Ana SayfaGüncelAlmanya’dan Türkiye’ye Afrin tepkisi: Meşru bir harekattan daha fazlası

Almanya’dan Türkiye’ye Afrin tepkisi: Meşru bir harekattan daha fazlası

HABER MERKEZİ – Almanya meclisinde düzenlenen oturumda Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna Merkel’in lideri olduğu CDU ve koalisyon ortağı SPD’den politikacılardan tepki geldi. CDU’lu Johann Wadephul, operasyonun “meşru bir harekattan daha fazlası” olduğunu söyledi.

Alman meclisinde düzenlenen “Yakın ve Ortadoğu’da Güncel Gelişmeler” başlıklı oturumda Alman politikacılar Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği operasyona tepki gösterdi.

Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) politikacılar Türkiye’nin operasyonun “meşru olmadığını” söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre CDU meclis grubu adına bir konuşma yapan Dr. Johann Wadephul, “Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrin kentinin kuşatılmasını açıklıyorsa, bu teröristlere karşı düzenlenen meşru bir harekattan daha fazlasıdır” dedi.

Türkiye’ye ‘uluslararası hukuka saygılı ol’ çağrısı

Wadephul, Türkiye’ye “uluslararası hukuka saygılı olma ve Suriye’nin egemenliğini koruma” çağrısında bulundu.

SPD Dış Politika Sözcüsü Niels Annen ise Türkiye’nin operasyona gerekçe olarak sunduğu kanıtların “kendisini ikna etmediğini” söyledi ve Türkiye’nin Afrin’de savaştığı kişilerin “IŞİD’e karşı savaştığını” dile getirdi.

Annen, Afrin konusunda ABD ve Türkiye arasında yaşanan anlaşmazlıkla ilgili olarak NATO bünyesinde siyasi bir inisiyatif kurulması çağrısında bulunarak ittifakın şu ana kadar konuya mesafeli durmuş olmasını eleştirdi.

Merkel’e tepki

Oturumda söz alan Başbakan Angela Merkel ise Suriye bağlamında Afrin’e değinmedi.

Sol Parti ve Yeşiller partili milletvekilleri daha önce Başbakan Merkel’i mecliste yaptığı konuşmalar kapsamında Türkiye’nin Afrin harekatına değinmediği için sert bir dille eleştirdi.

Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch, Angela Merkel’in Türkiye’nin Afrin harekatına dair “tek kelime etmemesinin basbayağı saçmalık” olduğunu söyledi.

Bartsch, Merkel’e hitaben, “Orada uluslararası hukuka aykırı bir savaş yapılıyor ama siz bundan bahsetmiyorsunuz. Burada tek taraflı fikir beyan edemezsiniz” dedi.

Previous post
HDP’den ‘ittifak düzenlemesi’ tepkisi: 16 Nisan’daki hukuksuzluklar yasal zırha büründürülüyor
Next post
Gözaltıları protesto eden Halkevleri üyelerine polis müdahalesi: 14 gözaltı