Ana SayfaDünyaAfrin’e saldırılar 13. günde

Afrin’e saldırılar 13. günde

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Suriye’ye 20 Ocak’ta başlattığı ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ 13 gündür devam ediyor. Afrin’i hedef alan harekâta ve ilgili gelişmelere gün boyunca canlı sayfamızdan bakabilirsiniz.

 


23:46 | Almanya meclisinde gündem Afrin’di

Almanya meclisinde Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatı konusunda yapılan tartışmada tüm siyasi partiler operasyonu “uluslararası hukuka aykırı” olarak nitelendirdi. Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping “Afrin’de siviller öldürülüyor” derken, Yeşiller Partisi Almanya’nın Türkiye’ye silah ihracatına son vermesini istedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Hristiyan Birlik (CSU/CSU) partileri adını konuşan Roderich Kiesewetter, bölgeden Türkiye’ye yönelik bir saldırı olmadığı için  “uluslararası hukuka aykırı” olduğunu söyledi ve Almanya hükümetinin “Türkiye’ye verdiği teçhizat ve tankların modernizasyonu desteğini durdurma” kararının doğru olduğunu ifade etti. Kiesewetter ayrıca operasyonun NATO ve Birleşmiş Milletler bünyesinde ele alınması gerektiğini ifade etti.


22:08 | ABD’den Afrin açıklaması: Türkiye’den operasyonu sınırlamasını talep ettik

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un baş sözcüsü Dana White ile ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenzie haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hürriyet’in haberine göre Pentagon’un baş sözcüsü Dana White, Türkiye’den operasyonu sınırlamasını talep ettiklerini söyledi.

White şunları söyledi:

Türkiye’den Suriye’deki operasyonunu sınırlamasını istedik çünkü bu dikkat dağıtan bir şey. Türkiye bir NATO ülkesi ve meşru kaygıları var.

Suriye’deki ortak tehdit IŞİD ve onunla mücadeleden çalan her şey dikkatin dağılmasıdır. Bu nedenle Türklere operasyonu sınırlama çağrısı yaptık.

Türkiye bir NATO ülkesi ve her zaman her şeyi aynı şekilde görmüyoruz ama birlikte çalışıyoruz. Sınırlarındaki başkaldırı konusunda da Türklerle birlikte çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Ancak bugün Suriye’de bütün tarafların IŞİD ile mücadele kampanyasına odaklanmasına ihtiyacımız var.

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenzie ise Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile ilgili açıklamada bulundu.

McKenzie Afrin’den “Türkiye’ye yönelen saldırılardan haberdar olmadıklarını” söyledi. ABD’nin DSG’ye verdiği silahlara ilişkin ise McKenzie şunları söyledi:

Niyetimiz silahları IŞİD’e yönelik operasyonların tamamlanmasından sonra toplamak. Biliyorsunuz IŞİD’le mücadele şu an Orta Fırat Vadisi’nde sürüyor ve o ekipman orada SDG tarafından iyi bir amaç için kullanılıyor.


18:50 | Fransa’dan Afrin açıklaması: Sivillerin güvenliğini tehdit ediyor, endişeliyiz

Fransa’dan Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna bir eleştiri daha geldi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada operasyonun “Afrin’de yaşayan sivillerin güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle endişe duydulduğu” belirtildi.

Sputnik’te yer alan habere göre açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Fransa, Türkiye’nin Afrin’deki müdahalesiyle ilgili endişelerini bir kez daha hatırlatıyor. Bu müdahale, Türkiye’nin kendi güvenliğiyle ilgili meşru çekinceleri nedeniyle haklı gösterilebilse de, Suriye halkının insani durumunu kötüleştirmemelidir.

Bilinçli olarak sivilleri, sağlık merkezlerini ve personelini hedef alan saldırılar uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dün  Le Figaro gazetesine verdiği demeçte Türkiye’ye “Bu bir ‘işgal operasyonu’ olmamalı” uyarısında bulunmuştu.


18:06 | Kilis’e roket atıldı: Yaralılar var

Kilis’e akşam saatlerinde atılan bir roket Cumhuriyet Caddesi’ndeki tarihi yapıda bulunan bir lokantaya isabet etti.

Yaralıların bulunduğu belirtilen olay yerine çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

Aynı dakikalarda bir roket de Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki asri mezarlığa da aynı dakikalarda bir roket atıldı.


