Ana SayfaDünyaAlmanya meclisinden iki ayrı Afrin raporu

Almanya meclisinden iki ayrı Afrin raporu

HABER MERKEZİ – Almanya meclisinin hazırladığı iki ayrı bilirkişi raporunda Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonu ve Almanya’nın Türkiye’ye tank ihracatı ile ilgili şu an itibariyle hukuki bir sorun bulunmadığı bildirildi. Raporun hazırlanmasına öncülük eden Sol Parti’den Sommer ise “Alman hükümetinin Türkiye’yle yapılacak silah ticaretinden ötürü en azından gelecekte sorumlu tutulabileceğini” söyledi.

Almanya’da Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi tarafından Türkiye’yle yapılan silah ticaretinin hukuka uygunluğu ve Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği askeri operasyonu değerlendirmeye alan iki farklı bilirkişi raporu hazırlandı.

Sol Parti kalkınma politikaları sözcüsü Helin Evrim Sommer’in başvurusu üzerine hazırlanan ve Salı günü kamuoyuna yansıyan raporların ilkinde, Türkiye’ye yapılan tank ihracatının şu anki veriler ışığında uluslararası hukuku ihlal etmediği belirtildi.

Söz konusu ticari işlemlerin hayata geçtiği tarih olan 2005 yılında AB’nin silah ticaretiyle ilgili herhangi bir ortak tutumu olmadığı vurgulandı. Belgede, bu nedenle AB hukukunun “bir değerlendirme standardı teşkil edemeyeceği” savunuldu.

DW Türkçe’nin haberine göre Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği harekatın uluslararası hukuka uygunluğunun ele alındığı diğer raporda ise bu konudaki tartışmanın “şimdiye kadar açığa kavuşturulmadığı” kaydedildi.

Belgede Türkiye’nin askeri operasyonuna ilişkin “çok sayıda pratik ve hukuki sorunun cevapsız olduğu” ve bu nedenle “olaylarla ilgili güvenilir bir değerlendirmenin” söz konusu olmadığı belirtildi.

‘Gelecekte sorumlu tutulabilir’

Her iki bilirkişi raporunun da hazırlanmasına öncülük eden Sol Partili Helin Evrim Sommer, raporlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Alman hükümetinin Türkiye’yle yapılacak silah ticaretinden ötürü en azından gelecekte sorumlu tutulabileceğini” söyledi.

Almanya hükümeti şu ana kadar, Türkiye’nin düzenlediği harekatı uluslararası hukuka uygunluk noktasında nasıl gördüğüyle ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştı.

Salı günü Tagesschau‘da yer alan haberde ise Türkiye ve Almanya dışişleri bakanlarının 6 Ocak’taki görüşmesinden üç gün sonra Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall ile Türk BMC şirketi arasında “Leopard 2” tanklarının modernizasyonu konusunda anlaşma imzalandığı iddia edilmişti.

Tank tartışması

Gabriel ile Çavuşoğlu’nun görüşmesinde, Alman Bakan Gabriel’in Türkiye’nin “Leopard 2” tanklarının modernizasyonuna yönelik ihracata yeşil ışık yaktığı iddia edilmişti.

Der Spiegel dergisinde yer alan haberde, Alman hükümetinin milyonlarca euro tutarındaki silah anlaşmasına izin vermeyi planladığı belirtilmişti.

Ancak Türkiye’nin 20 Ocak’ta başlayan Afrin’e yönelik operasyonunda Alman üretimi “Leopard 2” tanklarını kullandığının ortaya çıkması Almanya kamuoyunda Türkiye’ye silah ihracatına ilişkin büyük bir tartışma başlatmıştı.

Almanya’da muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller Türkiye ile silah ihracatının sonlandırılmasını talep ederken, tartışmalar üzerine Alman hükümetinden yapılan açıklamada ise silah ihracatına ilişkin kararların “yeni hükümete bırakılacağı” ifade edilmişti. Almanya’da hükümetin en erken Mart ayı ortasında kurulması bekleniyor.