Ana SayfaDünya34. gün: Afrin’e saldırılar ve çatışmalar sürüyor

34. gün: Afrin’e saldırılar ve çatışmalar sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ÖSO gruplarının Afrin’e yönelik saldırılarında bugün 34. gün. Bugün de kent havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.


22:45 | Afrin’e giden konvoya saldırı: ‘Yaşamını yitirenler ve yaralılar var’

Suriye’den yayın yapan ANHA’nın aktardığına göre Kuzey Suriye’nin Cizire bölgesinden Afrin’e destek için gelen ve sivillerin bulunduğu iddia edilen konvoya TSK tarafından top ateşi açıldı.

Afrin’in giriş noktasında hedef alınan konvoydaki 3 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Yaralılar Afrin’deki hastaneye kaldırıldı.

Öte yandan Afrin’in Eşrefiye Mahallesi’nin de top atışlarıyla hedef alındığı ve yaşamını yitiren sivillerin olduğu belirtiliyor.


19:00 | Afrin Sağlık Konseyi: 34 günde 27’si çocuk 176 sivil yaşamını yitirdi

Afrin Kantonu Sağlık Konseyi Eş Başkanı Ancela Reşo, 34 gündür devam eden operasyon sırasında yaşanan sivil ölümleriyle ilgili bilançoyu açıkladı.

Reşo’nun açıklamalarına göre bombardımanlar nedeniyle 27’si çocuk, 21’i kadın 176 sivil yaşamını yitirdi, 60’ı çocuk, 71’i kadın 484 sivil yaralandı.

Reşo, yaşamını yitiren birçok sivilin cenazesine yine bombardımanlar nedeniyle ulaşamadıklarını söyledi.

Reşo, yaşamını yitiren ve yaralanan sivillerin isimlerini de paylaştı.


18:04 | Alman politikacılardan Türkiye’ye Afrin tepkisi

Alman meclisinde düzenlenen “Yakın ve Ortadoğu’da Güncel Gelişmeler” başlıklı oturumda Alman politikacılar Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği operasyona tepki gösterdi.

Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) politikacılar Türkiye’nin operasyonun “meşru olmadığını” söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre CDU meclis grubu adına bir konuşma yapan Dr. Johann Wadephul, “Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrin kentinin kuşatılmasını açıklıyorsa, bu teröristlere karşı düzenlenen meşru bir harekattan daha fazlasıdır” dedi.

SPD Dış Politika Sözcüsü Niels Annen ise Türkiye’nin operasyona gerekçe olarak sunduğu kanıtların “kendisini ikna etmediğini” söyledi ve Türkiye’nin Afrin’de savaştığı kişilerin “IŞİD’e karşı savaştığını” dile getirdi.

Annen, Afrin konusunda ABD ve Türkiye arasında yaşanan anlaşmazlıkla ilgili olarak NATO bünyesinde siyasi bir inisiyatif kurulması çağrısında bulunarak ittifakın şu ana kadar konuya mesafeli durmuş olmasını eleştirdi.


13:52 | Çavuşoğlu’ndan birlikleri Afrin’e geçen Suriye’ye mesaj: İzin vermeyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cezayirli mevkidaşı ile düzenlediği basın toplantısında Afrin’e dönük operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Suriye ordu birliklerinin Afrin’e gidip gitmediği konusuna değindiği açıklamasında, şunları söyledi:

“Rejime yakın güçler geldi mi gelmedi mi çok haber çıkıyor. Terör örgütüyle mücadele eden kimseye karşı değiliz, terör hepimizin ortak düşmanı. Ancak PKK ve YPG’yi korumak için gelmek isteyenlere izin vermeyiz. Konvoy olarak gelmek isteyenler oldu, gereği yapıldı. Bizim için hangi ülke olursa olsun, terör örgütlerine destek vermeye çalışanlar eşittir PKK, YPG’dir.”


13:43 | Afrin’deki Suriye güçlerinin komutanından Türkiye’ye: Buradayız, gelip görebilirler

Türkiye ve ÖSO gruplarının operasyonuna karşı Afrin’e intikal eden Suriye hükümetine bağlı Ulusal Savunma Güçleri’nin (NDF) komutanı, kentteki gazetecilerden Nazım Daştan’a konuştu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre NDF Komutanı Ebu Casim Mihemed, Türkiye’nin Afrin’e gelen ilk gruplarına saldırdığını, bu saldırı sonucunda iki arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini, üçünün de yaralandığı bilgisini verdi.

