Ana SayfaDünyaGazeteci Deniz Yücel serbest bırakıldı

Gazeteci Deniz Yücel serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, Türkiye’de 1 yıldır tutuklu bulunan Yücel’in tahliye edildiğini duyurdu. Cezaevinden tahliye edilen Yücel, akşam saatlerinde özel uçakla Almanya’ya döndü.

Türkiye’de bir yıldır tutuklu bulunan Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in serbest bırakıldığı açıklandı.

Yücel’in tahliyesini duyuran isim avukatı Veysel Ok oldu.

Ok, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Deniz Yücel’in fotoğrafını paylaşarak, “Ve nihayet müvekilim Deniz Yücel hakkında tahliye kararı çıktı #gazeteciliksuçdeğildir” dedi.

AA ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Deniz Yücel hakkında 18 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandığını ve iddianameyi kabul eden mahkemenin Yücel hakkında tahliye kararı verdiğini duyurdu.

3 sayfalık iddianame

Hazırlanan iddianamede, Yücel’in “Örgüt propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalarıyla 4 yıldan 18 yıla kadar hapsi isteniyor.

Savcı üç sayfalık iddianamede, Yücel’in Almanya’da yayımlanan Die Welt gazetesindeki haber ve yazılarının tercümesini yaptırarak “örgüt propagandası” iddiasında bulundu.

İddianameye göre sokağa çıkma yasağı dönemlerinde Cizre’deki bodrumlarda öldürülenlere ilişkin Yücel’in haberlerinin “PKK/KCK propagandası” olduğu iddia edilirken, Ermeni Soykırımı’na ilişkin ifadelerinin “halkın bir kesimini diğer bir kesimine yönelik olarak aleni şekilde kin ve düşmanlığa tahrik” olduğu öne sürüldü.

İddianamede, Yücel’in Cemil Bayık ile yaptığı röportajı da “örgüt propagandası” sayıldı.

Merkel: Sevindim

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Deniz Yücel’in tahliyesine dair açıklama yaptı.

Merkel, “Herkes gibi ben de sevindim. Zor bir yılı geride bırakan eşi ve ailesi adına da mutluyum” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Yücel, İstanbul’daki havalimanından çıkış yaparak Türkiye’den ayrılacak. Bu vesileyle, Yücel’in serbest kalması için Türkiye ve Almanya arasında hiçbir anlaşma yapılmadığının altını çizmek istiyorum” dedi.

Özel uçakla Almanya’ya döndü

Cezaevinden tahliye edilen Deniz Yücel, Almanya konsolosluğu tarafından tahsis edilen araçla akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı’na geldi.

Yücel, saat 21.00 sıralarında özel uçakla Almanya’ya döndü.

Almanya Dışişleri’nden açıklama

Yücel’in tahliyesine ilişkin Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan da açıklama geldi.

Bakanlık sözcüsü, Türkiye yargısına teşekkür ederek, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in bir çözüme ulaşmak için konu ile ilgili son günlerde “yoğun” olarak ilgilendiğini söyledi.

Yıldırım-Merkel sonrası gelen tahliye

Almanya’da Başbakan Angela Merkel ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım’ın gündemindeki konulardan biri, bir yıldır iddianemesiz bir şekilde tutuklu bulunan Deniz Yücel’di.

Merkel konu ile ilgili “Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşımaktadır. İddianame hazırlanmamış olmasına rağmen tutuklu bulunuyor” derken, Yıldırım ise “Ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içinde gereği yapılacaktır”  ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan: Makamda olduğum sürece Almanya’ya iade olamaz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl Nisan ayında Deniz Yücel’in iade edilmesinin söz konusu olmadığını belirtmişti.

Yücel’in “ajan ve terörist” olduğunun savunan Erdoğan, Yücel’in Almanya’ya iadesi için “Hiçbir surette olmayacak, ben bu makamda olduğum sürece asla” demişti.

Yücel: Özgürlüğümün ‘kirli anlaşma’ ile lekelenmesini istemiyorum

Geçtiğimiz ay dpa’ya konuşan Deniz Yücel, serbest kalması karşılığında Ankara ve Berlin arasında “kirli bir anlaşma” yapılmasına karşı olduğunu belirterek, “Kirli anlaşma varsa ben yokum” demişti.

Gazeteci, özgürlüğünün “Rheinmetall’in tank ticareti ya da diğer silah tüccarlarının faaliyetleriyle lekelenmesini” istemediğini kaydederek, aynı şekilde Gülen Cemaati’ne dahil oldukları gerekçesiyle Türkiye tarafından aranan kişilerin muhtemel değiş tokuşuna da karşı olduğunu belirtmişti.

Tank tartışması sürerken Almanya basını, 13 Şubat’ta Alman şirketi Rheinmetall’in Türkiye ile silah ihracatı anlaşmalarını sürdürdüğünü yazmıştı. Alman şirketin Türk BMC şirketi ile “Leopard 2” modernizasyonu konusunda anlaşma imzaladığı da iddia edilmişti.

1 yıldır tutukluydu

Kendi rızasıyla ifade vermek için gittiği emniyette 14 Şubat’ta gözaltına alınıp 27 Şubat’ta da “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve terör propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyordu.