Ana SayfaGüncelAKP-MHP’nin ‘ittifak’ teklifi Meclis’te: 26 maddelik metin 4 kanunda değişiklik içeriyor

AKP-MHP’nin ‘ittifak’ teklifi Meclis’te: 26 maddelik metin 4 kanunda değişiklik içeriyor

HABER MERKEZİ – AKP ve MHP’nin mutabakat sağladığı ‘ittifak düzenlemesi’ teklifi Meclis’e sunuldu. Toplam 26 maddelik metinde 4 kanunda değişiklik içeriyor. Değişikliğe göre oy pusulalarında YSK filigranı olacak, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminde oy pusulaları aynı zarfa konulacak, siyasi partilerin seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı almalarını yasaklayan hüküm kaldıracak, ittifakın oy oranı yüzde 10’u geçtiğinde katılan partiler barajı geçmiş sayılacak.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 18 Şubat’ta yaptıkları görüşmede son şeklini verdikleri ve “Cumhur ittifakı” olarak belirtilen “seçim ittifakı düzenlemesi” teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de imzasını taşıyan teklifin Meclis Başkanı’na teslim edilmesinin ardından AKP ve MHP’liler Meclis’te teklifin ayrıntılarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Teklifle ilgili konuşan AKP’li TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, teklifte yerel seçimlerle ilgili ittifak konusunda bir düzenleme olmadığını söyledi.

Şentop, “Yaptığımız düzenlemede parti sınırlaması sayı sınırlaması yok. Partilere verilen oyların toplamı ittifak oylarını oluşturacak” dedi.

MHP’li Mustafa Kalaycı ise teklifin ayrıntılarını sıraladı.

Teklifle şu değişikliklerin yapılması planlanıyor:

  • Mühürsüz zarf ve oy pusulaları eğer YSK filigranlı kağıtlar ise geçerli sayılacak.
  • Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminde oy pusulaları aynı zarfa konulacak.
  • Siyasi partilerin seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı almalarını yasaklayan hüküm kaldıracak.
  • İttifakın oy oranı yüzde 10’u geçtiğinde katılan partiler barajı geçmiş sayılacak.
  • İttifak yapacak partiler 7 gün içinde YSK’ya başvuracak.
  • Siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren kanun teklifine göre, sandık sonuç tutanağında ittifakların her birinin aldığı ortak oyların sayısı ayrı ayrı gösterilecek.
  • İttifakın unvanı başlığı olacak parti sütunlarının üzerinde altta da normal oy pusulası gibi partilerin aday listeleri yer alacak.
Previous post
33. gün: Afrin'e saldırılar ve çatışmalar sürüyor
Next post
Hak savunucusu Meral Geylani tahliye edildi