Ana SayfaDünya‘Yasemin Devrimi’nin 7. yıldönümünde Tunuslular sokakta

‘Yasemin Devrimi’nin 7. yıldönümünde Tunuslular sokakta

HABER MERKEZİ – IMF’nin kredi karşılığında talep ettiği ekonomik ‘düzenleme’lerin hayata geçirilmesiyle beraber halkın birçok kentte sokağa çıktığı Tunus’ta, ‘Yasemin Devrimi’nin yıldönümü öncesinde hükümetten sosyal yardımlarda artış önerisi geldi. Muhalefet, önerinin çözüm olmadığını savunurken, birçok kentte etkin olan “Neyi Bekliyoruz” hareketi ise vergi düzenlemesinin iptalini istiyor.

Kamu sektöründe işe alımların büyük oranda durdurulduğu Tunus’ta benzin, telefon kartı, internet kullanımı ve hatta meyve ile sebzeye vergi artışı öngören yeni yasanın 1 Ocak’ta yürürlülüğe girmesinin ardından ülkenin en az 10 kentinde protestolar olmuştu.

Pazartesi gününden itibaren devam eden protestoların büyümesinin ardından ise hükümet acil olarak dün gece toplandı.

Cumhurbaşkanı El-Beci Kaid es-Sibsi ile işçi sendikaları ve siyasi partilerin yer aldığı toplantı sonrasında sosyal yardımlarda artışa gidilmesi için karar alındığı açıklandı.

Kararı açıklayan Sosyal İşler Bakanı Mohammed Trabelsi, hükümetin sosyal yardımlarda 70 milyon dolar artış öngören bir teklif yapacağını duyurdu.

Trabelsi, artışın düşük gelirli ve orta sınıf için önemine değinirken, sosyal bakım ve konut reformunun yapılacağını öne sürmesine rağmen detayları aktarmadı.

Demokratik Hareket partisi lideri Ahmed Nejib Chebbi ise hükümetin önerisinin çözüm olmadığını savundu.

Hükümetin attığı adımların “ağrı kesici” olduğunu belirten Chebbi, “Çözüm bulunmaması durumunda Tunus gemisi batacak” ifadelerini kullandı ve protestolar

‘İptal edilene kadar devam’

Tunus’ta siyaset alanında bu gelişmeler yaşanırken, Al Jazeera’ye konuşan protesto örgütleyicisi Warda Atig, sokaktaki gösterilere ve taleplere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Atig, kendisinin kurucularından olduğu ve Tunus’ta birçok kentin sokağında etkin olan “Neyi Bekliyoruz” (Fest Nestanaou) hareketinin taleplerini ve beklentilerini anlattı.

25 yaşındaki Atig, bakanlar ve Meclis üyelerinin maaşları artarken, halka öngörülen vergilerin arttığını kaydederek, olayın asıl sorumlusu olarak Uluslararası Para Fonu’nu, kısa adıyla IMF’yi gösterdi.

Devrimci sürecin devamını getirdiklerinin altını çizen Atig, “Tunus IMF ile anlaşma yaptığı sürece mücadele etmeye devam edeceğiz. IMF ve halkın çıkarlarının çeliştiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca bildiri dağıtımının 1984 yılındaki ‘Ekmek İsyanı’nın (Intifada al-Khubez) yıldönümü olan 3 Ocak’ta başladığını belirten Atig, ‘Yasemin Devrimi’nin de 14 Ocak’ta yaşandığını anımsattı ve yürürlülüğe giren yeni düzenleme iptal edilmediği sürece gösteriye devam edeceklerini vurguladı.

‘Yasemin Devrimi’nin 7. yıl dönümü

Tunus’ta ‘Yasemin Devrimi’ ile Zeynel Abidin Bin Ali yönetiminin devrilmesinin üzerinden 7 yıl geçerken, protestocular bu süreç içerisinde gelen altı hükümetin de sosyal ve ekonomik adalet sağlayamadığı görüşünde.

Uzmanlardan Habib Touhami, bunun nedenini “Siyasi partiler, 2011 yılından itibaren asıl önceliği seçim sürecine vererek, sosyal ve ekonomik hedefleri öteledi” ifadeleriyle açıklıyor.

Ayrıca Touhami, siyasi parti yetkililerinin daha çok partizan ve kişisel hırslarıyla hareket ettiğini savunuyor.

Başka bir uzman Safwan M. Nasri ise yapısal düzenlemelerdeki eşitsizliğin bir türlü giderilmediğine dikkat çekiyor.

“Tunus: Bir Arap Anomalisi” kitabının yazarı da olan Masri, yeni gösterilerin, eski protestolara (1984 Ekmek İsyanı) ilişkin olduğu değerlendirmesinde bulunarak, ülkenin merkezinde ve güneyinde yer alan gelişmekteki bölgelere yatırım yapılmadığını aktarıyor.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
The Post: Gazetecilik ne işe yarar? - Emre Tansu Keten
Sonraki Haber
HDP'den ‘Afrin’e operasyon’ yorumu: Beyinsizliğin dışa vurumu