Ana SayfaGüncelBM: Türkiye’de işkence arttı, hesap soracak mekanizma yok

BM: Türkiye’de işkence arttı, hesap soracak mekanizma yok

HABER MERKEZİ – BM İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, Türkiye’deki işkence ve gözaltında kötü muamelenin arttığına dikkat çekerek, bunun insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hak ihlalleriyle ilgili bilgi almak için Aralık 2016 yılında Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaretten işkence ve gözaltında kötü muamelenin arttığını dile getirdi.

Türkiye’de pek çok sayısının ‘FETÖ’ ve PKK üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alındığını ve bu kişilerin gözaltında acımasız sorgulama tekniklerine maruz bırakıldığını söyledi.

Melzer, raporlara göre bu “gaddar sorgulama yöntemleriyle” kişilerin itirafa zorlanmasının ya da başka insanlara iftira atmalarını sağlamanın amaçlandığını kaydetti.

‘İnsanlık onuruna yapılan saldırı’

Gözaltındakilerin kaba ve şiddetli dayak, elektrik şoku, buzlu suya maruz kalma, uykusuz bırakma, tehdit, hakaret ve cinsel saldırı gibi işkence yöntemlerine maruz kaldığını ifade eden Melzer, yetkili makamların söz konusu iddiaları araştıracak, failleri ortaya çıkaracak ve hesap soracak bir mekanizma oluşturmadığını ve işkenceye karşı ciddi bir önlem almadığını açıkladı.

Bu yöntemlerin kullanılmasının insanlık onuruna yapılan en temel saldırıyı teşkil ettiğine dikkat çeken Melzer, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar gibi işkencenin de uluslararası bir suç olduğuna dikkat çekti.

Cezasızlığın işkenceleri arttırdığına vurgu yapan Melzer, işkence ve kötü muamele yasağının tam olarak uygulanması için Türk makamlarıyla doğrudan ve yapıcı bir diyalog yürütmeye hazır olduklarını söyledi.
Melzer’in dayanak göstererek açıklamalarda bulunduğu söz konusu rapor önümüzdeki günlerde BM 37. İnsan Hakları Oturumlarına sunulacak.