Ana SayfaDünyaÇekya medyasında Salih Müslim portresi

Çekya medyasında Salih Müslim portresi

HABER MERKEZİ – Prag’da gözaltına alınan ve bugün mahkemeye çıkartılacak olan Salih Müslim, Çekya medyasının gündeminde. Ülke basınında Müslim’e dair kaleme alınan bir yazıda, onun çalışmaları ve iç savaşın sürdüğü Suriye’deki rolünün önemine dikkat çekiliyor. Ayrıca Müslim’in oğlunun El-Nusra ile çatışmada yaşamını yitirdiği hatırlatılıyor.

Türkiye’nin istemi üzerine Prag’da gözaltına alınan PYD’nin eski eş başkanı, TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, bugün mahkemeye çıkartılacak.

Dün Avrupalı parlamenterler Salih Müslim’in serbest bırakılması için Çekyalı yetkililere çağrı yaparken, konu Çekya basınınında da gündeminden düşmüyor.

Denik Referendum da Müslim’in gözaltısını gündeme getiren yayınlardan.

“Oğlu, El-Nusra ile çatışmada yaşamını yitirdi”

Bir hukukçu ve iktisatçı olan Martin Karim, kaleme aldığı yazısında Müslim’in bir portresini çizerek gözaltına alınmasını eleştiriyor.

“Salih Müslim kimdir?” başlıklı yazısında Martin Karim, Müslim’in PYD‘nin eski eş başkanı ve Kürt muhalefetinin Suriye iç savaşındaki en önemli temsilcilerinden olduğunu belirtiyor.

Müslim’in okul ve siyasi tecrübelerini anlatan yazar Karim, onun ailesine de değiniyor. Karim, PYD’nin eski eş başkanının oğlu Shervan’ın, 9 Ekim 2013’de El-Kaide’nin bir parçası olan El-Nusra ile çatışmada hayatını kaybettiğini ve Kobani’de defnedildiğini hatırlatıyor.

“Avrupa Parlamentosu’nda konuşma yaptı, müzakereler sürerken Ankara’ya davet edildi”

Müslim’in sık sık Avrupa’daki üniversitelere, etkinliklere konuşmacı olarak çağrıldığına ve 2016 yılının Eylül ayında Avrupa Parlamentosu’nda bir konuşma gerçekleştirdiğine dikkat çeken Çekyalı yazar, Müslim’in Türkiye’de müzakerelerin devam ettiği dönemde 2013 yılında Ankara’ya davet edildiğini anımsatıyor.

Bu sürecin bozulmasının ardından Müslim’e yönelik suikast girişimlerinin olduğunu da söyleyen Martin Karim, Ankara’nın hakkında yakalama kararı çıkarttığını söylüyor. Türkiye’nin 14 Şubat’taki bu ilanının ardından Müslim’in Brüksel’de Avrupa Birliği’nin kurumlarında bir basın toplantısı düzenlediğine de değinen Karim, “Orada bir müdahale görmedi. Gözaltına alınması 24 Şubat Prag’da bir görüşmeye katıldıktan sonra gerçekleşti” diyor ve yazısını şöyle sonlandırıyor:

“Eğer Türkiye’ye iade kararı alınırsa, adil mahkeme hakkının gasp edileceği ve en yüksek cezanın alacağı muhtemeldir. Bunun yanı sıra Müslim IŞİD’e karşı Suriye savaşında koalisyonun son derece kritik bir müttefiktir.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da kar yağışı başladı
Sonraki Haber
HBO’nun 'Fahrenheit 451'nden ilk fragman yayınlandı