Ana SayfaÖzelErmeni Parlamenterler Birliği’nden patrik seçimi krizi için Türkiyeli vekillere çağrı

Ermeni Parlamenterler Birliği’nden patrik seçimi krizi için Türkiyeli vekillere çağrı

HABER MERKEZİ – Türkiye Ermenileri Patrikliği’nde yaşanan seçim krizi konusunda bir bildiri yayımlayan Uluslararası Ermeni Parlamenterler Birliği, Türkiyeli milletvekillerine çağrıda bulunarak ‘seçim krizine çözüm üretilmesini’ talep etti.


Haber: Hrant Kasparyan


Uluslararası Ermeni Parlamenterler Birliği, Ermeni Patrikliği’nde yaşanan seçim krizine çözüm üretilmesi konusunda Türkiyeli Ermeni milletvekillerine çağrıda bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan ve AKP İstanbul Milletvekili Markar Esayan’a hitaben bir bildiri yayımlayan Uluslararası Ermeni Parlamenterler Birliği, Ermeni toplumunda tartışmalara neden olan ve engellenen patrik seçimi konusunda çözüm üretilmesini istedi.

Ermeni Patrikliği’nde uzun bir süredir seçim yapılamamasını endişeyle karşıladıklarını belirten Uluslararası Ermeni Parlamenterler Birliği, Ermeni toplumunun olağan yaşantısına dönebilmesi için herkesin kabul edebileceği çözüm üretilmesini talep etti.

İran, Suriye, Lübnan, Gürcistan, Türkiye, Irak Kürdistanı ve Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerdeki Ermeni milletvekilleri arasında koordinasyonu sağlayan bir çatı kuruluşu olan Uluslararası Ermeni Parlamenterler Birliği, patrik seçimi krizi konusunda Türkiyeli Ermeni milletvekillerine hitaben yayımladığı bildiride şu ifadelere yer verdi:

“Sayın mevkidaşlar,

Sizinle birlikte, birçok öngörülmeyen zorlukların odağı olan bir bölgede, istikrarsız bir dönem yaşıyoruz.

Bu durumda hedefimiz, sorun ve çatışmaları hafifletmek için mümkün olan her şeyi yapmak ve farklı güçler tarafından kaos ortamı yaratmak için harcanan çabaları bertaraf etmektir.

Ermeni Patrikliği hakkında uzun süre devam eden bu hayli endişe veren durum, bizleri size başvurmaya yöneltti.

Ermeni toplumunun normal yaşantısına geri dönebilmesi için, sizlerin, demokrasi ve hukuk ilkeleriyle, sorunları çözmek amacıyla herkes için makul olabilecek yollar bulacağınıza inanıyoruz.

Uluslararası Ermeni Parlamenterler Birliği”

Patrik seçimi yerine vekil atanmıştı

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan 2008 yılından bu yana sağlık sorunları nedeniyle patriklik görevlerini yerine getiremiyor olduğu için, 2010 yılında bu görevleri vekaleten yerine getirebilecek bir ‘patrik vekili’ seçilmişti. Bu makama, hükümetin de desteğini alan Başepiskopos Aram Ateşyan İstanbul Valiliği tarafından atanmıştı.

Ancak, Ermeni toplumundan gelen patrik seçimi yapılması talepleri üzerine Patrikliğin Ruhaniler Genel Meclisi, sağlık durumu ağırlaşan Patrik Mesrob Mutafyan’ı Ekim 2016’da emekli, makamını da münhal (boş) ilan etmişti. Böylece Ermeni Kilisesi gelenekleri uyarınca yeni patrik seçimi süreci başlamıştı.

Mart 2017’de Ruhaniler Genel Meclisi tarafından yapılan seçimde Başepiskopos Karekin Bekçiyan Patrikliği seçime kadar yürütecek Patrik Kaymakamı (Değabah) görevine seçilmişti.

Patrikhane’deki bu sürece rağmen, Aram Ateşyan ‘patrik vekili’ görevinden istifa etmemiş, patrik seçimi yapılmasına dair gönderilen başvuru dilekçesi ise İçişleri Bakanlığı’nca yanıtsız bırakılmıştı.

Valilik seçimi engelledi

Bakanlık, İstanbul Valiliği aracılığıyla 5 Şubat’ta Ermeni Patrikliği’ne bir mektup göndererek patrik seçimi yapılamayacağını açıkladı.

Valiliğin mektubunda patrik makamının boş sayılmasını sağlayan nedenler arasında sağlık sorunlarının bulunmadığı öne sürüldü. Bunun yanı sıra, Aram Ateşyan’ın patrik vekilliği görevine hâlâ devam ettiği savunuldu.

Valilik, Karekin Bekçiyan’ın ‘patrik kaymakamı’ seçilmesine dair tüm işlemlerin geçersiz sayıldığını öne sürerek, patrik seçimi sürecini engellemiş oldu.