Ana SayfaGüncelHDP kongresi: Buldan ve Temelli yeni eş genel başkanlar

HDP kongresi: Buldan ve Temelli yeni eş genel başkanlar

HABER MERKEZİ – 9 milletvekili tutuklu olan ve vekilliği düşürülen 7 ismi bulunan HDP, 3. Olağan Kongresi’ni düzenledi. Ankara Arena’da “Güçlü Parti, Kararlı Mücadele” sloganıyla düzenlenen kongrede partinin yeni eş genel başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan oldu. Kongre öncesinde onlarca bileşeni ve üyesi gözaltına alınan partinin kongresini Karınca ekibi olarak biz de izledik. Kongreyle ilgili tüm gelişmeleri sayfamızda bulabilirsiniz.


Haber: Çağdaş Kaplan / Tolga Er


 


18:15 | Buldan ve Temelli 823 oyla eş genel başkan seçildi

Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 823 delegenin oyuyla HDP’nin yeni dönemdeki eş genel başkanları seçildi.

1109 delegeden 837’si oy kullandı. Oy kullanan delegelerin geçerli sayılan 823’ünün oyunu alan Buldan ve Temelli yeni eş genel başkanlar olarak duyuruldu.

Sonuçların açıklanmasının ardından yeni eş genel başkanlar kısa birer teşekkür konuşması yaptı. Buldan, “Hepinizin yolu açık olsun. Hep birlikte mücadele edeceğiz. O gemiyi limana ulaştıracağız” dedi. Temelli ise “Herkes herkese sarılsın. Çok önemli sözler verdik. Şimdi bu sözlerin takipçisi olacağız” diye konuştu.

Yeni PM belli oldu

Buldan ve Temelli’nin eş genel başkanlığa seçildiği HDP 3. Olağan Büyük Kongresi’nin Parti Meclisi (PM) listesi de belli oldu.

Selahattin Demirtaş’ın birinci sırada yer aldığı PM listesinde şu isimler yer aldı:

Selahattin Demirtaş, Serpil Kemalbay, Adalet Aydın Sözkesen, Adnan Selçuk Mızraklı, Ali Kenanoğlu, Ali Özkan, Ali Ürküt, Alican Önlü, Alper Öztürk, Arife Çınar, Asiye Kolçak, Ayfer Fatma Çelik, Ayhan Bilgen, Aylin Hacaloğlu, Aysel Güzel, Ayşe Acar Başaran, Ayşe Berktay, Azad Barış, Barış Karabıyık, Bedia Akkaya, Bedia Özgökçe Ertan, Bedriye Yorgun, Benazir Coşkun, Bereket Kar, Berna Çelik, Betül Ünsal, Birsan Kaya Altınörs, Bülent Uyguner, Celalettin Can, Cengiz Yılmaz, Cevdet Konak, Coşkun Üsterci, Dirayet Taşdemir, Elif Bulut, Elif Torun Öneren, Emine Beyza Üstün, Emine Kaya, Erdal Bektaş, Fatma Kurtulan, Feray Mertoğlu, Feride Peynirci, Garo Paylan, Gençay Gürsoy, Gülay Bilici, Gülsen Ülker, Gülsüm Ağaoğlu, Gülşen Özbek, Günay Kubilay, Günfer  Karadeniz, Hakkı Saruhan Oluç, Hatice Ödemiş Bayram, Hişyar Özsoy, Hürriyet Kaytar, Hüseyin Gür, Hüseyin Taka, İbrahim Akın, İbrahim Ayhan, İlknur Bingöl, İzzet Karadağ, Kemal Peköz, Kıvanç Eliaçık, Leman Kiraz, Mehmet Hüsamettin Yürek, Mehmet Salih Yıldız, Mithat Sancar, Muazzez Töre, Murat Çepni, Mustafa Avcı, Nadir Yıldırım, Nadiye Gürbüz, Nazmi Gür, Nesimi Aday, Nimetullah Erdoğmuş, Nuran İmir, Nurettin Turğut, Nurettin Üzümcü, Olcay Öztürk, Ömer Faruk Kırnıç, Ömer Önen, Resul Sadak, Rıdvan Turan, Roza Kahya, Selahattin Aslan, Semra Güneş, Sevtap Akdağ Karahalı, Sibel Yiğitalp, Şehriban Zuğurli, Taşkın Aktaş, Tuna Aydın, Yağmur Yurtsever, Yılmaz Topaloğlu, Yurdusev Özsökmenler, Yüksel Mutlu, Zahide Besi, Zelal Yerlikaya, Zeynep Boğa, Zeynep Nilgün Salmaner, Zübeyda Zümrüt, Zühtü Turgut, Züleyha Gülüm.

