Ana SayfaEkolojiBrezilya’dan Türkiye’ye hayvan ticareti ‘zulüm, işkence ve hastalık gemisi’ ile yapılıyor

Brezilya’dan Türkiye’ye hayvan ticareti ‘zulüm, işkence ve hastalık gemisi’ ile yapılıyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Brezilya’dan ithal ettiği canlı hayvanları taşıyan gemiyi “Zulüm, işkence ve hastalık gemisi” olarak tanımlayan hayvan hakları savunucuları, “Bu hem hayvanların sağlığı ve can güvenliği açısından hem de insan sağlığı ve çevre açısından son derece korkunç etkileri olan bir felakettir” yorumu yapıyor. Hak savunucuları hayvan ticaretinin durdurulması çağrısında da bulunuyor.

Türkiye’nin ‘ucuz et’ politikası kapsamında Brezilya’dan ithal etmeyi planladığı 100 bin canlı hayvandan 25 bin 175’ini taşıyan NADA gemisi 22 Şubat’ta Mersin Limanı’na ulaştı.

Gemiden paylaşılan görüntülerde ise hayvanların yol boyunca sağlıksız ve pis bir ortamda, işkence altında, hastalık yayan bir ortamda taşındığı ortaya çıktı.

Brezilya’dan yola çıkmadan önce bağımsız bir heyetin gemide yaptığı incelemeler sonucu Brezilya Federal Mahkemesi, canlı hayvan ticaretinin ülkenin hayvan koruma yasalarına aykırı olduğuna karar vererek bu tür ticaretleri durdurma kararı aldı.

Ancak Türkiye Konsolosluğu’nun devreye girmesiyle mahkemenin verdiği karar iptal edildi.

Hayvan hakları aktivisti ve gazeteci Zülal Kalkandelen, durumu ‘felaket’ olarak tanımladı.

‘Felaket’

MA’dan Hacı Yusuf Topaloğlu ve Cemil Uğur’a konuşan Kalkandelen, şunları dile getirdi:

“Şu ana kadar ulaşabildiğimiz sayı 100 bin canlı havyan. Bu kadar canlı hayvan gemi ile okyanusları aşarak Türkiye’ye getiriliyor. Bu hem hayvanların sağlığı ve can güvenliği acısından hem de insan sağlığı ve çevre açısından son derece korkunç etkileri olan bir felakettir. Hayvan hakları açısından kabul edilebilir bir durum değildir. 21’inci yüzyılda hayvanların bu şekilde günlerce süren yolculuğa maruz kaldığı işkenceyi kabul etmiyoruz. Buna karşı Türkiye’de mücadele ediyoruz. Brezilya’da da hayvan hakları aktivistleri mücadele ediyor. Ve hayvan ticareti son bulana kadar mücadelemiz sürecek.”

Brezilya hükümetine bu “vahşi ticareti” sonlandırması çağrısı yapan Kalkandelen, “Türkiye hükümetinin de bu vahşete ortak olmaması ve canlı hayvan ticaretine son vermesi gerekir. Türkiye kamuoyu da daha duyar olup bu olaya tepki göstermeli, canlı hayvan ticaretine destek vermemelidir” diye konuştu.

‘Zulüm, işkence ve hastalık’

Hayvan Hakları İzleme Komitesi Koordinatörü Veteriner teknikeri Burak Özgüner de Hayvanların adeta istiflenerek Türkiye’ye yani Mersin Limanı’na taşındığını videolarla gördük” ifadelerini kullandı.

Özgüner, hayvanları taşıyan gemiyi “Zulüm, işkence ve hastalık” gemisi olarak tanımlarken, mahkemenin kararının iptal edilmesine ilişkin ise “İki ülke arasındaki ticari ilişkiler yüzünden mahkeme kararı siyasi bir kararla iptal ediliyor” diye yorum yaptı.

Brezilya’dan Türkiye’ye 26 Şubat’ta canlı hayvan taşıyan bir geminin daha geleceği bilgisini veren Özgüner, “Hayvan ticaretinin engellenmesi için hem parlamento hem de bürokrasi düzeyinde bu karar yasaklanana kadar kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz” diye konuştu.




Önceki Haber
'Kadir İnanır'ın operasyon sırasında felç kalma riski var'
Sonraki Haber
Bir önceki yıla oranla 140 TL arttı: Açlık sınırı bin 637 TL oldu