Ana SayfaDünya20. gün: Afrin’e saldırılar ve çatışmalar sürüyor

20. gün: Afrin’e saldırılar ve çatışmalar sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye ve ÖSO’nun Afrin’e saldırıları 20 gündür devam ediyor. TSK’nin Suriye’nin kuzeybatısında bulunan kente dönük bombardımanı ve bölgedeki şiddetli çatışmalar sürüyor. Gün içinde harekâta ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


19:20 | AP’den Türkiye’ye Afrin uyarısı

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) “Türkiye’de İnsan Haklarının Mevcut Durumu” başlıklı karar tasarısı görüşüldü.

Tasarı oy çokluğuyla kabul edildi.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre AP’de düzenlenen oturumda Sosyal Demokratlar ve Hristiyan Demokratlar tarafından Afrin operasyonu hakkında verilen değişiklik önergesi de oy çokluğuyla kabul gördü.

Önergede, Avrupa Parlamentosu’nun “Suriye’de Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu bu bölgedeki askeri müdahalenin insani sonuçları konusunda ciddi kaygı duyduğu” ve “orantısız eylemlerin devamına karşı uyardığı” belirtildi.


14:45 | Independent: Türkiye eski IŞİD’lileri ÖSO’ya dahil edip Afrin’e göndermekle suçlanıyor

Britanya’da yayımlanan Independent gazetesi, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin’e yönelik sürdürdüğü operasyona ilişkin eski bir IŞİD’linin iddialarına yer verdi.

Haberde, eski IŞİD’lilerin Türkiye tarafından eğitilerek ÖSO’ya dahil edildiği ve Afrin’de Kürtlere karşı savaştırıldığı öne sürüldü.

soL Haber’in Independent’tan aktardığına göre “Farac” takma isimli eski IŞİD’li, gazeteye yaptığı açıklamada “Afrin’de YPG’ye karşı savaşanların çoğunluğu IŞİD, Türkiye onları eğitti ve saldırı taktiklerini değiştirdi” dedi.

‘Farac’ın açıklamasına göre IŞİD üyelerini eğiten komutanlar, “IŞİD-Türkiye işbirliğinin çok açık olmaması için canlı bomba ve bombalı araç gibi taktiklerin kullanımını yasakladı.”

Independent gazetesi, suçlamalarla ilgili görüş almak istediği Türkiyeli yetkililerden ise yanıt alamadığını aktardı.

  • Haberin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

14:05 | Erdoğan: Afrin’in ardından İdlib’i çözeceğiz

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin’e yönelik operasyonuna dair konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Önce Afrin’i, sonra İdlib’i çözeceğiz” dedi.


11:05 | İran: Çavuşoğlu, Ruhani’ye Afrin operasyonunun geçici olduğu yönünde güvence verdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Görüşmeyle ilgili İran Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Çavuşoğlu, Ruhani’ye Afrin operasyonunun geçici olduğu yönünde güvence verdi.


11:00 | Kılıçdaroğlu’ndan Afrin yorumu: Sonrası macera olur, doğru olmaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Afrin’in içine girilmesini asla doğru bulmuyorum. Daha derinlere inmenin hiçbir mantığı yok, hiç gerek de yok ona. Daha fazla şehit veririz, yazık günahtır” demişti.

Kılıçdaroğlu’nun konuştuğu gazetecilerden biri olan Abdulkadir Selvi, CHP lideri ile aralarında geçen bir diyalogu köşesine taşıdı.

Bu diyalogda Kılıçdaroğlu’nun Selvi’ye, Afrin’e daha fazla ilerlemenin ‘macera’ olacağını söylediği görülüyor. Söz konusu diyalog şöyle:

Selvi: Amerikalıların 30 kilometrelik bir bant önerisi var. Siz de sanırım ona göre bir şey söylüyorsunuz.

Kılıçdaroğlu: Ben burada tabii kaç km. onu bilmiyorum ama Türkiye kendi güvenliğini sağlayacak yere kadar gitmeli.

Selvi: Ondan sonrası bir macera olur demek istiyorsunuz.

Kılıçdaroğlu: Evet yani. Ondan sonrası doğru olmaz.


10:00 | Türkiye, Suriye hava sahasını günlerdir neden kullanamıyor?

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları ile helikopterler 4 Şubat’ı 5 Şubat’a bağlayan geceden bu yana Afrin hava sahasını kullanamıyor.

Peki, 20 Ocak’ta Afrin’e operasyonun başlaması ile hava sahasını kullanan ve jetlerle bombardıman yapan Türkiye önümüzdeki günlerde bu imkanı tekrar elde edebilecek mi?

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre Türkiye’nin Suriye hava sahasını kullanamaması, Rusya’nın kendi uçaklarına omuzdan atılan füzelere karşı yeni bir elektronik hava savunma sistemi kurma çalışmaları yürütmesinden kaynaklanıyor. Haberde Rusya’nın bu çalışmayı bitirdikten sonra Afrin hava sahasının yeniden Türk savaş uçaklarına açılmasının beklendiği öne sürülüyor.

Güvenlik kaynakları ise konuyla ilgili olarak Pazartesi akşamı Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın “Afrin hava sahası açık” sözlerine işaret etmekle yetiniyor.


09:15 | Garo Paylan, Macron ile yaptığı ‘Afrin görüşmesi’ni anlattı

Paylan, onur konuğu olduğu Fransa Ermeni toplumunun etkinliğinde Macron ile bir araya gelmişti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Garo Paylan, Afrin’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile geçen hafta yaptığı görüşmeyi anlattı.

“Ben 100 yıl önce Ermenilere karşı yaşatılanın Afrin’de yaşatıldığını görüyorum. 100 yıl önce de bunun bir cihat olduğunu, Ermenilere saldıranlar anlatmışlardı. 100 yıl önce bu durumun farkında olmayan halklar bu suça ortak oldular” diyen HDP’li vekil, operasyona destek verenlere seslendi, “Biz diyoruz ki bu suça ortak olmayın” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile geçen hafta yaptığı görüşmeyi de anlatan Garo Paylan, Mezopotamya Ajansı’ndan Kenan Kırkaya’ya şunları aktardı:

“Macron ve onun ekibiyle yaptığım görüşmemin etkili olduğunu düşünüyorum. En azından orada ne olduğunu anlatma fırsatım oldu. Bu saldırı orada başarılı olursa Türkiye sınırında bir Peşaver oluşabileceğini ve Türkiye toplumunun bu yapıyla hemhal olacağını, esir olabileceğini anlattım. Bunun olması halinde Avrupa sınırında bir cihatçı yapının olması ve dünya için bir tehlike demek. Kısa süreli bir kaç uçak anlaşması üzerinden değil Fransız devriminin temeli olan eşitlik, özgürlük değerleri üzerinden bakalım. Bu değerleri unutmayalım, pragmatizm üzerinden değil, ayakta tutmamız gereken değerler var. Bunları anlattık ve etkili olduğunu gördük. Daha fazla rol almalılar. Devletler boyutunda da siyasi partiler boyutunda da destek vermemiz gerekiyor.”


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN, 18. GÜN, 19. GÜN




Önceki Haber
AP’den Türkiye'ye Afrin uyarısı
Sonraki Haber
DBP Eş Genel Başkanı Arslan tutuklandı