Merkez Disiplin Kurulu’na seçilen isimler ise şöyle: Abdurrahman Öztürk, Nuriye Taka, Selma Metin, Serhat Karaşin, Sinem Coşkun, Sultan Özcan, Zahit Mutlu.

Uzlaşma Kurulu’nda da Fatma Gök, Özgür Sevgi Göral Birinci, Seydi Fırat ve Yavuz Önen olacak.


16:30 | Kongrede seçime geçildi 

Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin eş genel başkanlığa aday gösterildiği kongrede faaliyet raporlarının okunmasının ardından partinin yeni yönetimini belirlemek üzere seçime geçildi.


15:10 | Temelli: Mutlaka kazanacağız

Buldan’ın ardından diğer eş genel başkan adayı Sezai Temelli kürsüye çıktı.

Kongre öncesi baskılara dikkat çeken Temelli, “Umutla ve cesaretle geldiniz ama gelirken bir rekora da imza attınız. Dünyanın GBT (Güvenlik Bilgi Taraması) rekorunu kırdınız” dedi.

Temelli, şunları söyledi:

“Bugün aramızda olması gereken binlerce arkadaşımız bizimle değil. 10 binden fazla arkadaşımız gözaltına alındı son birkaç yılda. Bu arkadaşlarımızın büyük bir kısmı tutsak. Bir suçları olduğu için değil bir sevdaları olduğu için tutsaklar. Biz bu sevdadan vazgeçmeyeceğiz. Bu kongre bu sevdanın ispatı. Bu sevdayı var edene, bize yolu açana selam gönderelim. Selam olsun İmralı’ya, selam olsun Sayın Öcalan’a. Bu direniş yolculuğumuzun en önündekilerine, asla vazgeçmeyene, zulmün gözünün içine bakan kadına, Figen Başkan’a da selam olsun.

Bizler nasıl buraya umudu yüklenerek geldiysek şimdi bu kararlılıkla mahallelerimize, iş yerlerimize sokaklarımıza döneceğiz. Bir kez daha örgütleneceğiz, bir kez daha güçleneceğiz. Hep beraber radikal demokrasi anlayışımızla Kürdüyle, Türküyle, Alevisi, Sünnisiyle, Romanıyla, Hıristiyanıyla sınıf mücadelesi aklıyla örgütleneceğiz ve iktidara gideceğiz. İşte stratejik hedefimiz bu. Tüm örgütlerimiz mahallelerde, iş yerlerinde, tarlalarda halkla buluşacak. Bizler kara deryalarda bir feneriz. Umudun yolcularıyız. Dönen dönsün yolundan biz dönmeyiz. Cesaretliyiz, kararlıyız. Cesareti herkese bulaştıracağız. Unutmayın biz haklıyız.”

Temelli sözlerini “Mutlaka kazanacağız” ifadeleriyle sonlandırdı.


14:45 | Pervin Buldan: Çözüm Afrin’e girmede değil, İmralı’ya gitmededir

Eş genel başkan adayı Pervin Buldan, kongrede yaptığı konuşmada, sözlerine HDP’nin tutuklu eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve eski genel başkanı Figen Yüksekdağ’ı selamladığını söyleyerek başladı.

“Sayın Demirtaş’tan bu görevi teslim almak benim için onur kaynağıdır” diyen Buldan, ayrıca tutuklu HDP milletvekilleri, DTK, DBP eş genel başkanları ve belediye eş başkanlarını selamladı.

Budan, Afrin’e dönük operasyonun nedenini “Tekçi devlet sisteminin yüzyıllık paranoyası olan beka sorunu” olarak nitelendirerek, “Tüm bunlara karşı oluşturulan bu otoriter rejimin gölgesinde savaşa karşı durmak, ses çıkarmak, barışı yaşamı savunmak anında infazı gerektirecek bir suç haline getirildi” diye konuştu.

“Bu gidişat durdurulmazsa ülkemiz uçuruma doğru hızla sürüklenecek” ifadelerini kullanan Buldan, iktidara çağrıda bulunarak, “Çözüm Afrin’e girmede değil, İmralı’ya gitmededir” dedi:

“Buradan bir kez daha iktidara çağrı yapıyoruz. Yol yakınken, bu ülke daha kan kaybetmeden bu politikalarınıza son verin.

