Ana SayfaDünyaAfrin’e operasyonda bir ay geride kaldı

Afrin’e operasyonda bir ay geride kaldı

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ÖSO gruplarının Afrin’e yönelik saldırılarında bugün 31. gün, yani operasyonda bir ay geride kalmış durumda. Bugün de kent havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


20:07 | Erdoğan-Ruhani görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre Afrin ve İdlib başta olmak üzere Suriye’deki son gelişmeler hakkında fikir teatisinin yapıldığı görüşmede, iki lider Astana süreci ve Soçi Kongresi’ne de değindi.


17:05 | Erdoğan, Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre başta Afrin ve İdlib olmak üzere Suriye’deki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Erdoğan’ın Afrin’e dönük harekat ile ilgili bilgi paylaşımında bulunduğu belirtildi.

İki liderin ayrıca ikili ve bölgesel konularda yakın temasta olmaya devam etmenin önemini vurguladıkları bildirildi.


15:20 | Şam’dan BM’ye çağrı: Erdoğan rejiminin Suriye topraklarını işgali kınanmalı

Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ederken Suriye Cumhurbaşkanlığı Siyasi ve Basın Danışmanı Büseyna Şaban, Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrı yaptı, “Erdoğan rejiminin Suriye topraklarını işgali kınanmalı” dedi.

Diken’in Suriye resmi devlet ajansı SANA’dan aktardığı habere göre Şaban, Moskova’da düzenlenen Valai Diyalog Forumu’nda konuştu ve şunları dile getirdi:

“Erdoğan, dünyanın muhtelif ülkelerinden gelen radikal teröristlere destek sağlayıp Suriye ve halkına karşı saldırttı ancak başarısız olduğu. Erdoğan rejimi başarısız olduğunu idrak edince Suriye’nin kuzeyine, uluslararası kanunlara aykırı bir şekilde müdahale etti. Erdoğan rejiminin gerilimi azaltma bölgeleri anlaşmasına ihlallerini sürdürmesiyle Astana sürecinde garantör diğer ülkeler arasında işbirliği de zorlaşıyor.

“BM ve tüm uluslararası toplum Erdoğan’ın Suriye topraklarını işgalini kınamalı. Erdoğan rejiminin Suriye toprakları ve halkına karşı saldırılarının sürmesi, siyasi çözüm çabaları ve radikal terörün tamamen yok edilmesini de engelliyor.”


15:00 | YPG Afrin Sözcüsü: Suriye ordusu Afrin’e girmedi, eğer bir anlaşma olursa resmi açıklama yaparız

Suriye ordu birliklerinin Afrin’e giderek bazı sınır mevkilerinde görev yapacağı iddiası gündemdeki yerini korurken, YPG’nin Afrin Sözcüsü Brusk Haseke’den konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Sputnik’e konuşan YPG Sözcüsü, Suriye ordusunun Afrin’e gireceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı:

“Biz defalarca Suriye ordusu Afrin’e girmedi dedik. Girecek de değil. Eğer bir anlaşma gelişme olursa resmi bir açıklama yaparız. Bu haberlerden artık bıktık. Eğer Suriye ordusu Afrin’e gelecekse  bunu sizden, kamuoyundan saklamayız. ‘Ordu Afrin halkına yardım etmeye gelecek’ deriz. Afrin ve Halep’teki siviller bazen sivil otobüslerle geldiğinde, ‘İşte Suriye ordusu geldi’ diyorlar. Yanlış anlıyorlar.”


14:15 | “Afrin’e YPG’ye karşı girerlerse problem yok, aksi halde bizi durduramazlar”

TSK ve ÖSO gruplarının Afrin’e yönelik operasyonu sürerken Suriye ordu birliklerinin Afrin’e giderek bazı sınır mevkilerinde görev yapacağı iddiasına ilişkin Türkiye’den ilk tepki geldi.

Ürdün’de konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “YPG’yi korumaya giriyorlarsa durmayız” dedi:

“Rejim buraya PKK’yı, YPG’yi temizlemek için girerse problem yok. YPG’yi korumak için giriyorsa bizi kimse durduramaz. Bu Afrin için de Münbiç için de Fırat’ın doğusu için de geçerlidir.”


10:25 | Gerekçe Afrin paylaşımları ve protestoları: 20 Ocak’tan beri 786 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, Afrin’e operasyonun başlatıldığı 20 Ocak’tan bu yana toplam 786 kişinin ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığını açıkladı.

Bakanlığın açıklamasına göre 587 kişinin sosyal medya paylaşımından, diğerlerinin ise Afrin protestolarına katıldığı için gözaltına alındığı belirtildi.


09:50 | “Afrin’de birçok sebep Türkiye’nin operasyonunu ve senaryosunu etkiliyor”

Fotoğraf: DHA

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda bir ay geride kalırken, operasyon Arap basınında da geniş yer buluyor.

El-Haliç gazetesinden akademisyen Muhammed Nureddin de operasyonu köşesine taşıyan kalemlerden. Gözlemcilerin görüşünü aktaran Nureddin’e göre Türk ordusu ve YPG’ye karşı beraber savaştığı silahlı gruplar operasyonda ‘büyük bir ilerleme sağlayamıyor.’

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘sürecin hızla sona ereceği’ yönündeki ‘umudunu’ hatırlatan Nureddin, birçok sebebin operasyonu ve senaryoyu etkilediğini belirtiyor.

Evrensel’den Ali Karataş’ın aktardığına göre Nureddin bunun nedenlerini şöyle sıralıyor:

  • Afrin’in bazı bölgelerinin genel jeopolitik yapısı Türk ordusunun görevini zorlaştırıyor.
  • Türk ordusu Afrin’de alışık olmadığı ve daha önce gerçekleştirmediği kent savaşına girmekten korkuyor. Dolayısıyla savaş o merhaleye vardığında yapabileceklerini keşfetmek için büyük bir dikkatle hareket ediyor.
  • Kürt savaşçıların ve onlara yardımcı olan grupların, Türk ordusuna en büyük zararı verecek şekilde organize olması. Bu, yalnızca yapılan tahkimatın doğasının ve muhtemel direnç yöntemlerinin sonucu değildir. Aynı zamanda Kürtlerin (Suriye, Irak ve nerede olursa olsun) 1923’ten beri Cumhuriyet dönemi boyunca ve bugün de acımasız davranan Türk Devletine karşı meydan okuma ruhundan kaynaklanıyor.

09:25 | Corbyn: Türkiye Afrin bombardımanını durdurmalı

Britanya’daki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin Evrensel Gazetesi’nden Arif Bektaş’a açıklamalarda bulundu.

Corbyn, ilk kez açıktan bir çağrı yaparak, Afrin’in bombalanmasının durdurulmasını istedi.

“Biz Türk devletinin Afrin’i bombalamasını derhal durdurmasını istiyoruz” diyen Corbyn, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik operasyonuna karşı olduklarını ifade etti.


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN18. GÜN19. GÜN20. GÜN21. GÜN22. GÜN23. GÜN24. GÜN25. GÜN26. GÜN27. GÜN28. GÜN29. GÜN, 30. GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İsyanın 24 yıl ardından: Küresel yerli hareketinin parçası Zapatistalar
Sonraki Haber
Bakanlar Kurulu sonrası ABD'ye mesaj: YPG çekilmezse Menbiç'te son sözü söyleriz