Buna rağmen yakın zamanda üçüncü gruplarının da Afrin’e geleceği ve cephedeki yerlerini alacağı bilgisini paylaşan Komutan Mihemed, Türkiye’nin “Afrin’e giremediler” açıklamalarına ilişkin ise şunları söyledi:

“Bizim burada olmadığımızı söylüyorlar, fakat bu doğru değil. Türkiye böyle söyleyerek Afrin işgalini devam ettirmek istiyor. Daha faza toprak almanın derdindeler. Meşruluk kazanmasın diye bizim burada olmadığımızı ifade ediyorlar. Ama biz buradayız. Cindires’ten Raco’ya kadarki yerlerimizi aldık. Gelip görebilirler.”

“Afrin’i Türkiye’nin saldırılarına karşı savunmaya geldiklerini”, kente gelen Suriye güçlerinin amacının “Afrin’i, TSK ve ÖSO gruplarından korumak olduğunu” ifade eden Mihemed, kentteki Kürt güçlerinin bölgenin yerel gücü olduğunu da vurguladı.

“Afrin, Suriye’dir” diyen NDF Komutanı, “Onun birliği ve bütünlüğü için geldik” diye konuştu.

Ajansın komutanla görüşmeye dair yayınladığı video da şöyle:


10:45 | Halkevleri’ne ‘Afrin’ operasyonu

Ankara’da Halkevleri’ne yönelik operasyonda Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. AA, gözaltı dalgasının sosyal medyadaki Afrin paylaşımlarından ötürü olduğunu duyurdu.


10:20 | Paylan’dan Afrin değerlendirmesi: İktisadi bir yıkım yaşayabiliriz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin’e yönelik başlattığı operasyonun ekonomik boyutuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Paylan savaş harcamalarının üst düzeye çıktığını belirterek, “Afrin savaşı Türkiye’de iktisadi bir krize yol açar. Bu ihtimal çok yüksektir” dedi.

MA’dan Selman Güzelyüz’e konuşan Garo Paylan, “Türkiye’nin desteklediği kişilerin maaşları, aylıkları ihtiyaçları, silahları ve ilaçları örtülü ödenekten karşılanıyor. Bu da yıllardan beridir çok büyük miktardaki kaynakların bu savaşa harcandığını gösteriyor. Ve şu andan bütçe dengelerini ciddi anlamda bozan ve daha fazla borçlanmamıza, iktisadi dengelerin de bozulması riski ile karşı karşıya bırakan bir risk söz konusu” diye konuştu.

Türkiye’nin büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu savunan Paylan, şöyle devam etti:

“Türkiye kaynakları fazla olan bir ülke değil. Türkiye ekonomisi değer üretmiyor. Bütçe açıklarını borçla kapatan bir ülkeyiz. Bu savaş bütçesi de bütçe açığını ciddi anlamda arttırır. Cari açığını büyük yerlere çıkarır ve en sonunda büyük bir kriz üretir. Bu krizin maliyeti de ülkemizdeki çoğunluğu açlık sınırının altında yaşaya yurttaşlardan çıkartılacaktır. Bunun maliyeti de onlara çıkartılıyor. Zenginleri ya da muktedirlerin çıkardığı savaşın bedelini yoksul Türkiye halkları ödüyor. Yani iktisadi bir yıkım yaşayabiliriz.”


09:50 | SANA: Suriye’den Afrin’e yeni gruplar intikal etti

Suriye ordusuna bağlı birliklerden bir grubun daha dün Afrin’e geçtiği duyuruldu.

Suriye devlet ajansı SANA, “Halk Birlikleri’ne bağlı yeni gruplar Türk rejiminin süregiden saldırganlığına karşı halka destek vermek amacıyla Afrin’e gidiyor” diyerek bu gelişmeyi aktardı.

Söz konusu birlikler ilk olarak önceki gün Afrin’e intikal ettiği haberleri gelmeye başlamıştı.

Türkiye’den gelen açıklamalarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin topçu ateşi sonrası Suriye ordusuna bağlı birliklerin geri dönmek zorunda kaldığı öne sürülmüştü.

Sputnik’e konuşan YPG sözcülerinden Reyzan Hedu ise Suriye ordusuna bağlı birliklerin Türkiye’nin saldırılarına karşı Afrin’de olduklarını ve bu birliklerin Suriye hükümeti ve Suriye ordusu komutanlığından gönderildiğini söylemişti.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci ay: 31.GÜN32. GÜN, 33. GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Profesör’ Sofuoğlu’na göre Google’ı Sultan Abdulhamit icat etti
Sonraki Haber
Funda Gülmez cinayeti: Ana akım medya meşrulaştırıyor, mahkeme 'tahrik' arıyor