Acı ve yıkımlara neden olan savaş politikalarından vazgeçin.

Çözüm savaşta değil barıştadır.

Çözüm ölme ve öldürmede değil, yaşama ve yaşatmadadır.

Çözüm Afrin’e girmede değil, İmralı’ya gitmededir.

Sayın Öcalan 5 Nisan 2015 tarihinden buyana tecrit altındadır. Tecrit derhal son bulmalı ailesi, avukatları ve siyasi heyetle derhal görüştürülmelidir. Sağlık, güvenlik ve özgürlük koşulları sağlanmalıdır.”

Türkiye’nin bir an önce diyalog, müzakere ve çözüm sürecine yeniden dönmesi gerektiğini kaydeden Buldan, “Yaşadığımız bu acı ve yıkım bizim kaderimiz olamaz. Gidişatı durdurmak bizim ellerimizdedir. Hep beraber omuz omuza sabırla, kararlılıkla mücadele edersek bu gidişatı durdurabiliriz” diye konuştu.


13:50 | Demirtaş için verilen adaylık önergesi kabul edilmedi

Kongrede 70 delegenin imzasıyla HDP Eş Başkanlığı için Demirtaş önerildi. Bunun üzerine Divan Eş Başkanı Sırrı Süreyya Önder, kendilerine Demirtaş’ın gönderdiği ıslak imzalı bir dilekçe olduğunu söyledi.

Sinevizyon aracılığıyla salona da yansıtılan 10 Şubat tarihli dilekçe Demirtaş’ın şu ifadeleri yer aldı:

“Siyasi rehine olarak tutulmam nedeniyle salonda bulunamıyorum. Eş Başkanlık için adaylık başvurusu yapılmasına güven ve dayanışma anlamında teşekkür ediyorum ama adaylık iradem ve kabulümün olmadığını belirtmek istiyorum. Bunun dışında parti organında görev almayı kabul ediyorum.”

Önder, dilekçeyi okuduktan sonra adaylık için verilen önergenin işleme alınmayacağını söyledi.


13:40 | Leyla Halid: Afrin’e operasyona karşı sesimizi sizinle beraber yükseltiyoruz

Filistin Kurtuluş mücadelesinin sembol isimlerinden Leyla Halid ise konuşmasına “Sizlere göçmen illerinden, ülkelerinden Filistin halkının selamını taşıyarak geldim” diyerek başladı.

Filistinli siyasi tutukluların selamını getirdiğini ve Demirtaş başta olmak üzere cezaevlerindeki HDP’li vekilleri selamladığını söyleyen Halid şöyle devam etti:

“Zindanların kimlikleri yoktur. Nerede olursa olsun aynıdır. Hepsinin işlevi; özgürlüğü ve demokrasiyi engellemektedir.

Bunu biz fransız zindanlarından öğrendik. Bizler, sizlerle dayanışma içerisinde bu yeryüzündeki tüm zindanları yıkarak, onların yerlerine kültür merkezleri ve okullar açacağız.

Bugün Ankara’da iki görüntü gördüm. Başta sokaklardaki ve bu salonun etrafındaki polis güçlerini gördüm. Aynı manzarayı Filistin’de görüyoruz. Ancak bu salona girdiğim zaman Türkiye halklarının, Türkiye ve Kürdistan halklarının haklarını gördüm.

Bu isyan, salondan yükselen bu sesler, bütün zindanların ve zincirlerin üstünde her tarafa yankılanan halkların sesidir.

Sağır gecenin, baskının şiddetin olduğu her yerde direniş mutlaka yükselecektir.

Sizler burada direniyorsunuz. Zira bütün sömürüye karşın verilen bir mücadelenin sesi durumundasınız. Ben Filistin halkı adına, işgal topraklarında mücadele eden Filistin halkı adına büyük yüreklilikle sizleri selamlıyorum.

Bizler Afrin’e operasyona karşı sesimizi sizler ile beraber yükseltiyoruz. Savaşlar, her zaman hayatı değil ölümü yaratır. Halklar ise yaşamı ve geleceği yaratırlar.

Sizlere bu salondan dünyadaki tüm mücadelelere, tüm halklara selam olsun.

Bizler 7. kongremizde genel sekreterimizi yeniden seçtik. Evet, hala zindanda, ömür boyu mahkum edildi. Ancak onun yüreği hala bizledir. Ben de hepinizi selamlıyor, dayanışmamızın sizlerle olduğunu bir kez daha yineliyorum.

