Ana SayfaDünyaFT: Türkiye’nin, Afrin’e giden Suriye’ye bağlı birliklere ateş açması iç savaşı yoğunlaştırabilir

FT: Türkiye’nin, Afrin’e giden Suriye’ye bağlı birliklere ateş açması iç savaşı yoğunlaştırabilir

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e giren Suriye’ye bağlı güçlere ateş açmasının ülkedeki iç savaşın daha da yoğunlaşma riskini artırdığını belirten Financial Times, Suriye rejimi ve YPG arasındaki anlaşmada ‘İran’ın rolü’ olabileceğine değindi.

Britanya merkezli Financial Times (FT), Türkiye’nin, Afrin’e giren Suriye’ye bağlı güçlere ateş açtığını duyurduğu haberinde, Türkiye’nin bu hamlesinin Suriye’deki iç savaşın daha da yoğunlaşması riskini artırdığını yazdı.

Son haftalarda “Suriye’deki iç savaşın merkezindeki mücadelelerin tehlikeli uluslararası güç oyunlarıyla daha da karmaşıklaştığını” söyleyen gazete, buna Suriye’deki İran’a ait hedeflere ateş açtıktan sonra düşürülen İsrail jetinin de dahil olduğunu kaydederek, Suriye’de yedi yıldır süren iç savaşın geldiği son durumuu şekilde özetledi:

“Suriye’deki çatışma Beşar Esad yönetimine karşı bir halk ayaklanması olarak başladı ve yarattığı kaosta hem Kürtlere hem de IŞİD gibi cihatçı gruplara toprak sağlayan, karmakarışık, çok taraflı bir savaşa dönüştü. Uluslararası müdahaleler de karmaşıklığı arttırdı. ABD öncülüğündeki koalisyon, IŞİD’e karşı YPG ve müttefiklerini destekliyor.”

‘Anlaşmada İran’ın rolü olabilir’

BBC Türkçe’nin haberine göre gazete, Rusya ve İran’ın da ağırlıklarını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan yana koyduklarına değindi.

Türkiye’nin de bazı ‘isyancı grupları’ desteklediğini belirten gazete, yine de Türkiye’nin giderek artan oranda Kürtlere odaklandığını belirtti.

Uzmanların Afrin’e girmeye çalışan güçlerin İran destekli Şii milisler olduklarını söylediğini aktaran gazete, bunun da Suriye rejimi ve YPG arasındaki anlaşmanın, Rusya’nın değil bölgesel bir güç olan İran’ın gözetiminde yapıldığına işaret edebileceğini vurguladı.

Times: Türkiye ilk defa rejimle çatıştı

Britanya merkezli bir diğer gazete Times da son gelişmeleri “Türkiye ilk defa rejimle çatıştı” başlığıyla duyurdu.

Times, FT’ye benzer bir yorumda bulunarak, “Türkiye ve rejim arasındaki çatışmalardaki herhangi bir yükseliş, savaşı daha da karmaşıklaştırır” dedi.

Previous post
ABD'den Afrin açıklaması
Next post
Göbeklitepe aylar sonra yeniden ziyarete açıldı