Ana SayfaEkonomiVergi borcu olanlar ‘e-haciz’in hedefinde: Hesaplara her an el konabilir, usulsüzlükler yaşanabilir

Vergi borcu olanlar ‘e-haciz’in hedefinde: Hesaplara her an el konabilir, usulsüzlükler yaşanabilir

HABER MERKEZİ – Vergi dairelerine ‘günlük e-haciz hedefi’ verilmesiyle vergi borcu olanların gece gündüz fark etmeksizin, maaş ya da banka hesabındaki varlığına el konulabildiği belirtildi. Uygulama sırasında ise düzenlemelerin ihlal edildiği, protokole aykırı işlemlerin yapıldığı ifade edildi.

PTT ve 40 bankayla imzalanan protokoller çerçevesinde, kamuya veya Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) borcu olan mükelleflere elektronik ortamda haciz konuluyor.

Sözcü’den Nedim Türkmen’in haberine göre yeni yıl ile beraber her vergi dairesinde kayıtlı mükellef sayısına göre ‘günlük e‑haciz hedefi’ belirlenirken, vergi daireleri bu hedefi tutturmak için gece gündüz fark etmeksizin, borcu olan mükelleflerin maaş ya da banka hesabında bulunan para, altın, döviz gibi mal varlığına el koyabiliyor.

Ancak habere göre bu uygulamada bazı düzenlemeler ihlal ediliyor, protokole aykırı işlemler yapılıyor. Hatta, kimi durumlarda gerekli denetim yapılmadan doğrudan e-haciz yöntemine başvuruluyor.

Haberde uygulamada yaşanan düzenleme ihlallerinden bazıları şöyle sıralanıyor:

  • Vergi dairelerinin mükelleflerin bütün banka hesaplarına e‑haciz işlemi uygulamaları nedeniyle, örneğin 100 bin lira borcu olan bir mükellef için 300 bin liralık e‑haciz uygulanması durumu ortaya çıkabiliyor.
  • Bankalar, kendilerine hiç borcu olmayan vergi mükelleflerinin kredi limitlerine bile e‑haciz uygulaması yapabiliyor.
  • Haciz uygulayan bankalar borcu aşan kısmı mükelleflere iade etmede direnç gösteriyor.
  • Emekli maaşlarına veya emekli maaş hesaplarına e‑haciz uygulanmaması gerekmesine rağmen uygulandığı görülüyor.

E-haciz nedir?

Elektronik haciz (e-haciz), kamuya olan vergi veya SGK borcundan dolayı elektronik ortamda, maaş ya da banka hesabınızda bulunan para, altın, döviz gibi mal varlığına el konulması işlemine deniyor.

Bu işlemle zaman ve kağıt tasarrufu edildiği iddia ediliyor.




Önceki Haber
Batman'da 16 yaşındaki çocuk intihar etti iddiası
Sonraki Haber
HDP’li Yıldırım hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı