Ana SayfaManşetBir başka 14 Şubat: Vajina Günü’nden anmalara ‘kadınlar birlikte güçlü’

Bir başka 14 Şubat: Vajina Günü’nden anmalara ‘kadınlar birlikte güçlü’

HABER MERKEZİ – Kadınlar, ‘Sevgililer Günü’ olarak kutlanan 14 Şubat’ı kadınlara ses veren ve dayanışmayı büyüten bir gün olarak sahiplenmeye devam ediyor. Bu yıl da şiddete, cinsel saldırılara, enseste, sünnete ve seks köleliğine dikkat çekmek için sokaklara çıkacak kadınların 14 Şubat eylemleri arasında 20. yılını dolduracak olan “Vajina Günü” (V-Day), 28. yılına giren Yerli Kadınları Anma Yürüyüşü yer alıyor. Kadınlar Birlikte Güçlü grubu da 14 Şubat’ta Türkiye’de bir takım eylemler yapacak.

14 Şubat Sevgililer Günü’nde kadınlar bir kez daha şiddete, cinsel saldırılara, enseste, sünnete ve seks köleliğine karşı sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

Kadına şiddete karşı ilk olarak 14 Şubat 2012’de örgütlenen One Billion Rising (1 Milyar Kadın Ayaklanıyor) hareketi, kitlesel dans eylemleriyle bugüne kadar 200’ü aşkın ülkede kadınları bir araya getirdi.

Bantmag’in haberine göre 14 Şubat’ı kadınlara ses veren ve dayanışmayı büyüten bir gün olarak sahiplenen hareket, ayrımcılık, ırkçılık, kapitalizm ve neoliberalizmin ürettiği şiddet ve baskı mekanizmalarına karşı her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlara 14 Şubat – 8 Mart tarihlerinde dünyanın dört bir yanında sanatsal eylemler düzenlenmeleri için çağrı yapıyor.

Ayrıca 2018 yılı, One Billion Rising hareketinin de dayandığı “Vajina Günü” V-Day hareketinin de 20. yılına işaret ediyor.*

Öte yandan bu yıl, 1980 yılından bu yana en az 4 bin yerli kadının kaybolduğu ya da öldürüldüğü bilinen Kanada’da yerli kadınları anma ve protesto eylemi olan Yerli Kadınları Anma Yürüyüşü’nün de 28. yılı olacak.

1991’den beri her 14 Şubat düzenlenen eylemlerde kadınlar, 14 Şubat’ı başkalarının onlara söylediği şekilde değil, kendi anma yürüyüşleri ve danslarıyla dönüştürüyorlar.


Kanada’nın Britanya Kolombiyası eyaletinde birçok yerli kadının kaybolma ve öldürülme hikâyesine tanıklık etmiş Highway Of Tears üzerine 2015 tarihli bir belgesel. / Highway Of Tears


14 Şubat’ta Türkiye’nin farklı kentlerinde de eşitlik ve özgürlük için dayanışan kadınlar eylemler düzenliyor. Bu yıl da Kadınlar Birlikte Güçlü grubu bir takım eylemler yapacak.

İstanbul, 2017

*Amerikalı oyun yazarı, aktivist ve sanatçı Eve Ensler’ın ses getiren Vajina Monologları oyununun sahnelenmesiyle hayata geçirilen, farklı ülkelerdeki sığınaklara ve kadınlara şiddete karşı programlara aktarılmak üzere fon yaratan 14 Şubat V-Day hareketi. 1998’de başlayan V-Day hareketinin bu yıl 20. yılı.