Ana SayfaDünyaAfrin’den ‘Ateşkese uyulsun’ çağrısı: Hastanelerin kapasitesi yetmiyor, tıbbi yardımların yolu açılsın

Afrin’den ‘Ateşkese uyulsun’ çağrısı: Hastanelerin kapasitesi yetmiyor, tıbbi yardımların yolu açılsın

HABER MERKEZİ – BM’nin ‘insani yardımların ulaştırılması’ için ilan ettiği ateşkes kararına rağmen Türkiye’nin operasyonunu sürdürdüğü Afrin’de bombardımanlar nedeniyle yaşanan insani krize dikkat çeken Avrin Hastanesi Başhekimi Ciwan Muhammed, 40 günde 197 sivilin yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Başhekim, Afrin’de köylere gitmeye çalışan ambulansların dahi hedef alındığını söylüyor. Uluslararası insani yardım kuruluşlarının tıbbi yardımlarının da saldırılar nedeniyle kente ulaşamadığını söyleyen doktor Muhammed, uluslararası kamuoyuna şu çağrıyı yapıyor: “Ateşkese uyulsun ve siviller hedef alınmaktan vazgeçilsin, daha büyük bir insanı kriz yaşanmaması için bir an önce tıbbı yardım yolunun açılması gerekiyor.”


Haber: Fatma Koçak


Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 40’ıncı gününde.

Birçok insan hakları örgütünün operasyonda yaşanan sivil ölümlerine ilişkin uyarılarına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ‘insani yardımların ulaştırılması’ için aldığı ateşkes kararına rağmen Türkiye operasyonu sürdürürken, bombardımanlar nedeniyle yaşanan sivil ölümlerin de her geçen gün arttığı belirtiliyor.

Avrin Hastanesi’nin verilerine göre 40 günde 197 sivil yaşamını yitirirken, Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SOHR) ise sivil ölüm sayısının kesin olmamakla beraber en az 112, en çok 170 olduğunu açıkladı.

Avrin Hastanesi’nde tedavi gören yaralı çocuklardan biri

Türkiye ise sivil ölümlerin yaşandığına dair haberleri yalanlanmaya devam ediyor.

Peki, BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes kararına rağmen bombardımanın sürdüğü ve 500 binden fazla insanın yaşadığı kentte son durum ne? En temel insani yardımlar hangileri ve hastanelerde sivil yaralılar için temel ihtiyaçlar ne?

Soruların yanıtını Avrin Hastanesi Başhekimi Ciwan Muhammed veriyor.

Bombardımanlarda yaşanan sivil ölümlere ve yaralanmalara dikkat çeken Muhammed, 40 günde 600’den fazla sivilin yaralandığını ve 197 sivilin hayatını kaybettiğini söylüyor ve sayının her geçen gün arttığına dikkat çekiyor.

“Bilanço ağırlaşıyor”

“Hala ulaşamadığımız cenazeler var” diyen Muhammed, bombardımanlar nedeniyle bilançonun her gün ağırlaştığı kentte her türlü tıbbı desteğe ihtiyaç olduğunu belirtiyor:

“Birleşmiş Milletler’in Suriye geneli için ‘insanı yardım için ateşkes kararı’ Afrin için uygulanmıyor. Afrin merkeze yoğun bir göç var, bunların birçoğu yaralı ve tıbbi desteğe ihtiyacımız var. Her türlü tıbbi desteğe ihtiyaç var, bunun için çağrı yapıyoruz.”

“İnsani yardım kuruluşlarının yardımları saldırılar nedeniyle Afrin’e giremiyor”

Uluslararası alandan bugüne kadar sivil yaralıların tedavisi için tıbbi bir yardım alamadıklarını belirten Muhammed, birçok ülkeden insani yardım kuruluşlarının destek göndermek istemesine rağmen kent ablukada olduğu için bu destekleri alamadıklarını söylüyor:

“İlaç ya da tıbbi yardım getirmek isteyen kuruluşlar Türk devletinin hava saldırıları nedeniyle gelmeye korkuyorlar. Halep’e gelen çok sayıda tıbbi yardım orada beklemek zorunda kaldı. Afrin’e geçemiyor.”

“Ambulanslar hedef alınıyor, hareket edemiyoruz”

Başhekimi olduğu Avrin Hastanesi’nin Afrin’in en büyük hastanesi olduğuna ve bu hastanenin yükünün de giderek ağırlaştığına dikkat çeken Muhammed, ambulanslarının da saldırılarda hedef alındığını, bu nedenle ambulans sayılarının azaldığını söylüyor.

Ambulans yetersizliğinden ve saldırılar nedeniyle köylerdeki hastalar ve yaralılara ulaşamadıklarını kaydeden Muhammed, şunları söylüyor:

“Saldırılardan kaynaklı hareket edemiyoruz. Köylerde siviller vuruluyor, gidip alamıyoruz. Çünkü sağlık çalışanları ambulanslar bile hedef alınıyor. Sivil yaralıları kurtarmak için yola çıkan ambulanslarımız 3 defa hedef alındı, iki ambulans vuruldu. Heyva Sor’la ortak çalışıyoruz, onlar ambulansla almaya gidiyorlardı, onları da hedef aldı savaş uçakları ve sağlık ekiplerine saldırı oldu.”

“Daha büyük bir insani kriz yaşanmaması için ateşkese uyulsun”

Muhammed’in dikkat çektiği bir başka konu ise saldırılar nedeniyle köylerden kent merkezine göç edenlerin sağlık sorunları.

Yoğunluk nedeniyle bu insanlara sağlık hizmeti vermekte de zorluk çektiklerini kaydeden Muhammed bu konuda başta BM olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlara şu çağrıyı yapıyor:

“Ateşkese uyulsun ve siviller hedef alınmaktan vazgeçilsin, daha büyük bir insanı kriz yaşanmaması için bir an önce tıbbı yardım yolunun açılması gerekiyor. Türk devletinin sivilleri hedef alan ambulans ve sağlık çalışanlarını hedef alan gayri savaş ahlakına son verilsin”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Başbakan Yardımcısı Akdağ: Kimyasal hadımı uygulamaya koyacağız
Sonraki Haber
8 yaşındaki çocuk istismara uğradı, annesi şikayetçi olmadı, mahkeme 'iyi hal indirimi' verdi