Ana SayfaDünyaAGİT’ten Türkiye’ye: ‘Afrin’ gözaltıları kabul edilemez, serbest bırakın

AGİT’ten Türkiye’ye: ‘Afrin’ gözaltıları kabul edilemez, serbest bırakın

HABER MERKEZİ – AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyona dair eleştirilerde bulunan yüzlerce kişinin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi ve gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin’e yönelik başlattığı operasyon devam ederken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeybatısında bulunan kente dönük bombardımanı ve bölgedeki şiddetli çatışmalar sürüyor.

Afrin’e operasyonun Türkiye’ye yansıması ise gözaltı ve tutuklama furyası ile kendini gösteriyor.

Gözaltı operasyonlarına Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) tepki geldi.

AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na yolladığı mektupta, “Sosyal ağlarda ortaya konulan eleştirel görüşler nedeniyle yapılan gözaltılar, kabul edilemez. Türk yetkililere bu uygulamayı gözden geçirmelerini rica ederim” ifadelerine yer verdi.

Desir, “Hükümetin eylemleriyle uyuşmazlık, gözaltıyla cezalandırılmamalı. İfade özgürlüğüne, çatışma veya savaş zamanında dahi saygı gösterilmeli” dedi.

AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi mektubunda, “Türkiye’yi eleştirel ifadelere yönelik mevcut yaklaşımına son vermeye, keyfi olarak gözaltına alınanları serbest bırakmaya ve haklarındaki suçlamaları kaldırmaya çağırıyorum” ifadelerini de kullandı.

Yüzlerce kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, 5 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Afrin’e yönelik operasyona dair sosyal medyada paylaşımlarda bulunan 449, protesto eylemlerine katılan ise 124 kişinin gözaltına alındığını belirtmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre gözaltına alınanlara yöneltilen suçlama ise “örgüt propagandası yapmak”.

Afrin’e operasyonun başladığı 20 Ocak’tan bu yana harekâta karşıt görüş beyan ettiği ya da ‘Savaşa hayır’ dediği için gözaltına alınanlar arasında doktorlar, gazeteciler, sendikacılar, siyasetçiler, yazar ve aktivistler yer alıyor.

Previous post
Afrin'e operasyon 19. günde
Next post
Çavuşoğlu, Ruhani ile görüştü