Ana SayfaDünyaAfrin’e saldırılar ve çatışmaların 1. ayı

Afrin’e saldırılar ve çatışmaların 1. ayı

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ÖSO gruplarının Afrin’e yönelik operasyonunda bugün 30. gün. Kent havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


22:33 | Reuters’ın iddiası: Suriye ordu birlikleri Afrin’de sınır mevkilerinde görev yapacak

Reuters haber ajansı, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu sonrası YPG ile Şam yönetimi arasında başlayan görüşmelerde, “tarafların anlaşmaya vardığını” ve Suriye ordu birliklerinin “Afrin’e giderek bazı sınır mevkilerinde görev yapacağını” iddia etti.

Sendika.org’da yer alan habere göre ise Suriye yönetimine yakın bir yayın çizgisi izleyen Al Masdar haber sitesi de Kürt kaynaklarına dayandırarak benzer bir iddiaya yer verdi.


20:24 | TSK’den ‘kimyasal silah’ iddialarına yanıt

TSK’den operasyon sırasında “zehirli gaz” kullanıldığına dair iddialara ilişkin açıklama geldi.

TSK’nin internet sitesinden yapılan açıklamada operasyonda sivillerin korunmasına yönelik “her türlü hassasiyetin gösterildiği” belirtildi ve “kullanılan silah ve mühimmat dâhil tüm faaliyetlerin Silahlı Çatışma Hukuku’na uygun ve meşru zeminlerde sürdürüldüğü” ifadeleri yer aldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 16 Şubat’ta altı sivilin zehirli gaza maruz kalarak yaralandığını iddia etmişti.

Afrin Sağlık Meclisi de hastanede tedavi altında olan 6 siville ilgili yaptıkları ilk incelemelerin sonuçlarına ilişkin “Yaralıların kimyevi bir reaksiyona maruz kaldıkları ortaya çıkmıştır” açıklamasında bulunmuştu.


18:13 | ‘Karşılıklı jestler elbette mümkün’ diyen Erdoğan: Hem müzakereyi hem operasyonu sürdürürüz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin Ankara 6. Olağan İl Kongresi’nde konuştu.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Ankara ziyaretine ilişkin konuşan Erdoğan, “Söz elbette önemlidir değerlidir. Biz asıl neticeye bakarız” dedi.

“Son günlerde bize uzatılan hiçbir dostluk elini havada bırakmadık” diyen Erdoğan “hem müzakere edeceklerini hem de operasyonu sürdüreceklerini” söyledi.


14:45 | Afrin Sağlık Meclisi ilk sonuçları açıkladı

Suriye resmi haber ajansı SANA, dün Afrin’de 6 sivilin hastanede tedavi altına alındığını duyurmuştu.

SANA, Avrin Hastanesi’nin Başhekimi Ciwan Mihemed’in açıklamalarına dayandırdığı haberinde, “6 sivilin Türkiye’nin saldırısı sonucu zehirli gaza maruz kaldığı ve hastaneye kaldırıldığı” bilgisini paylaşmıştı.

Afrin Sağlık Meclisi de hastanede tedavi altında olan 6 siville ilgili yaptıkları ilk incelemelerin sonuçlarına ilişkin açıklama yaparak, şunları kaydetti:

“Laboratuvarlarımızda uzman doktorlarımızın yaptığı tetkikler sonucu bu kişilerin nefes zorluğu çektiği ve kimyevi bir reaksiyona maruz kaldıkları ortaya çıkmıştır. Yine silahların kullanıldığı bu bölgeden getirdiğimiz toprak üzerinde yaptığımız incelemede de yüksek oranda klor maddesine rastlanmıştır.”

Afrin Sağlık Meclisi, uluslararası sağlık kurumlarına da incelemelerde bulunmaları için çağrı yaptı.

Afrin’deki operasyonda kimyasal gaz kullanıldığına dair iddialar ise Türkiye tarafından yalanlanıyor. Reuters’e konuşan ancak ismi verilmeyen bir Türk diplomatın, “Türkiye hiçbir zaman kimyasal silah kullanmadı” dediği aktarılmıştı.


11:12 | TRT Türk’ün eski Suriye Temsilcisi: Afrin harekatında istenildiği gibi ilerlenemiyor

2012-2016 yılları arasında TRT Türk’ün Suriye Temsilciliği’ni yapan ve Suriye’deki gelişmeleri yakından takip eden gazeteci-yazar Musa Özuğurlu, 30’uncu gününe giren Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu değerlendirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Kobulan’a konuşan Özuğurlu, “Kuzey, batı ve Azez sınırlarından bakacak olursak Afrin merkez çokta uzak bir yer değildir. Coğrafi olarak en uzak nokta 20-25 kilometredir. Bunun yaklaşık bir aylık bir süre içerisinde geçilememiş olması, diğer yandan sadece sınır bölgelerinde bir takım cephelerin oluşturulabilmiş olması bu harekatın istenildiği gibi ilerlemediğini gösteriyor” dedi.

Musa Özuğurlu, operasyonda verilen kayıpların bir süre sonra kamuoyunu çok daha fazla rahatsız etmeye başlayacağını da savundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin açıkladığı verilere göre bir aylık süreçte Afrin’de 32 asker yaşamını yitirdi.


08:48 | Beyaz Saray’dan ‘kimyasal silah’ açıklaması

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, iddiaları “son derece olasılık dışı” şeklinde nitelendirdi.

Associated Press (AP) haber ajansına açıklamada bulunan ABD’li yetkili, ilgili haberleri gördüğünü ancak ellerinde bunu teyit edecek bir kanıt olmadığını söyledi.

Ne olmuştu?

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye’den yayın yapan Hawar Haber Ajansı (ANHA) ile Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), TSK’nin Afrin’de zehirli gaz kullandığını ve 6 sivilin yaralandığını duyurmuştu.

Yapılan açıklama ve haberlerde 6 kişinin nefes darlığı çektiği ve hastanede tedavi altına alındığı kaydedilmişti.

Söz konusu açıklama ve haberleri Reuters ve AFP gibi uluslararası haber ajansları da servis etmişti.


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN18. GÜN19. GÜN20. GÜN21. GÜN22. GÜN23. GÜN24. GÜN25. GÜN26. GÜN27. GÜN28. GÜN, 29. GÜN

Previous post
Kamışlo’da patlama: 4 kişi yaşamını yitirdi
Next post
Erdoğan-Bahçeli görüşmesi: 'Mutabakat sağlandı, ittifaka ilişkin kanun teklifi Meclis'e sunulacak'