Ana SayfaGüncelHatay’da “Afrin savaşına hayır” diyen 17 kişi serbest

Hatay’da “Afrin savaşına hayır” diyen 17 kişi serbest

HABER MERKEZİ – “Afrin savaşına hayır” dedikleri için gözaltına alınan, aralarında siyasetçi ve insan hakları savunucularının da olduğu 17 kişi, serbest bırakıldı.

Hatay’ın Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde 13 Şubat’ta çok sayıda eve polis baskını düzenlenmiş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan 17 kişi, bu sabahki savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği, 17 kişinin ‘adli kontrol şartı’yla serbest bırakılmasına karar verdi.

Serbest kalanlar arasında İHD Hatay Şube Başkanı Mithat Can da bulunuyor.

Serbest bırakılanlar

  • HDP Hatay İl Eş Başkanı Sultan Başaran, HDP Samandağ İlçe Eş Başkanı Adnan Eryılmaz, HDP Defne İlçe Eş Başkanı Mithat Miroğlu, SYKP Hatay İl Eş Başkanı Hülya Kavuk, İHD Hatay Şube Başkanı Mithat Can, DİSK Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, HDP yöneticileri Dilek Daplan ve Seher Cevheroğlu, HDP üyesi Salman Altınöz, Avukat Çetin Sakallı, Eğitim Sen üyeleri İzzet Koldan, Gülşen Yılmaz, Nidal Çay, Gülizar Işık Çay, Servet Üstün Akbaba, AKA-Der üyesi Mehmet Ali Ceylan ve BES üyesi Deniz Polat.

“Afrin savaşına hayır”

Avukat Hatice Can, geçtiğimiz gün bianet’e yaptığı açıklamada, operasyonun sebebinin, 22 Ocak’ta İHD Hatay Şubesi binasında yapılan basın açıklaması olduğunu söylemişti.

Gözaltına alınanların içinde yer aldığı Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri, Afrin’e yönelik operasyona karşı 22 Ocak’ta açıklama yapmıştı.

“Afrin savaşına hayır” diyen Emek ve Demokrasi Güçleri’nin açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

“Hatay’da yaşayan insan hakları savunucuları, sivil toplum ve emek örgütleri olarak siyasi iktidarın itidalli davranmasını istiyoruz. Bunun yanında ana akım medyanın savaş çığırtkanlığından vazgeçmesini istiyor, savaşı kışkırtıcı dilini kınıyoruz. Medyayı savaş politikalarına karşı barıştan huzurdan ve kardeşlikten yana olanların sesine kulak vermeye davet ediyoruz. Kısacası siyasal iktidar, askeri operasyonları durdurmalı. Savaş politikasına son vermelidir. Türkiye içeride ve dışarıda barışçıl politikalar geliştirmeli ve bir an önce barışın tesisi için çaba göstermelidir.”