17:56 | Suriye’den Türkiye’ye Afrin tepkisi

Suriye’den de Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin yeni bir açıklama geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada operasyon “yasadışı saldırganlık” olarak nitelendirildi ve “Gereken yapılacaktır” denildi.

Açıklamada Suriye topraklarına izinsiz giren yabancı güçlerin ‘saldırganlık ve işgali temsil ettiği’ kaydedildi.

Duvar’da yer alan habere göre Suriye Dışişleri Bakanlığı aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ile BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na da birer mektup yazdı. Mektupta “Türkiye rejimi artık kimseyi ikna edemeyen yalanlarını yaymaya ve Suriye’deki askeri saldırganlığını meşrulaştırmaya çalışmaya devam ediyor” ifadeleri yer aldı.


16:40 | Erdoğan: 20 civarında, 25 kadar şehidimiz var

‘TÜGVA Gençlik Buluşması’ isimli bir etkinlikte konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Afrin’de sürdürdüğü operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Bildiğiniz gibi bu çevrede 29 şehidimiz var. 36 gazimiz var. Ve bugün de Afrin’de teröristlerde 800 tanenin işi bitti. Akşama kadar bu sayı inşallah daha da artacak. Bizim de gerek mehmetçiklerimizden gerek sivil gerekse ÖSO’dan 20 civarında, 25 kadar şehidimiz var” diye konuştu.


15:35 | “Türkiye, Rusya’ya Esad’sız çözümü dayatmak için yeni maceralar mı arıyor?”

Gazeteci, yazar Fehim Taştekin, Afrin’e yönelik başlatılan askeri operasyonla birlikte Türkiye’nin Suriye’de neler yaptığına dair bir yazı kaleme aldı.

Duvar‘da yer alan yazıda, “Afrin-İdlib-Halep üçgeninde birbiriyle ilintili gelişmeler yaşanıyor” diyen Taştekin, bu parçalarda yaşanan gelişmeleri ve Türkiye’nin rolüne dair bilgiler aktardı.

Fehim Taştekin, gelişmelerle birlikte AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin Suriye’de birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu’nu “Kuvayi Milliye” olarak nitelendirmesine ilişkin şu soruların akla geldiğini belirtti:

“Acaba Türkiye, Batılı ve Arap müttefiklerinin 2012’de kendinden beklenen doğrudan müdahale seçeneğini şimdi hayata geçirerek, Rusya’ya Esad’sız çözümü dayatmak için yeni maceralar mı arıyor? Şam’la yeni bir başlangıç ihtimali konuşulurken Suriye politikasında Kürtlerin fiili özerkliğini çökertme hedefinin ötesine geçen yeni bir güncelleme mi var?”

Bu soruların ‘spekülasyona açık’ olduğunu belirten Taştekin, Afrin ve İdlib sahnesinde ‘olup bitenlerin değiştirmediği gerçekleri’ ise şöyle sıraladı:

  • Türkiye, El Kaide’nin Suriye uzantısı olan Nusra Cephesi’nin (Şam’ın Fethi) başını çektiği HTŞ ile koordinasyon içinde hareket ediyor. Bu yapıyı kolluyor.
  • Türkiye’nin ‘muhalif-yerli-milli’ güzellemesiyle desteklediği koalisyonun ortakları arasında terör örgütleri listesinde yer alan Türkistan İslami Parti de var.
  • El Kaide’nin ‘itibarlı’ kadrolarının öncülüğünde kurulmuş Ahrar el Şam ve diğer selefi-cihadi güçler bu ortaklığın değişmez unsurları olmaya devam ediyor.
  • Erdoğan’ın kefil olduğu bu örgütler nasıl bir Suriye istediklerini Doğu Halep ve İdlib’de defalarca sergiledi. Pratikler arasında eşcinsellerin yüksek binalardan atılması, meydanlarda insanların kırbaçlanması, yönetim destekçisi kadın ve erkeklerin demir kafeslerde teşhir edilmesi, infazlar ve kafa kesme olayları var.

Taştekin’in yazısının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


14:00 | Sivil kayıplar artıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgur Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin’e yönelik operasyon başlamasının ardından sivil kayıplar artıyor.

