Ana SayfaGüncelAKP-MHP’nin ‘ittifak düzenlemesi’: ‘Geçersiz oy’ tanımında değişiklik

AKP-MHP’nin ‘ittifak düzenlemesi’: ‘Geçersiz oy’ tanımında değişiklik

HABER MERKEZİ – AKP ve MHP’nin mutabakat sağladığı ve Meclis’e sunulacak “seçim ittifakı düzenlemesi”ne göre ittifak yapan partilerin bulunduğu sütunlara birden fazla mühür basılsa da oy geçerli sayılacak, ittifaka dahil olan partiye yüzde 10 barajı kalkacak.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 18 Şubat’ta yaptıkları görüşmede son şeklini verdikleri “seçim ittifakı düzenlemesinin” ayrıntıları netleşti.

Meclis’e sunulacak düzenlemeye göre göre ittifak yapan partilerin bulunduğu sütunlara birden fazla mühür basılsa da oy geçerli sayılacak, ittifaka dahil olan partiye yüzde 10 barajı kalkacak.

Hürrriyet’in haberine göre ittifak için parti sayısında sınırlama olmayacak. Bir parti aynı anda birden fazla partiyle ittifak yapabilecek.

Düzenlemeye göre isteyen partiler yan yana iki sütunda ortak logo ve adla blok liste halinde ittifak oluşturabilecek, isteyen ise ayrı sütunlarda yer alabilecek. Buna göre her parti bağımsız olarak seçime girmiş gibi görünecek ancak oyları ortak sayılacak.

AKP ve MHP imzasıyla Meclis’e sunulacak düzenlemede partiler tercih ettikleri modeli imzalayacakları “ittifak deklarasyonu” ya da “protokolü” ile YSK’ya (Yüksek Seçim Kurulu) bildirecek.

Düzenlemeyle seçim barajı  için ittifakın toplam oyu dikkate alınacak ancak partiler için tek tek baraj hesabı yapılmayacak.

Teklifte seçmen sandıklarının “güvenlik” gerekçesiyle başka bölgelere taşınmasını öngören hüküm de yer alıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Berktay: Kadına şiddetin artmasının nedeni 'erkeklik krizi'
Sonraki Haber
Kadın hikayeleri müzikle buluştu: 'On Kadın' albümü 8 Mart'ta çıkıyor