Ana SayfaDünya40. gün: BM’nin ‘ateşkes’ kararına rağmen Afrin’e operasyon sürüyor

40. gün: BM’nin ‘ateşkes’ kararına rağmen Afrin’e operasyon sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 40’ıncı gününde. BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli ‘ateşkes’ karına rağmen kent karadan ve havadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilisiniz.

 


20:32 | Almanya: Suriye’deki ‘ateşkes’ Afrin’i de kapsıyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Suriye’nin tamamında ‘insani yardım’ amacıyla aldığı 30 günlük ateşkes kararının Türkiye’nin askeri operasyon düzenlediği Afrin’i de kapsadığını açıkladı.

DW Türkçe’deki habere göre sözcü, “BMGK’nin kararı Suriye’nin bütününden bahsediyor ve Suriye’nin tamamı için 30 günlük bir ateşkes çağrısında bulunuyor” dedi.

Bu kararın “bütün taraflar” için geçerli olduğunu ifade eden sözcü, Türkiye’yi ateşkese bağlı kalmaya çağırdı.

Sözcü, Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Walter Lindner’in Türkiye’nin Berlin’deki büyükelçisi ile konuyu görüşerek “BM kararı ile ilgili Almanya’nın görüşünü ilettiğini” belirtti.

Almanya’nın bu açıklaması ABD ile Fransa’nın aynı yönde yaptığı açıklamalarının ardından geldi.


19:00 | İstanbul’da ‘Afrin eylemi’ne 4 tutuklama

İstanbul Kadıköy’de Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı yapılan protesto yürüyüşü dolayısıyla 23 Şubat’ta Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin (ESP) 5 üyesi gözaltına alınmıştı.

ESP üyeleri Doğukan Onur Gürsoy, Maksut Toprak, Ahmet Ayva, Özgür Baykara ve Barış Yıldız altı günlük gözaltı sürecinin ardından bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

Barış Yıldız, yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, diğer 4 ESP üyesi tutuklandı.


17:00 | HDP: Türkiye’nin BM’nin ateşkes kararına karşı tavrı sorumsuzluk

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’nin tamamında ‘insani yardım’ amacıyla aldığı ateşkes kararına ilişkin konuştu.

Ateşkes kararının Afrin’i de kapsamasına rağmen Türkiye’den gelen ‘Afrin dahil değil’ açıklamalarına tepki gösteren Bilgen, Türkiye’nin bu tutumunu “sorumsuzluk” olarak nitelendirdi.

Bilgen, “Doğu Guta’da BM kararlarının uygulanmasını istiyorsanız, BM kararındaki ‘tüm Suriye’ ifadesinin Efrin’i de kapsadığını bileceksiniz ve gereken tavrı sergileyeceksiniz” dedi.

“BM kararını dikkate almazsanız İsrail’in benzer hiçbir kararını dikkate almayan yaklaşımlarıyla ilgili söylediklerinizin hiçbir inandırıcılığı olmayacaktır” diyen Bilgen, Ortadoğu’da kalıcı barışı destekleyecek adımlar atılmadıkça “vesayet savaşının” süreceğini söyledi.


16:40 | Yazarlardan sanatçılara: 200 isimden Afrin, İdlib ve Doğu Guta için açık mektup

BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes çağrısı içeren kararına rağmen Suriye genelinde devam eden şiddet olayları için “son yedi yıldır aynı formül tekrar tekrar uygulanıyor” diyen yazarlardan sanatçılara 200 kişi, kaleme aldıkları açık bir mektup ile BM ve üyesi ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmesi için çağrıda bulundu.

Aralarında Tunus’un eski Cumhurbaşkanı Mohamed Moncef Marzouki’nin de bulunduğu, sanatçı, aktivist, gazeteci, yazar, şair ve akademisyenden oluşan 200 kişinin imzasının olduğu ortak mektupta, “İdlib ve Afrin yanarken, Guta’da kaçınılmaz olan ortaya çıkıyor” deniliyor.


16:05 | Af Örgütü’nden Afrin’deki siviller için taraflara çağrı

Uluslararası Af Örgütü, “Suriye: Afrin çatışmalarının artması yüzlerce sivilin hayatını tehlikeye atıyor” başlıklı bir açıklama ile Afrin’deki duruma dikkat çekti.

