Ana SayfaÖzelAfrin’de ‘aynı bayrağı sallayan’ iki ayrı ideoloji: Kimin Özgür Suriye Ordusu?

Afrin’de ‘aynı bayrağı sallayan’ iki ayrı ideoloji: Kimin Özgür Suriye Ordusu?

HABER MERKEZİ – Afrin Savaşı’nda ‘aynı bayrağı sallayan’ ve kendisini ‘Özgür Suriye Ordusu’ diye adlandıran iki ayrı grup: Türkiye destekli ÖSO ve DSG içerisinde yer alan Demokratik Kuzey Tugayı. Mohammed Elnaiem, “Kimin Özgür Suriye Ordusu? Türkiye’nin Afrin saldırılarına direnen Arap muhalifler” başlıklı yazısında iki ayrı ideoloji için mücadele eden bu grupları merceğe alıyor ve Suriye Ulusal Demokratik İttifakı temsilcilerinden Ahmed Shawa’nın şu sözlerini aktarıyor: “Esad’ın Alevileri Araplarla karşı karşıya getirmeyi denemesi gibi Erdoğan da Türkiye’nin Kürt karşıtı düsturunu alarak Suriye’nin Kürtlerini Suriye’nin Araplarıyla karşı karşıya getirmek istiyor. Ama biz yolunu keseceğiz.”

Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürerken en çok tartışılan konulardan biri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) operasyonda birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO).

Muhalefet ÖSO’nun geçmişine işaret ederek çatısı altındaki grupların ‘kirli’ siciline dikkat çekerken, gazeteci yazar Fehim Taştekin de kaleme aldığı bir yazısında, “Bu grupların birçoğunun sicili etnik ve mezhebi temizlik, sivil katliamı, işkence, infaz, adam kaçırma, hırsızlık, yağma, kötü muamele ve istismar suçlarıyla dolu. Alevi düşmanlığı hepsinde ortak. PYD-YPG karşıtlığıyla nükseden Kürt düşmanlığı da yaygın. Hıristiyanlar da bu grupların elinden az çekmedi” demişti.

Konuyla ilgili The Region için bir yazı kaleme alan Mohammed Elnaiem ise Afrin Savaşı’nda ‘aynı bayrağı sallayan’ iki ayrı gruba dikkat çekiyor: Türkiye destekli TÖSO ve Demokratik Suriye Güçleri içerisinde yer alan Demokratik Kuzey Tugayı.

Mohammed Elnaiem, “Kimin Özgür Suriye Ordusu? Türkiye’nin Afrin Saldırılarına Direnen Arap Muhalifler” başlıklı yazısında, iki ayrı kutupta yer alan bu grupları merceğe alıyor.

İki ayrı ideoloji

Türkiye destekli ÖSO grupları

Kontra Salvo’nun Türkçeleştirdiği makalede Mohammed Elnaiem, ‘aynı bayrağı taşıyan’ taraflar arasındaki derin ideolojik ayrımı, “Her ikisi de kendisini ‘Özgür Suriye Ordusu’ diye adlandırıyor ama Özgür Suriye’nin nasıl olacağına dair görüşleri daha farklı olamazdı. Bir taraf Türkiye devletinin hırslarını desteklerken diğer taraf Kürt hareketinin Türkiye devletiyle olan savaşı devam ederken geliştirdiği görüşü destekliyor” sözleriyle özetliyor:

  • Bir tarafta İslamcı grupların karışımından oluşan Türkiye destekli isyancılar (TÖSO) silahlı Türk araçlarının eşliğinde Özgür Suriye bayrağı sallıyor. Zar zor koordine edilen bu askerler sırayla kendi bayrakları ve Türkiye bayrağını sallarken mutlular. Bu genç cihatçılar için Erdoğan, neo halifelik fantezilerinin tahtı için olası bir aday. TÖSO içindeki Levant Cephesi taburu, Afrin’in işgalinin kendi grubunun aşmayacağı bir kırmızı çizgi olduğunda ısrar eden eski müttefiki bir Kürt tugayının komutanına işkence yapmasıyla biliniyor. Sonrasında bu Kürt grup koalisyondan atılmıştı.
  • Bir de Demokratik Kuzey Tugayı’nı örnek alabileceğimiz diğer taraf var. Amblemlerinde Levant Taburu’nun da taşıdığı aynı Özgür Suriye bayrağı var ama onlar Demokratik Suriye Güçleri içerisindeler ve 2014’ten bu yana hem askeri hem de ideolojik anlamda Kürt YPG ile güçlü bir ittifak içerisindeler. Çoğu İdlip, Halep ve Kuzey Suriye’nin çeşitli şehirlerinden gelen Arap savaşçılardan oluşan Demokratik Kuzey Tugayı, Kürtlerin önderliğini yaptığı Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu’yla güçlerini birleştiren daha büyük bir Arap savaşcı koalisyonunun bir bileşeni.

