Ana SayfaGüncelAGİT’ten Türkiye’ye: İnternet medyasında çok seslilik kısıtlanmamalı

AGİT’ten Türkiye’ye: İnternet medyasında çok seslilik kısıtlanmamalı

HABER MERKEZİ – RTÜK’e internet yayınlarına müdahale yetkisi getiren torba yasanın 73’üncü maddesiyle ilgili açıklama yapan AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Türkiye’deki yetkililere internet medyasında çok sesliliğin kısıtlanmaması çağrısı yaptı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT/OSCE) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yazdığı bir mektupla hazırladıkları raporu paylaştı ve Türkiye’deki yetkilileri internet medyasında çok sesliliğin kısıtlanmaması çağrısı yaptı.

Bianet’i haberine göre internette yayın yapan kurucuların RTÜK’ten yayın yetkisi alma zorunluluğu getiren tasarıya atıfta bulunan Désir, “Bu çağrının amacı, yetkililere bu alandaki uzman görüşlerini sunmaktır” dedi:

“Türkiye’de basın özgürlüğü konusundaki gelişmeleri yakından izliyorum. Ülkenizde çok sesli medya alanının giderek daralması konusunda endişeliyim. Türkiye’de geleneksel yazılı basının üzerindeki baskıya bağlı olarak internet medyası habere ulaşmak ve farklı bilgiler almak konusunda ana platform haline geldi. Bu alanda yayın yapan mecralara yönelik kısıtlama girişimleri sadece özgür basına olan baskıyı artıracaktır.”

AGİT raporunda “Yasal inceleme bölümü, AGİT ve internet özgürlüğü konusunda uluslararası camiada bilinen uzman Prof. Dr. Yaman Akdeniz tarafından hazırlandı. AGİT’in temel tavsiyesi bu haliyle 73’üncü maddenin kabul edilmemesi ve tartışmaların internet yayını yapan kurumların Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan lisans almasını öngeren bir ‘öncü kontrol’ modeli yerine lisans konusunda ‘bildirim modeli’ne odaklanarak yürütülmesidir” vurgusu yapıldı.

Harlem Désir, “Ofisim Türkiye’de online ifade özgürlüğünün gelişmesi ve yetkililerinize bu önemli tartışmalarda yardımcı olmak için çaba göstermeye hazırdır” ifadelerini kullandı.

Tasarı ne getiriyor?

Torba Tasarının 73’üncü yer alan değişiklikle internette yayın yapan kurucuların RTÜK’ten yayın yetkisi alma zorunluğu getiriliyor.

Eğer tasarı yasalaşırsa lisans ya da geçici lisans almayanlar RTÜK’ün talebi doğrultusunda Sulh Ceza Hakimliklerinden 24 saatte çıkacak bir kararla erişime engellenebilecek.


‘Sansür uygulaması’: Netflix ve YouTube gibi dijital yayın platformlarına RTÜK denetimi

Bakan Arslan, dijital platformda RTÜK denetimini şimdiki uygulamalarla savundu: Televizyonlarda sansür mü var?

YouTube gibi dijital yayın platformlarına RTÜK denetimi komisyondan geçti

HDP’den RTÜK’e: Mevzu ahlaksa sizi kim sansürleyecek?

Previous post
78 yaşındaki tutuklu Sise Bingöl'ün serbest bırakılması için imza kampanyası
Next post
Yazarlardan sanatçılara: 200 isimden Afrin, İdlib ve Doğu Guta için açık mektup