Ana SayfaDünya17. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ediyor

17. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ediyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Afrin’e başlattığı operasyon bugün 17. gününde. TSK’nin Suriye’nin kuzeybatısında bulunan kente dönük bombardımanı sürerken, bölgedeki şiddetli çatışmalar da devam ediyor. Harekâtın Türkiye’ye yansıması ise gözaltı ve tutuklama furyası ile kendini gösteriyor. Yüzlerce kişi ‘Savaşa hayır’ dediği için ya gözaltında ya da tutuklandı. Afrin’e yönelik operasyon ve ilgili gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:07 | Bozdağ’dan Suriye ‘hava sahası kapatıldı’ iddiasına yanıt

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Rusya’nın Suriye’deki ‘hava sahasını kapattığı’ yönündeki iddiaya yanıt verdi.

Bozdağ, hava sahasının kullanılmasına ilişkin bir sorunun söz konusu olmadığını söyledi:

“Türk Hava Kuvvetleri, Afrin bölgesindeki hava sahasını etkin bir şekilde kullanmaktadır. Halen de bu kullanım devam etmektedir. Hava sahasının kullanılmasına ilişkin şu anda bir sorun söz konusu değildir.”

“Suriye’nin neresinde olursa olsun Afrin bölgesine nakledilecek her türlü silah, mühimmat Türkiye’nin hedefidir. Bunları gördüğümüz yerde vuracağız, imha edeceğiz ya da teslim alacağız. Üçüncü bir şey yoktur.”


19:51 | NATO’dan Türkiye’nin Afrin’e operasyonuna ilişkin açıklama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı Harekatı’nın gidişatı hakkında kendilerine bilgi verdiğini söyledi, ancak Ankara’nın askeri politikası hakkında değerlendirme yapmaktan kaçındı.

Oslo’da düzenlenen bir konferansta katılımcıların sorularını yanıtlayan Stoltenberg, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer Türk yetkililerle yaptığım görüşmelerde, uluslararası koalisyon temsilcilerinin birbirleriyle çatışmaması için Suriye’de kara harekatı düzenleyen ülkeler arasında temas kurulmasının ne kadar önemli olduğunu dile getirdim. Herkesin bunu anladığını düşünüyorum ve biz bu konuya ciddiyetle yaklaşıyoruz. Türkiye, Afrin harekatı hakkında daha önce bilgi verdi ve gelecekte de verecek.”


19:30 | TSK, bir askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapılan açıklamada, Afrin’de gerçekleşen saldırı sonucunda bir askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

TSK’nin verilerine göre Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlatılan ve ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekâtta bugüne dek yaşamını yitiren askerlerin sayısı 16’ya çıktı.

TSK, Afrin’e dönük operasyonda Darmık Dağı bölgesinde bir tankın vurulduğunu da duyurdu.


18:45 TTB yöneticilerinin tamamı serbest bırakıldı

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” başlığıyla yayımladıkları ‘barış çağrısı’nın ardından haklarında soruşturma başlatılan Türk Tabipler Birliği (TBB) yöneticilerinin evlerine 30 Ocak’ta polis baskını düzenlenmiş, 11 hekim gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan TTB Merkez Konsey üyesi 11 doktordan Sinan Adıyaman, Ayfer Horasan ve Şeyhmus Gökalp ‘adli kontrol’ ile serbest bırakılmıştı.

7 gündür gözaltında tutulan TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ile diğer yöneticiler Selma Güngör, Hande Arpat, Taner Gören, Funda Obuz, Yaşar Ulutaş ve Nazım Yılmaz ise öğle saatlerinde Ankara Adliyesi’ne getirildi.

TTB Merkez Konseyi üyesi sekiz hekimin tamamı, savcılık ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemede ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı.


18:05 | EMEP Bursa İl Başkanı Özaydın tutuklandı

Bursa’da Cuma günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınanlardan 10’u emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

EMEP Bursa İl Başkanı Hasan Özaydın ve Bursa Muhalif gazetesi editörü Ozan Kaplanoğlu ise emniyetteki işlemlerinin ardından bugün adliyeye çıkarıldı.

Savcılık ifadeleri ardından tutuklamaları talebiyle mahkemeye sevk edilen Kaplanoğlu serbest bırakılırken, Özaydın tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bursa Demokrasi Güçleri’nin, Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatını protesto etmek amacıyla EMEP Bursa İl Başkanlığı’nda geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısının ardından yapılan operasyonda çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.


17:30 | İran’dan Türkiye’ye Afrin çağrısı

Haftalık basın toplantısında konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Türkiye’nin Afrin’e dönük harekatına “derhal son verilmesi” çağrısı yaptı.

Duvar’ın Mehr haber ajansına dayandırdığı habere göre Kasımi, “Türkiye’nin askeri operasyonunun devam etmesi Suriye’ye istikrarsızlığın ve terörizmin dönmesinin önünü açacaktır” ifadelerini kullandı. Kasımi ayrıca “Ankara politikasını gözden geçirmelidir” dedi.


15:30 | Afrin’de, sivillere sağlık yardımında bulunan Heyva Sor’un merkezi bombalandı

‘Kürt Kızılayı’ Heyva Sor, Afrin’de ve çevresinde insanı yardım çalışmalarını yürüten tek kuruluş (Foto: Arşiv)

Türkiye’nin Afrin’e operasyonu kapsamında yapılan bombardımanda, sivil halka sağlık ve ilaç yardımında bulunan tek kuruluş olan ‘Kürt Kızılayı’ Heyva Sor’un merkezinin hedef alındığı bildirildi.

