Ana SayfaDünya15. gün: Afrin’e operasyon devam ediyor

15. gün: Afrin’e operasyon devam ediyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Afrin’e başlattığı operasyon bugün 15. gününde. TSK’nin Suriye’nin kuzeybatısında bulunan kente dönük bombardımanı sürerken, bölgedeki şiddetli çatışmalar da devam ediyor. Harekâtın Türkiye’ye yansıması ise gözaltı ve tutuklama furyası ile kendini gösteriyor. 8 TTB üyesi dahil onlarca kişi ‘Savaşa hayır’ dediği için ya gözaltında ya da tutuklandı. Afrin’e yönelik operasyon ve ilgili gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:00 | TSK, tanka yapılan saldırıda 5 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yaptığı açıklama ile Afrin’de beş askerin daha yaşamını yitirdiğini duyurdu.

TSK, operasyonda bir tanka yönelik saldırının gerçekleştiğini ve askerlerin bu esnada yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Bugün hayatını kaybeden askerlerin sayısı 7’ye yükselirken, Genelkurmay Başkanlığı’nın son açıklamasında ‘Zeytin Dalı Harekatı’nın başladığı 20 Ocak’tan bu yana 13 askerin yaşamını yitirdiği, 57 askerin de yaralandığı belirtildi.


16:50 | TSK iki askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu

Afrin’e operasyon sürerken Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada askerlerden birinin bugün Afrin’deki çatışmalarda, bir diğerinin ise Kilis’teki saldırıda hayatını kaybettiği duyuruldu.


16:10 | Yıldırım’dan Kılıçdaroğlu’na: Milli itifak var, buyur sen de katıl

Partisinin Tekirdağ il kongresinde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Afrin’e yönelik harekât dolayısıyla yaşanan sivil ölümlerine ilişkin konuştu.

Yıldırım, başta Birleşmiş Milletler, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve Afrin’deki hastane kaynakları olmak üzere sivil kayıplara ilişkin yapılan açıklamalara değinmeden, Afrin’de hiçbir sivilin yaşamını yitirmediğini savundu ve tek zarar görenin Hatay’da yaşayanların olduğunu söyledi:

“Zeytin Dalı Harekâtı’nın hiçbir şekilde sivillere yönelik amacı yoktur. Bu harekâtta tek zarar gören varsa o da bizim Hatay’da Kilis’te yaşayan vatandaşlarımızdır. 15 günde 90’dan fazla roket saldırısı oldu.”

Operasyona destek verdiği halde Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştiren Yıldırım, “Eğer her şeyin milli olmasını istiyorsan AK Parti’ye bak. Milli ittifak var, buyur sen de katıl. Hep beraber yolumuza devam edelim. Lafla millilik olmaz, millilik Afrin’de teröristlerin başına bomba gibi düşmekle olur” diye konuştu.


15:20 | Erdoğan: Afrin’e doğru ilerliyoruz

Partisinin Bitlis 6. Olağan İl Kongresi öncesi kentte konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’e operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu, seçimlere değindi:

“Şunu unutmayın, korkaklar zafer anıtı dikemez. Biz ‘kork Allah’tan korkmayandan’ diyoruz. Onun için dik duracağız, öleceksek bir kere öleceğiz ama onlar her gün ölecekler. Oradaki dağlar hamdolsun alınmaya başlandı. Şimdi Afrin’e doğru ilerliyoruz, az kaldı ama sizin müjdeleriniz onların onurudur, gururudur, heyecanıdır.”

Erdoğan konuşmasının devamında ise seçimlere işaret etti ve “Bu yolda emin adımlarla kardeşçe yürüyoruz ve önümüzdeki yılın martında belediyeler, kasımda parlamento, cumhurbaşkanlığı seçimleri var, ona da kendimizi hazırlıyoruz” dedi.


Çavuşoğlu: İşgal değil, biz Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız

El Cezire’ye bir mülakat veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrin’e yönelik harekâta ilişkin konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin harekâtla “Suriye’yi işgal etme niyeti taşıdığı” yönündeki açıklamalara tepki göstererek, bunların “asılsız” olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, “Bölge ve ötesinde Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini Türkiye’den daha fazla destekleyen bir ülke yok. Soçi ve Astana’daki beyan ve ortak bildirilere bakarsanız bunu görürsünüz. Biz, ülkenin birliği ve toprak bütünlüğünden yanayız” dedi.

Suriye’de ana unsurunu YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri ile birlikte hareket eden ABD’yi eleştiren Çavuşoğlu, iki ülke arasında güven eksikliği olduğunun da altını çizdi.


İnan Kızılkaya: Gazetecilik yapmak isteyenlere açık bir saldırı politikası var

İnan Kızılkaya

441 gün cezaevinde tutulan, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Afrin’e yönelik operasyonla medyaya daha da artan baskıyı değerlendirdi.

