Ana SayfaDünyaABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Edelman: Ankara’ya Minbiç’e saldırmanın ağır sonuçları olacağı anlatılmalı

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Edelman: Ankara’ya Minbiç’e saldırmanın ağır sonuçları olacağı anlatılmalı

HABER MERKEZİ – ABD’nin eski Ankara Büyükelçilerinden Eric Edelman, Politico dergisinde eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Jake Sullivan ile birlikte kaleme aldığı makalede, Afrin’e dönük operasyonun ABD için Türkiye ile doğrudan çatışma ihtimalini artırdığını vurguladı. Yazıda, “Ankara’ya Minbiç’e saldırmanın çok ağır sonuçları olacağı ve Wahington’ın gerekeni yapmaya hazır olduğu anlatılmalı” dendi.

ABD’nin eski Ankara Büyükelçilerinden Eric Edelman ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan “Türkiye kontrolden çıktı ve ABD’nin bunu söyleme zamanı geldi” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Politico dergisinde yayınlanan makalede, Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunun istikrarsızlaştırıcı olduğuna vurgu yapılırken, bu durumun aynı zamanda Minbiç’te Türkiye ve ABD’li askerlerin arasında doğrudan çatışma ihtimalini artırdığı belirtildi.

Yazıda devamla şunlar dendi:

“Şimdiye dek karışık Amerikan mesajlarının kakafonisi ve uzun süredir devam eden Türkiye’ye yumuşak davranma eğilimi Erdoğan’ı Washington’ın bu ilişkiyi kaybetmek için çok önemli diye gördüğü konusunda ikna etti. Bu durum sadece onun risk alma iştahını ve dolayısıyla çatışma potansiyelini arttırır. Ankara’ya Minbiç’e saldırmanın çok ağır sonuçları olacağı ve Wahington’ın gerekeni yapmaya hazır olduğu anlatılmalı.”

‘Fiilen Erdoğan’ın rehineleri’

Makalede Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde, “İran’a yönelik Amerikan ambargolarını en büyük delme operasyonunu yaptığı, medyasının Suriye’deki gizli ABD üslerinin yerlerini yayınladığı, uydurma suçlamalarla Amerikalı bir papazı, bir NASA çalışanının, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iki Türk personelini düzmece suçlamalarla gözaltına alıp, fiilen Erdoğan’ın rehineleri olarak tuttuğu” savunuldu.

Yazıda ayrıca Erdoğan’ın korumalarının Washington ziyaretinde göstericilere saldırmasına ilişkin olarak “Erdoğan’ın otoriter kanunsuzluğu, Washington’da korumalarının protestoculara saldırmasıyla Amerikan kıyılarına da geldi” denilirken, “Türkiye’nin Rusya’dan NATO sistemleriyle uyumsuz son teknoloji bir hava ve füze savunma sistemi aldığı ve ABD’nin Suriye’deki ortaklarına saldırdığı” vurgulandı.

‘Türk savunma sanayine ambargo koyulmalı’

Mevcut Beyaz Saray yönetiminin ABD’nin aldığı tutumu yansıtmaktaki kabiliyetsizliğinin durumu daha kötüleştirdiği iddia edilirken, ABD yönetimine Türkiye’yle ilişkilerde şu adımları atması önerildi:

“Washington Türkiye’nin ABD askerlerinin bulunduğu mevzilere saldırmasının ortaya çıkartacağı sonuçları net bir şekilde ifade etmeli. Bu, son bir kaç yıldır Rusya-Türkiye ilişkilerini karakterize eden sert ve karşılıklı bir yaklaşımla yapılmalı. En azından Türk savunma sanayi, mali sektör ve yolsuzluklara bulaşmış yetkililerini hedefleyen ambargolar konulmalı. Washington’ın amacı Ankara’yla sırf çatışmak için çatışmak, ya da Erdoğan’a ‘kızgın’ olduğu için çatışma çıkartmak olmamalı. Amaç yapıcı bir yaklaşım için koşulları ve kuralları oluşturmak olmalı. Kürt ve ABD’li güçlere saldıran Suriye yanlısı güçlere geçtiğimiz günlerde yapılan Amerikan saldırıları Türkiye’ye Amerika’nın kendisini ve ortaklık yaptığı güçleri korumak için kararlığını göstermek için kullanılabilir. Ancak sadece Türkiye’nin lider kadrosuyla doğrudan ve net bir diyalogla ifade edildiğinde.”

Previous post
Fotoğrafçı Çağdaş Erdoğan 6 ay sonra tahliye edildi
Next post
HDP'den Kemalbay'ın gözaltına alınmasına tepki: AKP yanlıştan dönmelidir