Ana SayfaGüncelABD’den Türkiye’ye Afrin uyarısı: Ateşkes kararını iyi okuyun

ABD’den Türkiye’ye Afrin uyarısı: Ateşkes kararını iyi okuyun

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararının Afrin’de uygulanması gerektiğini belirterek, “Türkiye mutabakatı iyice okumalı” dedi. Dışişleri Bakanlığı’nın yanıtı ise “ABD Sözcüsü’nün ifadeleri temelden yoksun” oldu.

ABD Dışişleri Sözcüsü Nauert günlük basın bilgilendirme toplantısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), geçtiğimiz cumartesi günü aldığı insani yardımların yapılabilmesi için Suriye’de ‘30 günlük ateşkes’ kararına ilişkin konuştu.

Suriye’de ateşkes kararına imza atan tüm konsey üyelerinin adını sayan Nauert, “Rusya ateşkes kararına evet oyu vermesine karşın, Esad rejimine desteğini sürdürmekte. Bu, büyük bir sorun. Ateşkes ‘insani yardım’ kapsamında tüm ülkeyi kapsıyor. Yalnızca IŞİD, El Kaide, El Nusra Cephesi ve bunlarla ilgili grup ve kişiler ateşkes kapsamı dışında” dedi.

Nauert, ateşkesin Türkiye’nin operasyona devam ettiği Afrin’i kapsayıp kapsamadığı yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Türkiye bu mutabakatı iyice ve yeniden okumalı. Karar, 30 gün boyunca Suriye’nin her tarafında ateşkesi öngörüyor. Türkiye’ye, BMGK’nın aldığı ateşkes kararını yeniden okumalarını tavsiye ederiz”

Türkiye’den yanıt

Dışişleri Bakanlığı ise ABD Sözcüsü’nün Afrin’e yönelik yaptığı açıklamaları, “ABD Sözcüsü’nün ifadeleri temelden yoksun” sözleriyle değerlendirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklama şöyle:

“ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün söz konusu BM Güvenlik Konseyi kararının ‘Türkiye tarafından iyi okunması’ gerektiği yönündeki ifadeleri, her türlü temelden yoksundur ve kararın odak noktasını anlayamadığını ya da bu odağı çarpıtmak istediğini göstermektedir.

“Birleşmiş Milletler’in insani ateşkes kararında Afrin ifade edilmiyor. Karar, Doğu Guta başta olmak üzere, Suriye’de kötüleşen insani durum karşısında, acil insani yardım erişimine ve tıbbi amaçlı tahliyelere imkan sağlanması amacıyla çatışmaların gecikmeksizin durdurulması ve en az 30 gün süreyle insani ateşkes ilan edilmesi talebinde bulunmaktadır.”

Bakanlık Sözcüsü Aksoy yaptığı açıklamada Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunun, BM Şartı’nın 51. maddesi temelinde meşru müdafaa hakkı kapsamında olduğunu da ekledi.

Hami Aksoy, ABD’ye, “Teröristlere destek veren açıklamalar yapmak yerine rejimin masum sivil insanlara saldırılarını durdurmaya odaklanması” sözleriyle seslendi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
BM: Türkiye'de işkence arttı, hesap soracak mekanizma yok
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan Saadet ve İYİ Parti'nin 'ilkesel birliktelik' önerisine yeşil ışık