Şimdi Özgürlükçü Demokrasi’nin internet editörlüğünü yapan İnan Kızılkaya, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) ihtiyati tedbir kararıyla ve herhangi bir mahkeme sürecine tabii olmadan hukuksuz bir biçimde engellendiklerini belirtti.

‘Gazetecilerin talimatla ya da emirle gazetecilik yapmaya başladıkları an, yaptıklarının gazetecilik dışında bir iş olacağını’ kaydeden Kızılkaya, özetle şunları söyledi:

“Hükümet daha önce akredite vermediği basın kurumlarını da toplantıya çağırdı. Bunun nedeni, politikalarının yanlışlarının ortaya çıkarılmasındaki korku. Ama mızrak çuvala sığmıyor. Savaşta ölen siviller var. Bu bir işgal hareketi ve uluslararası meşruiyeti olmayan bir saldırıdır. İnsanların çığlıklarını, yakılan, yıkılan yerleri ve oradaki durumu çıplak olarak verenlere bir tehdit var ve biz bu tehdidi her gün görüyoruz. Biz mesleğimizin onurunu korumak için savaş karşıtı yayın çizgimizle devam edeceğiz.

“Bu harekatı eleştiren herkese karşı sosyal medya hesaplarından tutun gazetecilere kadar resmen cadı avı başlatılmış durumda. Sesini çıkaran, itiraz eden ve gazetecilik yapmak isteyen herkese karşı böyle bir açık saldırı politikası var. Fakat gazetecilik mesleğinin gereği neyse ve barışı savunan, işgale karşı çıkan, bunu haberleştiren Özgür Basın geleneğini devam ettireceğiz.”


13:00 | Avrupalı aydınlardan Merkel’e Afrin mektubu 

Fotoğraf: Markus Schreiber / AP

Çoğu Almanya’dan Avrupa’daki 100’e yakın sanatçı, yönetmen, oyuncu ve akademisyen, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’e Afrin için ‘açık mektup’ yazdı.

Mektupta hükümet yetkililerinin pasifliği eleştirilirken, Türkiye’nin operasyonuna karşı durmaları isteniyor.

Aydınlar ayrıca “Afrin’de demokratik bir toplum kurma çabası var, bunu destekleyin” diyor.


12:35 | Kılıçdaroğlu’ndan hükümete Afrin çağrısı: Suriye hükümeti ile temasa geçin

Partisinin 36. Olağan Kurultayı’nın açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afrin’e yönelik operasyona değindi.

Bir kez daha hükümete Suriye hükümeti ile temasa geçme önerisi yapan CHP lideri, “Benzer ilişkiyi Irak merkez hükümeti ile kurmak gerekiyor” dedi:

“Afrin’de askerlerimiz var. Yüreğimiz onlarla beraber. Şehitlerimiz, gazilerimiz var. Biz Afrin’de bu ülke için mücadele eden Mustafa Kemal’in Mehmetçiklerine buradan selam gönderiyoruz.

“Afrin milli bir duruşu öngörüyor. Biz de milli duruşumuzu açık ve net dile getirdik. Ama birileri Afrin’i partisinin bir kararı gibi topluma sunuyor. Ordu Mustafa Kemal’in ordusudur. Mücadele Türkiye içindir.

“Açık ve net bir çağırıyı yapmak istiyorum. Suriye hükümeti ile temasa geçiniz. Suriye’de toprak bütünlüğü sağlanacaksa, akan kan duracaksa Suriye devleti ile hükümeti ile derhal ilişki kurmak gerekiyor. Benzer ilişkiyi Irak merkez hükümeti ile kurmak gerekiyor.”


10:20 | ÖSO grupları YPJ üyesinin cenazesine işkence yapıp kameraya çekti

Fotoğraf: The Guardian

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonda birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları, Kadın Savunma Birlikleri’nden (YPJ) Barin Kobani isimli kişinin cenazesine işkence yapıp, bu anları kameraya çekti.

ÖSO’luların bu yaptığını İngiltere merkezli Suriyeli muhalif oluşum Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) paylaşırken, dış basın da haber olarak geçti.

Kuzey Suriye yönetiminden yapılan açıklamada Türkiye hükümeti sorumlu tutulurken, Uluslararası haber ajansı Reuters ise konu ile ilgili Türk askeri yetkililere ulaşamadıklarını açıkladı.


Afrin’e yönelik operasyonda bugüne dek yaşanan gelişmeleri aşağıdaki bağlantılar üzerinden gün gün takip edebilirsiniz:

1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN, 13. GÜN, 14. GÜN




Önceki Haber
Bolu'da 'açım' diyerek Erdoğan'ın posterini indiren kişi gözaltına alındı
Sonraki Haber
74 yaşındaki kadın cinsel saldırıya maruz bırakılıp öldürüldü