Bianet’in haberine göre 11 gününde Kilis ve Hatay Reyhanlı’ya atılan roketlerle biri çocuk 5 kişi hayatını kaybederken, en az 65 kişi de yaralandı.

Suriye’deki muhaliflere yakınlığıyla bilinen Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de Türkiye’nin Afrin’e saldırılarının ilk 11 gününde 21’i çocuk olmak üzere 68 sivil hayatını kaybettiğini, en az 195 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Ankara hükümeti ve TSK yaptığı açıklamalarla Afrin Harekatı’nda sivillerin hedef alınmadığını öne sürerken, YPG’nin ana unsurunu oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) de Kilis ve Hatay’a atılan roketlerin kendileri tarafından atılmadığını savunuyor.


13:00 | Ulusal Yerli Kongresi’nden Afrin’e destek açıklaması

Zapatistaların desteklediği ve Meksika’da bu yılki seçimlere girecek olan Ulusal Yerli Kongresi, Afrin’le dayanışma içerisinde olduğunu bir bildiriyle açıkladı.

Türkiye’nin bölgeye ve Afrin halkına yönelik saldırısının kınandığı bildiride, uluslararası destek için çağrıda bulunuldu.


11: 42 | Çavuşoğlu’ndan Macron’a yanıt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’nin Afrin’e operasyonuna dönük yaptığı “Bu bir ‘işgal operasyonu’ olmamalı” uyarısına tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, “Fransızlar bu konuda bize ders veremez. Bu bir işgal değildir” ifadesini kullandı.


11:39 | ‘İçinde bulunduğumuz süreç çok kötü bir yere gidiyor, tek formül ikinci bir çözüm süreci’

ABD Deniz Harp Akademisi’nden strateji ve siyaset uzmanı Doç. Dr. Burak Kadercan, Afrin’e yönelik saldırılar dolayısıyla Türkiye’yi ve bölgeyi bekleyen tehlikelere dikkat çekti.

DW Türkçe’den Değer Akal’ın konuya dair sorularını yanıtlayan strateji ve siyaset uzmanı Doç. Dr. Kadercan, özetle şu değerlendirmede bulundu:

“Ben Türkiye’nin Afrin’i almak ya da YPG’den tamamen temizlemekten öte, YPG üzerinde bir baskı unsuru olarak kullandığı düşüncesindeyim. Ancak bu kriz iyi yönetilmezse, ki şu anda bu krizi yönetecek bir aktör gözükmüyor, işte o zaman seneye bugünleri arar olacağız.”

Tüm tarafların çok kaybetmeden işin içinden çıkabileceği formülün ‘ikinci bir çözüm süreci’ olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kadercan, “Büyük bir gücün, tarafları çözüm sürecine ikna etmesi gerektiğini” belirtti.

Doç. Dr. Kadercan’a göre “bu olmadığı takdirde, hâli hazırda çok yavaş çekimde izlemekte olduğumuz bir tren kazasına tanıklık edeceğiz.”

‘Felaket senaryosu’nun Türkiye’ye olası yansımalarına da dikkat çeken Doç. Dr. Kadercan, özetle şu uyarıda bulundu:

“(…)İşler Suriye’de tırmanırsa, taraflar ellerinde ne kadar koz varsa masaya yatıracak. Bu felaket senaryosu ile Türkiye kendisini gerçekten uzun soluklu bir bölgesel çatışmanın içerisinde bulur. Kollektif olarak frene basılamazsa, içinde bulunduğumuz süreç gerçekten çok kötü bir yere gidiyor, bugünleri mumla ararız.”


11:24 | ABD: Türkiye’nin Afrin’deki operasyonuna rağmen YPG’yle işbirliği sürecek

Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ederken ABD’den, ana unsurunu YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri ile ilgili bir açıklama geldi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Komutanı Joseph Votel, Demokratik Suriye Güçleri’ni övdüğü konuşmasında, “Küresel toplum onlara minnettar” dedi.

HaberTürk’ten Nalan Koçak’ın aktardığına göre CENTCOM Komutanı, “Türkiye’nin Afrin’deki operasyonuna rağmen Suriye’de YPG’yle işbirliğinin sürüp sürmeyeceği” sorusuna ise çok net bir şekilde “Evet” dedi.


