Ana SayfaToplumsal CinsiyetDiren Coşkun 26 gündür ölüm orucunda

Diren Coşkun 26 gündür ölüm orucunda

HABER MERKEZİ – Trans kadın tutuklu Diren Coşkun, 26 gündür ölüm orucunda. LGBTİ aktivisti Yağmur Arıcan, 25 Ocak’tan bu yana eylemini sürdüren Coşkun’a destek için 3 günlük açlık grevi eylemi başlatacağını duyurdu.

2017 yılının Ağustos ayında tutuklanan Keskesor aktivisti Diren Coşkun, tutulduğu Tekirdağ 2 No’lu Cezaevi’nde başladığı ölüm orucunun 26’ncı gününde.

Trans kadın tutuklu Diren Coşkun’un cezaevindeki hak ihlallerine, ameliyat ve tedavi hakkının engellenmesine karşı başlattığı ölüm orucuna dışarıdan destek veren İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Demokratik Kadın Hareketi Sözcüsü Kıvılcım Arat da 14 gündür evinde ölüm orucunda.

Mersin Kadın Platformu, 25 Ocak’tan bu yana ölüm orucu eylemini sürdüren Coşkun’a destek açıklamasında bulundu.

Platform adına konuşan Mersin LGBTİ Yedi Renk Derneği üyesi Mihrican Zorlu Günok, açıklamasında toplum genelinde artan şiddete dikkat çekerek şunları söyledi:

“Sadece dışarıda değil trans bir bireyin hapishanede bile huzur bulabilmesi mümkün değil. Dört duvardan başka hiçbir özelliği olmayan bir hapishane koğuşunda ayrıca bir tecrit odasında bile diğer mahkûmlardan kat kat daha fazla şiddete maruz kalmaktadırlar.

“Ameliyat ve tedavi hakkının iadesi için verdiği dilekçeleri geri çeviren hapishane yönetimi, onu bezdirmiş, tecrit koşullarında yaşadığı zorluklar, uğradığı taciz ve deneyimlediği ayrımcılık onun böyle sert bir eylem kararı almasına neden olmuştur. Diren’in talepleri taleplerimizdir.”

3 günlük destek grevi

Açıklama öncesi ise LGBTİ aktivisti Yağmur Arıcan, Coşkun’a destek olmak için önümüzdeki günlerde 3 günlük açlık grevi eylemi başlatacağını aktardı.

Faks çekme eylemi

Öte yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Diren Coşkun’un taleplerinin kabul edilmesi için Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne faks çekme eylemi gerçekleştirecek.

“Bizler insan hakları savunucuları olarak Diren’in hayatta kalmasını istiyoruz” diyen İHD İstanbul Şubesi, yarın (20 Şubat) saat 12:00’de Galatasaray Postanesi önüne tüm yaşam savunucularının faks çekme eylemine katılımı için çağrıda bulundu.