Ana SayfaManşetAfrin’in içinden: Yaşam nasıl devam ediyor, kenttekiler ne diyor? | ÖZEL

Afrin’in içinden: Yaşam nasıl devam ediyor, kenttekiler ne diyor? | ÖZEL

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e operasyonu ve kente dönük bombardımanı sürüyor. Peki, 500 binden fazla insanın yaşadığı kentte yaşam nasıl devam ediyor, Afrinliler operasyon hakkında ne diyor? Kentte bulunan gazeteci Fatma Koçak, iddia edildiğinin aksine operasyona rağmen kentten dışarıya bir göç olmadığını, göçün bombalanan köylerden Afrin kent merkezine doğru olduğunu belirtiyor. Yani Afrin’de bir iç göç söz konusu. Köylere bombardımana rağmen kentte yaşamın normal seyrinde devam ettiğini belirten Koçak, Afrinlilerin kenti terk etmemekte kararlı olduklarını aktarıyor.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ adıyla başlattığı harekat 14’üncü gününde.

Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verilerine göre operasyonun ilk 11 gününde bombardımanlardan kaynaklı 21’i çocuk olmak üzere 68 sivil hayatını kaybetti, en az 195 kişi yaralandı.

Kentteki hastane yetkililerinin açıklamalarına göre ise 13 günde aralarında çocukların da olduğu 104 sivil hayatını kaybetti, 156 kişi yaralandı.

Rusya, Fransa, Suriye, Almanya, Kanada gibi birçok ülkeden operasyona dair yapılan açıklamalarda da kente dönük bombardımanlar nedeniyle sivillerin güvenliğinden endişe duyulduğu belirtiliyor. Türkiye ise sivil ölümlerin yaşandığına dair haberleri yalanlanmaya devam ediyor.

Peki, Suriye krizinin başladığı günden itibaren ‘en güvenli bölge’ olan ve 500 binden fazla insanın yaşadığı Afrin’de hayat nasıl devam ediyor, Afrinliler operasyon hakkında ne diyor, operasyona destek veren medyanın dediği gibi Afrinliler kentlerini terk ediyorlar mı?

Kentte bulunan gazeteci Fatma Koçak, Gazete Karınca için Afrinlilerle konuştu ve yaşananlara dair izlenimlerini aktardı.

Koçak, köylerinde savaşın ‘kıyasıya’ sürdüğü Afrin’de bir göç olduğunu belirtiyor ancak bu göçün köylerden kent merkezine doğru olduğunu aktarıyor. Koçak’ın izlenimi şöyle:

Köyleri bombalanan Afrinliler kent merkezine göç etmek zorunda kalıyor ve bu sebeple kentte şu anda birçok evde iki üç aile birlikte yaşıyor. Sokaklarda ise işyerleri açık ve yaşam normal seyrinde devam ediyor.

Afrin’de kulaklar, sınır bölgelerinden gelen haberlere kilitlenmiş durumda.

Kentin en işlek caddesi “Efrine Acer” yani Yeni Afrin’de seyir halindeki araçların yoğunluğu da yaşamın normal seyrettiğini gösteriyor.

Sokaklarda korku yok panik yok her şey seyrinde ama tedbirli ve temkinli bir normal seyirden söz edilebilir. Biraz ilerlediğimizde kent meydanı Qada Azadi yani Özgürlük Meydanı’nda çocuklar oyun oynuyor, insanlar güneşli bir günde soluklanmak için banklara oturmuş sohbet ediyor. Tabi ki gündem Afrin’e yönelik saldırılar. En çok kadınlar konuşmak istiyor çünkü onların öfkesi daha yoğun.

Adalet Meclisi’nde çalıştığını söyleyen Suat Haftaro uluslararası güçlerin sessizliğine tepki gösteriyor ve köylerin tüm dünyanın gözleri önünde bombalandığını söylüyor.

‘Afrin burada yaşayanların toprağıdır, bir yere gitmiyoruz’

“Afrin burada yaşayanların toprağıdır” diyen Haftaro, Suriye savaşı başladığından bu yana en güvenli bölgenin Afrin olduğunu ve savaştan dolayı göç etmek zorunda kalanların da Afrin’e gelmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Haftaro sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Burada kimse bizi tehdit olarak görmesin, bu yalanları yutturamazlar. Yapılmak istenen bir halkı yerinden etmektir. Ama Afrin buna izin vermeyecek. Afrin’e IŞİD dahil hiçbir saldırgan gücün toprağına girmesine izin vermedi. Türk devletine de izin vermez. Yerimizdeyiz bir yere gitmiyoruz, buradayız.”

‘Zeytin bizim yaşamımız, şimdi onun adıyla bomba yağdırıyorlar’

Emine Reşo ise Afrinli bir Kürt. Aynı zamanda bir öğretmen. Reşo da köylerde yaşanan bombardımana tepki gösteriyor ve yaşanan ölümlere dikkat çekiyor. Reşo da tıpkı Haftaro gibi Afrin’den göç etmeye niyetlerinin olmadığını belirtiyor. Reşo şunları söylüyor:

“Siz de gezip görüyorsunuz zaten, kimse burayı terk etmiyor. Biz bu topraklarda doğduk burada kalacağız. Kendimizi savunmayı da yaşamayı da biliyoruz. Bizi yerimizden etmeye çalışanlara söyleyeceğim zeytinin dallarına kurban olun. Zeytin bizim geçim kaynağımız, yaşamımız. Şimdi onun adıyla bize bomba yağdırıyorlar. Günlerdir yüzü aşkın sivili bombalarla öldürdüler, gelsin hepimizi öldürsünler.”

‘Topraklarımız da kalmak da bir direniştir’

İki çocuğu IŞİD’e karşı mücadele eden Demokratik Suriye Güçleri (DSG) içerisinde olan Helima Ehmo da Afrin’i terk etmeyecekleri vurgusu yapıyor:

“Çocuklarımı bırakıp hiçbir yere gitmiyorum. Toprak benim toprağım, kim bizi buradan kovmaya çalışıyor. Biz kendi toprağımızda yaşamak istiyoruz. Onlar gelemeyecekler, annelerin yüreğini yakmasınlar daha fazla. Biz burdayız şehre bakın hiç kaçan insan havası görüyor musunuz? Biz niye gidelim onlar gitsinler toprağımızdan.”

Bir başka Afrinli Henna Zero Afrin’e operasyonun aslında “Kürtlere saldırı” olduğu görüşünde. Kimsenin kendilerini aksine ikna edemeyeceğini belirten Zero, “Hepimiz farkındayız ve kimse buradan çıkmıyor ve toprağımızda kalarak direniyoruz. Kimse heveslenmesin Afrin bizimdir Kürttür kimseye vermeyeceğiz” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadıköy’de Sinema ve Felsefe Söyleşileri: 'Tarkovski sinemasında etik'
Sonraki Haber
Akdeniz'de mültecileri taşıyan tekne battı: 90 kişi yaşamını yitirdi