın temyiz hakkı olduğunu açıkladı.

Türkiye’den eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’deki ambargo davasında suçlu bulunmasına ilişkin açıklamalar yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, verilen karar ‘haksız ve talihsiz’ olarak değerlendirildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

New York Güney Bölgesi Savcılığınca hazırlanan SR 15 Cr.867 (RMB) numaralı tadil edilmiş iddianame temelindeki davada Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın juri tarafından altı suçlamanın beşinden suçlu bulunmuş olması haksız ve talihsiz bir gelişmedir.

ABD mahkemesi, sahte ve siyasi istismara müsait sözde “delillere” dayanarak gerçekleştirilen ve Türkiye’nin iç meselelerinin gerçek dışı kurgular temelinde tartışıldığı bir süreçte, daha önce örneğine rastlanmamış bir şekilde Türkiye’nin içişlerine müdahil edilmiştir.

Bu arada ABD tarafından maddi ve lojistik destek sağlanmak suretiyle bazı FETÖ mensuplarının yargı sürecini etkileyecek gerçek dışı iddialarda bulunmalarına ve sahte deliller sunmalarına fırsat verilmesi mahkeme sürecinin ciddiyetini ve inanılırlığını yok etmiştir.

Bu haliyle bir hukuk ayıbına dönüşen kararın düzeltilmesi en büyük temennimizdir.

Hükümet Sözcüsü: Dava siyasi bir kumpas

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, dava için “siyasi kumpas” ifadesini kullandı.

“Sarraf Davası’nda hukuk, mahkeme ve muhakeme, siyasi bir yarar için göstere göstere kullanılmıştır” diyen Bozdağ, şunları kaydetti:

“Bu davada karar, soruşturmadan önce verilmiş; soruşturma/yargılama süreci, verilmiş kararın ilanı için sadece zorunlu usulün tamamlanmasıdır. Bu nedenle ABD’de görülen Zarrab Davası’nda jürinin kararı, bizim için sürpriz veya şaşırtıcı bir gelişme değildir.

“Jürinin Mehmet Hakan Atilla’yı suçlu bulması ve bilahare mahkemenin vereceği karar, Türkiye açısından hukuki bir değer ifade etmez. Sarraf Davası; Türkiye’de ve ABD’de FETÖ ve CIA/FBI/ABD yargısı işbirliğinin de somut ispatıdır.”

Bozdağ ayrıca, “Bu karar, uluslararası hukuka da aykırıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Kalın: Skandal davanın skandal kararı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da düzenlediği basın toplantısında Atilla’nın suçlu bulunduğu davaya dair değerlendirmelerde bulundu.

Kalın, şunları söyledi:

“Skandal davanın skandal kararıdır. Baştan beri kumpas olduğu açık ve netti. Hukuk adına utanç verici bir senaryo hayata geçirilmelidir şu anda. FETÖ’nün ABD hukuk sistemini kurduğu bağlantılar üzerinden ne kadar istismar edeceğini merak ediyoruz. Baştan düşmesi gereken bir mahkeme süreci söz konusu. Tanık olan kişi her türlü yalanı söylemek zorundayım diyor.

“Eski bir polis de bu sahte delilleri mahkeme salonuna getirdiğini söylüyor ama dava devam ediyor. Şu anda bu davaya bakan hakim 2 yıl önce FETÖ’cü kurum tarafından Türkiye’ye getiriliyor, ağırlanıyor. Bütün bunları alt alta koyduğunuzda, iddialara baktığınızda bunların Türkiye’nin iç işlerine müdahale olduğu ortadadır. Mahkeme süreci devam ediyor. 11 Nisan’da hakim kararını açıklayacak. Temyiz yolu açık. Biz de bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz. Bunun utanç verici bir siyasi operasyon olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Milletimiz oynanan oyunu açık ve net görmektedir.”

Gül: Türkiye’nin egemenliğine saldırı

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise davayı Türkiye’nin egemenliğine saldırı olarak değerlendirdiklerini belirterek, kararın hukuki olmadığını savundu.

Gül, “İsnat edilen fiillerin uluslararası hukuk bağlamında hukukiliği tartışmalıdır. ABD’nin iç hukukundan kaynaklanan bir durumun yabancı bir ülke vatandaşı için uygulanması hem yargılama yetkisi bağlamında hem de fiilin suç vasfı taşıyıp taşımadığı konusunda açık şaibe oluşturmuştur” dedi.

Halkbank’tan açıklama

Öte yandan Halkbank da Hakan Atilla’nın suçlu bulunduğu davaya ilişkin açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, Atilla’nın temyiz hakkı olduğu belirtilerek, ‘hukuki süreç henüz sonuçlanmamıştır’ denildi.

Bankanın açıklamasının devamında şunlar kaydedildi:

Bahse konu davada Bankamız taraf olmadığı gibi Mahkeme tarafından Bankamız hakkında alınmış herhangi idari veya mali bir karar bulunmamaktadır.

Genel Müdür Yardımcımız hakkındaki Mahkeme Jürisi kararına dayanılarak, henüz hukuki süreci tamamlanmayan davayla ilgili olarak Bankamızın güven ve itibarını sarsıcı nitelikte açıklama veya haber yapılmasının Bankacılık Kanununun “İtibarın Korunması” başlıklı madde hükümlerine aykırılık teşkil edeceğini hatırlatmak isteriz.

ABD’deki davada jürinin kararı: Hakan Atilla suçlu

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada, 6 suçlamadan 5’inde jüri tarafından suçlu bulunmuştu.

Atilla, yalnızca ‘kara para aklama’dan suçsuz bulunmuştu.

Hakan Atilla’ya şu suçlamalar yöneltiliyordu:

  • ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma
  • Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma
  • Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma
  • Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma
  • Kara para aklamak için kumpas kurma
  • Kara para aklama

Ceza ileri bir tarihte açıklanacak

Jüri Atilla’nın suçlu olduğuna karar verdiği için birkaç hafta içerisinde Yargıç Richard Berman’ın ayrı bir duruşmada tarafları bir araya getirip sanığa verdiği cezayı açıklaması öngörülüyor.

Aralarında eski Maliye Bakanı Zafer Çaglayan’ın da olduğu “firari sanık” statüsündeki 7 kişi hakkında ise hüküm verilmeyecek.

Davada adı geçen Türkiye bankaları ile ilgili olası bir ceza ya da yaptırım kararı daha sonra ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanacak.


New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’ndan açıklama


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Macron'dan Erdoğan ile görüşme öncesi basın özgürlüğü eleştirisi
Sonraki Haber
Alkollü içeceklere yüzde 7.1 zam