Bölgeden yayın yapan ANHA’nın haberine göre Heyva Sor’un Afrin’in Cinderes ilçesinde bulunan merkezi, bugün toplarla bombalandı.


14:35 | Tutuklu kadın siyasetçilerden AP ve BM’ye Afrin mektubu

Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, HDP milletvekilleri Burcu Çelik Özkan, Çağlar Demirel, Gülser Yıldırım, Selma Irmak ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile belediye eş başkanları Edibe Şahin, Gültan Kışanak, Nurhayat Altun imzasıyla Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Konseyi (AK), Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyükelçiliklerine Afrin için mektup gönderildi.

Tutuklu kadın siyasetçiler mektuplarında şu çağrılarda bulundu:

  • Afrin’e yönelik askeri operasyonun derhal durdurulması
  • Afrin’de yaşayan halkların başta yaşam ve sağlık hakları olmak üzere temel haklarının garanti altına alınması
  • Sağlık, gıda ve her türlü insani yardımın bölgeye acilen gönderilmesi

12:00 | Almanya basını: Erdoğan’ın döneminde Türkiye, NATO için saatli bombaya dönüştü

Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Afrin’e yönelik başlattığı operasyon Almanya basının da yer almaya devam ediyor. Stuttgarter Zeitung, Türkiye’nin müdahalesini eleştirdiği yorumunda, “Erdoğan’ın döneminde müttefik Türkiye NATO açısından tehlikeli bir saatli bombaya dönüştü” denildi.

DW Türkçe’nin aktardığı haberde şu görüşlere yer veriliyor:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’yi tehdit eden her unsuru silindir gibi ezmekte kararlı olduklarını söylüyor. Bu sözler ancak ölçüyü kaybetmiş bir siyasinin ağzından dökülebilir. Türkiye ile Fransa arasında pürüzler var, Almanya ile ilişkiler de gergin. Türk Dışişleri Bakanı Avrupalıları ‘ikiyüzlülükle’ itham ediyor. Sözlü saldırıların başlıca amacı Türk kamuoyunu etkilemek olabilir. Ama Türkiye’yi Batı’ya bağlayan son köprülerin altını oyduğu da unutulmamalı. Türkiye bir zamanlar huzursuzluk bölgesi Ortadoğu’nun yanı başında, NATO’nun en önemli köprübaşıydı. Sağı solu belli olmayan Erdoğan’ın döneminde müttefik Türkiye NATO açısından tehlikeli bir saatli bombaya dönüştü.”


11:58 | Bakanlık verileri: 573 kişi Afrin paylaşımı ya da protestoları dolayısıyla gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, Afrin’e yönelik operasyona dair sosyal medyada paylaşımlarda bulunan 449, protesto eylemlerine katılan 124 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre gözaltına alınanlara yöneltilen suçlama ise “örgüt propagandası yapmak”.

Afrin’e operasyonun başladığı 20 Ocak’tan bu yana harekâta karşıt görüş beyan ettiği ya da ‘Savaşa hayır’ dediği için gözaltına alınanlar arasında doktorlar, gazeteciler, sendikacılar, siyasetçiler, yazar ve aktivistler yer alıyor.


10:55 | ABD’li feminist yazar Meredith Tax’ten Afrin değerlendirmesi

Meredith Tax

ABD’li feminist yazar Meredith Tax, Türkiye’nin Afrin’e operasyonu ile ilgili yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asıl endişesinin “bir özyönetim olarak Rojava’nın başarısı” ve “bunun Türkiye’deki Kürtler için ‘kötü’ bir örnek teşkil edebilecek olması” olduğunu söylüyor.

Rojava’da IŞİD’le mücadele eden YPJ’liler ile ilgili bir kitap da kaleme alan Tax, ABD’yi eleştirdiği yazısında yeni bir müzakere sürecine duyulan ihtiyaca dikkat çekiyor.

Tax’in değerlendirmelerine ilişkin habere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


09:45 | Okulların yıkıldığı Afrin’de 40 bin öğrenci eğitim göremiyor

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda bazı okul binalarının da hedef alınması dolayısıyla binlerce öğrencinin eğitim hakkından mahrum kaldığı belirtiliyor.

Suriye’de yayın yapan ajanslara göre bugüne dek Raco, Cindires ve Bülbül’de 4 okul bombardıman nedeniyle yıkıldı. Bu ise Afrin genelinde 40 binden fazla öğrencinin eğitim hakkından mahrum bırakıldığı anlamına geliyor.

Türkiye’de de operasyonun başından bu yana roketlerin hedefinde olan Kilis ve Hatay’ın dört ilçesinde (Reyhanlı, Hassas, Kumlu ve Kırıkhan) okulların bir hafta gecikmeli açılacağı açıklanmıştı.


08:45 | Yıldırım: Hatay ve Kilis’e 94 roket atıldı

Başbakan Binali Yıldırım, ‘Zeytin Dalı Harekatı’nın ilk gününden bu yana Hatay’a 60, Kilis’e 34 olmak üzere 94 roket saldırısı yapıldığını belirtti.

Yıldırım, yedi kişinin hayatını kaybettiğini, 113 kişinin de yaralandığını söyledi.


Afrin’e yönelik operasyonda bugüne dek yaşanan gelişmeleri aşağıdaki bağlantılar üzerinden gün gün takip edebilirsiniz:

1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN, 16. GÜN




Önceki Haber
'Sansür uygulaması': Netflix ve YouTube gibi dijital yayın platformlarına RTÜK denetimi
Sonraki Haber
Gözaltına alınan TTB yöneticilerinin tamamı serbest bırakıldı