Aynı bayraklı iki grubun Afrin’de karşı karşıya durduğunu belirten Mohammed Elnaiem, tarafların hem fikir oldukları tek konunun ise “savaş sonrası Suriye’nin Esad tarafından yönetilmemesi” olduğunu aktarıyor.

Demokratik Kuzey Tugayı’na dair: Amaç Suriye federasyonu

DSG içerisinde yer alan Demokratik Kuzey Tugayı

Yazısında Demokratik Kuzey Tugayı’nın Suriye’deki iç savaş sürerken zaman içerisinde Kürtlerle başlayan “ideolojik ve politik dostluğunun” hikayesini de anlatan yazar, şunları söylüyor:

“Demokratik Kuzey Tugayı, Türkiye’nin Suriye iç savaşına müdahale etmesini ciddi bir şekilde eleştiriyor. Afrin ve Kürtlerin elindeki diğer bölgeler arasında bir koridoru engellemek için yapılan “Fırat Kalkanı” operasyonu sırasında, tugayın liderlerinden İskender Alaa’ Türkiye’nin saldırısını kınayarak açık bir şekilde “Yeni Osmanlı” hırslarına karşı çıktı ve Türkiye’yi Cerablus’tan çıkartmaya söz verdi. Hem Türkiye’ye hem de Esad’a karşı çıkmaları onları Suriye İç Savaşı’nda benzeri olmayan bir yere konumlandırdı. Kürtlerin projesini Esad hanedanı olmayan bir Suriye’yle bir araya getirmeyi denedikleri için sesleri bastırıldı.”

Mohammed Elnaiem bugün, Demokratik Kuzey Tugayı’nın önde gelenlerinden çoğunun kendilerini Afrin’de yeni kurulan Suriye Ulusal Demokratik İttifakı (SUDİ) için çalışmaya adadığını belirtiyor. Yazar, SUDİ’yi ise şöyle anlatıyor: “Solcu, çok etnisiteli bir siyasi parti. Arap gruplar ve diğer azınlıklar arasında köprü kurmak olduğu kadar Suriye’deki çoğu muhalefet grubunun giderek İslamcı görüş taraftarı olmasına karşı bir alternatif sunmak için de kuruldu… Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu’ndaki 5 temsilciyle birlikte SUDİ, siyasi âdemi merkeziyetçilik temelinde inşa edilmiş çok etnisiteli bir Suriye federasyonu öneriyor.”

“Erdoğan Kürtler ve Arapları karşı karşıya getirmek istiyor ama biz yolunu keseceğiz”

Yazısında Suriye Ulusal Demokratik İttifakı temsilcilerinden Ahmed Shawa’nın Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Afrin’e yönelik operasyonuna dair görüşlerine de yer veren Mohammed Elnaiem, onun şu değerlendirmesini özetle şöyle aktarıyor:

“Hem (bütünüyle Araplardan oluşan) Demokratik Kuzey Tugayı üyesi hem de Suriye Ulusal Demokratik İttifakı üyesi olarak, Afrin halklarıyla birlikteyiz ve Türkiye ve taşeronlarının Afrin halkına saldırısını kınıyoruz.Afrin yüksek dağlık arazilerle ve dar vadilerle çevrili. Türkiye, Afrin direnişini yenemeyecektir.

“Türkiye destekli güçlerin aksine biz tüm Suriye halklarını uyum içinde yaşadığı ve Rusya, Türkiye ve hatta ABD gibi yabancı güçlerin bu ülkenin gelecekteki yönünü belirlemeye dâhil edilmediği demokratik haklara saygılı bir devlet inşa etmek istiyoruz.”

Mohammed Elnaiem, Suriye Ulusal Demokratik İttifakı temsilcisi Ahmed Shawa’nın şu sözlerine de yazısında yer veriyor:

“Esad’ın Alevileri Araplarla karşı karşıya getirmeyi denemesi gibi Erdoğan da Türkiye’nin Kürt karşıtı düsturunu alarak Suriye’nin Kürtlerini Suriye’nin Araplarıyla karşı karşıya getirmek istiyor. Ama biz yolunu keseceğiz.”


Bu yazıyı The Region‘dan Kontra Salvo Türkçeleştirdi. Biz de yazıyı bu çeviri üzerinden derledik. Yazının tamamına BURADAN bakabilirsiniz.
Previous post
Özgür Gündem baskınında darp edilen gazeteciler ‘polise mukavemetten’ yargılandı
Next post
Kadınların oy hakkı mücadelesini anlatan 100 yıllık posterler