10:00 | Afrin’e operasyon medyaya baskıyı daha da artırdı

Gazetecilere yönelik baskı 2018’in ilk ayında da sürdü. Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyonla birlikte baskının yayıldığı Ocak ayında 20 gazeteci gözaltına alınırken, 7 gazeteci tutuklandı.


09:45 | Afrinli Hıristiyanlar: Burada bombalanan şey halklar ve inançlar

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte 13 gündür hedef aldığı Afrin’deki Hıristiyanlar dünya kamuoyuna seslenerek, Türkiye’nin saldırılarının durdurulmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Nazım Daştan’a konuşan Afrin Protestan Aziz Çobanlar Kilisesi yönetici ve cemaatinin, Afrin’de tapınak, kilise ve cami gibi inanç merkezlerinin vurulduğunu, bombalanan asıl şeyin ise “6 yıldır eşit ve özgür süren birlikte yaşam” olduğunu belirterek yaptığı çağrı özetle şöyle:

“Teröre karşı savaştıklarını söylüyorlar ama çocukları ve kadınları öldürüyorlar. Sesimizi bütün dünya duysun. Burada bütün halklar ve inançlar bombardıman altındadır.

“Bugün gelip Avrin Hastanesi’ne baksınlar hepsi yaralı kadın ve çocuklarla dolu. İnsanlık namına gelip görsünler. Afrin halklarındır. Biz buradayız. Burası topraklarımızdır. İsa Mesih Afrin’i koruyacaktır.”

  • Bu haberin tamamını ŞURADAN bakabilirsiniz:

09:20 | AFP: 3 bin yıllık tapınak Türkiye’nin bombardımanında ağır hasar gördü

Fransız haber ajansı AFP’den Delil Süleyman, Suriye’nin kuzeyindeki Afrin bölgesinde bulunan ve binlerce yıl önce inşa edilmiş olan Ayn Dara Tapınağı’nın olduğu bölgeyi ziyaret etti.

AFP muahabiri, Türk jetleri tarafından bombalandığı söylenen bölgedeki son durumu şöyle aktardı:

“Suriye’deki Ayn Dara Tapınağı’nın aslan heykelleri, 3 bin yıldır aynı yerde duruyordu. Ancak, Türk savaş uçaklarının Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında düzenlediği hava operasyonları devam ederken, Demir Çağı’nın en önemli miraslarından biri olan bu heykellerden de geriye yalnızca aslanların pençeleri kaldı.”

Tapınağın 26 Ocak’ta Türkiye’nin hava bombardımanında ağır hasar gördüğü belirtiliyor. Suriye hükümeti, Afrin’deki Kürt yönetimi ve muhalif gruplara yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Ayn Dara’daki yıkımdan Türkiye’yi sorumlu tutuyor.

Suriye Tarihi Eserler İdaresi de tapınağın geçen haftaya kadar, “M.Ö. birinci binyıl içerisinde Suriye’de Aramiler tarafından inşa edilmiş olan en önemli anıtlar” arasında yer aldığını belirtiyor. AFP muhabiri ise tahribata dair izlenimini şöyle aktarıyor:

“Bir zamanlar tapınağın içine yönelen merdivenler, bugün yerle bir olmuş durumda.

“Siyah bazalt taşına oyulmuş kanatlı hayvanları gösteren muhteşem freskler, enkaz yığınına dönüşmüş, artık tanınmayacak halde.

“Tapınağın bir tek arka bölümü, bombardımanı hasarsız atlatabilmiş. Ayakta duran bir aslanın bazalttan yapılmış heykeli, Afrin’in yeşil tepelerini yukardan süzmeye devam ediyor.”

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ise yaptığı açıklamalarda, harekat alanında bulunan “dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesislerin” hedefler arasında bulunmadığını öne sürüyor.

  • AFP’nin bu haberi BBC Türkçe’den derlendi. Habere BURADAN bakabilirsiniz.

Afrin’e yönelik operasyonda bugüne dek yaşanan gelişmeleri aşağıdaki bağlantılar üzerinden gün gün takip edebilirsiniz:

1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN, 10. GÜN, 11. GÜN, 12. GÜN




Önceki Haber
Almanya meclisinde Afrin tartışıldı: 'Siviller ölüyor, operasyon uluslararası hukuka aykırı'
Sonraki Haber
İzmir'deki ambalaj fabrikasında yangın: 4 işçi yaralandı