Ana SayfaGüncelAfrin’de olanlardan ABD’yi sorumlu tutan Rusya: Kürtler olmadan Suriye’de nihai ve istikrarlı bir çözüme ulaşamayız

Afrin’de olanlardan ABD’yi sorumlu tutan Rusya: Kürtler olmadan Suriye’de nihai ve istikrarlı bir çözüme ulaşamayız

HABER MERKEZİ – Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Afrin’deki durumdan ABD’yi sorumlu tuttu, “ABD’nin Türkiye’nin Kürtler konusundaki tavrını göz ardı ederek sağgörüsüz davrandığını” vurguladı. Lavrov bu sözlerine bir de ek yaptı: “Rusya en başından beri Kürtlerin Suriye krizinin çözümüne yönelik süreçlerde yer almasını destekledi. Kürtler, Suriye toplumunun ayrılmaz bir parçası. Onlar olmadan Suriye krizinde nihai ve istikrarlı bir çözüme ulaşamayız.”

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders’le görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afrin’deki duruma değinerek ABD’yi eleştirdi ve “Rusya en başından beri Kürtlerin Suriye krizinin çözümüne yönelik süreçlerde yer almasını destekledi” dedi.

Sputnik’teki habere göre konuşmasında “ABD’nin eylemlerinin Moskova’ya Suriye’de sonsuza kadar olmasa da uzun süre kalmayı planladığını düşündürdüğünü” söyleyen Lavrov, “ABD’nin adımlarının giderek daha da Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozma yönünde ilerlediğini” ifade etti.

Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrı yapan Lavrov, “BM’nin ülkede anayasa oluşturma sürecinin şeffaf geçmesi yönünde teminat vermesi gerek” dedi.

Moskova’nın Kürtlerin Suriye’deki barış sürecinde yer almasını desteklediğini hatırlatan Lavrov, ABD’nin Türkiye’nin Kürtler konusundaki tavrını göz ardı ederek sağgörüsüz davrandığını da vurguladı:

“Türkiye’nin Kürt gruplara karşı nasıl yaklaştığını biliyoruz. Bunu farklı şekillerde değerlendirmek mümkün olsa da, bu tavır bir gerçek. Bu yaklaşımı tamamen gözardı ederek hareket etmek sağgörüsüzlük. Böyle bir basiretsizliğin sonuçlarını da Afrin’de görüyoruz.”

Lavrov konuşmasında Suriye’de Kürtlersiz bir çözümün olmayacağının da altını çizdi:

“Rusya’nın en başından beri Kürtlerin Suriye krizinin çözümüne yönelik tüm süreçlerde yer almasını desteklediğini vurgulamak istiyorum. Kürtler, Suriye toplumunun ayrılmaz bir parçası. Onlar olmadan Suriye krizinde nihai ve istikrarlı bir çözüme ulaşamayız.”