Örgüt, Türkiye’yi Afrin’de sivilleri gözetmeden ateş açmakla suçlarken, YPG’nin de kimi saldırılarında sivil kayıplar yaşandığını öne sürdü.

Kürt Kızılayı’nın (Heyva Sor) “Türkiye’nin askeri saldırılarında şimdiye dek 93 sivilin öldüğü ve aralarında 51 çocuğun da bulunduğu 313 sivilin yaralandığı” açıklamasına yer veren Af Örgütü, YPG’nin Azez’i hedef almasıyla da biri çocuk dört kişinin yaşamını yitirdiğini ileri sürdü.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, “ABD, Rusya ve diğer devletler, hukuka aykırı saldırılara son vermeleri ve uluslararası insancıl hukuka saygı gösterildiğini güvence altına almaları için savaşın tüm tarafları üzerinde etkilerini kullanmalıdır” çağrısında bulundu.


11:30 | Afrin’den çağrı: Ateşkese uyulsun, tıbbi yardımların yolu açılsın

Avrin Hastanesi Başhekimi Ciwan Muhammed

BM Güvenlik Konseyi’nin ‘insani yardımların ulaştırılması’ için Suriye genelinde ilan ettiği ateşkes kararına rağmen Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor.

Kentte bombardımanlar nedeniyle yaşanan insani krize dikkat çeken Avrin Hastanesi Başhekimi Ciwan Muhammed, 40 günde 197 sivilin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

Başhekim, Afrin’de köylere gitmeye çalışan ambulansların dahi hedef alındığını söylerken, uluslararası insani yardım kuruluşlarının tıbbi yardımlarının da saldırılar nedeniyle kente ulaşamadığına dikkat çekiyor.

Doktor Muhammed, uluslararası kamuoyuna şu çağrıyı yapıyor: “Ateşkese uyulsun ve siviller hedef alınmaktan vazgeçilsin, daha büyük bir insanı kriz yaşanmaması için bir an önce tıbbı yardım yolunun açılması gerekiyor.”


10:20 | Türkiye’den ABD’ye: BM’nin kararında Afrin yok

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararının Afrin’de uygulanması gerektiğini belirterek, “Türkiye mutabakatı iyice okumalı” sözlerine yanıt Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’dan geldi:

“ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün söz konusu BM Güvenlik Konseyi kararının ‘Türkiye tarafından iyi okunması’ gerektiği yönündeki ifadeleri, her türlü temelden yoksundur ve kararın odak noktasını anlayamadığını ya da bu odağı çarpıtmak istediğini göstermektedir.

“Birleşmiş Milletler’in insani ateşkes kararında Afrin ifade edilmiyor. Karar, Doğu Guta başta olmak üzere, Suriye’de kötüleşen insani durum karşısında, acil insani yardım erişimine ve tıbbi amaçlı tahliyelere imkan sağlanması amacıyla çatışmaların gecikmeksizin durdurulması ve en az 30 gün süreyle insani ateşkes ilan edilmesi talebinde bulunmaktadır.”

Hami Aksoy, ABD’ye, “Teröristlere destek veren açıklamalar yapmak yerine rejimin masum sivil insanlara saldırılarını durdurmaya odaklanması” sözleriyle seslendi.


09:24 | ABD’den Türkiye’ye Afrin uyarısı: BM tasarısını iyi okuyun, ateşkes tüm Suriye için geçerli

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararının Afrin’de uygulanması gerektiğini belirterek, “Türkiye mutabakatı iyice okumalı” dedi.

Nauert’in Suriye’de ‘30 günlük ateşkes’ kararına ilişkin açıklaması şöyle:

“Türkiye bu mutabakatı iyice ve yeniden okumalı. Karar, 30 gün boyunca Suriye’nin her tarafında ateşkesi öngörüyor. Türkiye’ye, BMGK’nın aldığı ateşkes kararını yeniden okumalarını tavsiye ederiz.”

Haberin tamamı: ABD’den Türkiye’ye Afrin uyarısı: Ateşkes kararı iyi okunmalı


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci ay: 31.GÜN32. GÜN33. GÜN34. GÜN35. GÜN36. GÜN37. GÜN, 38. GÜN, 39. GÜN




Önceki Haber
Diren Coşkun'un avukatı: Ölüm orucunu bırakmadı, ara verdi; rehavete kapılmamalıyız
Sonraki Haber
İstanbul'da kar yağışı: Ne kadar sürecek?