Ben eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın ve özellikle Gültan Kışanak’ın yakalandığını duyunca sizlerle ortak bir dayanışmanın kaçınılmaz olduğunu, güçlerimizi birleştirmemizin zamanının geldiğinin altını çiziyorum.

***

Halkların mücadelesi yaşayacak.”


13:20 | AP milletvekili Martina Michels: Afrin savaşı durdurulmalı

Kongrede söz alan Avrupa Parlamentosu Milletvekili Martina Michels de Türkiye’nin Afrin’e operasyonuna tepki gösterdi.

Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye silah satışının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Michels, “Afrin savaşı bir an önce durdurulmalı ve barış kazanmalıdır” dedi.


13:10 | Fransa Komünist Partisi’nden Pierre Laurent: Afrin’e askeri müdahaleyi kabul etmiyoruz

Kongreye katılan Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri Pierre Laurent, kürsüden kısa bir konuşma yaparak kongreyi selamladı.

“Dünya için demokrasi mücadelesinin en canlı örneğisiniz” sözleriyle konuşmasına başlayan Laurent, şunları kaydetti:

“Mücadelenizin ne denli zor olduğunun farkındayız. Şunu bilmenizi isterim ki; desteğimiz tamdır, dün de tamdır, bugün de tamdır ve desteğimiz hedefler tamamen başarıya ulaşana kadar sürecektir.

Mücadeleniz her yerde yankılanıyor. Fransa’da yankılanıyor, tüm Avrupa’da yankılanıyor.

Size olan dayanışma duygularımızı ifade etmekte güçlük çekiyoruz. Şunu söylemek isteriz ki; tutuklu olan eş başkanlara ve milletvekillerine selam ve saygılarımızı iletiyoruz.

Şunu da söylemek isterim; Fransa’da, Paris’te katledilmiş olan 3 Kürt kadın siyasetçinin davasıyla ilgili gerçek ortaya çıkana kadar durmayacağız.

Afrin’deki askeri müdahaleyi kesin bir dille kınıyoruz. Bunu kabul etmiyoruz. Fransa’nın da Avrupa’nın da bu askeri müdahaleyi kesin bir dille ve tavırla kınaması için mücadelemize devam edeceğiz. Ve bu şekilde Erdoğan’ın izole edilmiş bir hale gelmesi için elimizden geleni yapacağız.

Mücadeleniz için teşekkür ederim. Bizim için bir örnek teşkil ediyorsunuz. Ve dayanışmayı eksik etmemeye devam edeceğiz.”


12:22 | Yüksekdağ: Afrin halkı kazanacak, savaşa karşı yaşam zaferimiz olacak

Partinin eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ’ın kongreye gönderdiği mesajdan satırbaşları ise şöyle:

“Memleketin dört bir yanından bütün renkleriyle, kimlikleriyle kongrede buluşan halklarımızı, kadınları, gençleri, emekçileri, inançları ve tüm demokratik bileşenlerimizi coşkuyla selamlıyorum.

İşte bugün bütün duvarları, barajları, engelleri aşmış bir partinin kabına sığmayan ruhu ve hareketiyle bir aradayız. İnanıyorum ki; 3. Olağan Kongremizde halklarımızı kuşatan faşizmin aşıldığı, demokratik direnişe derin soluk verildiği bir dönemeç olacak.

***

Bizler ise nice zulüm ve duraksız saldırı karşısında enerjimizi, coşkumuzu sadece haklılığımızdan, özgürlüğe, barışa, demokrasiye bağlılığımızdan alıyoruz. Tarih zalimliğine güvenenler ile haklılığına güvenenler arasındaki sayısız mücadeleye tanık olmuştur. Yine aynı tarih zalimliğine çok güvenen nice iktidarın, diktatörün boynunda mazlumların vebali ile çöküp gittiğini ve bitimsiz bir lanetle anıldığını da yazar. Bugün çürüyen ve çökecek olan bir iktidarın değil insanlığın sağlam temelleri üzerine kurulan ve yükselen yeninin zamanıdır. HDP bu yeninin tek temsilcisi olarak geleceğe umutla, güvenle ve tarih bilinciyle yürüyor. Bugünden yarına yeni demokratik siyasete, demokratik cumhuriyete ulaşacak olan da bu yol ve yürüyüştür.

***

Halkların tarihsel haklılığına dayananlar mutlaka kazanacaklar. Kobane’den Afrin’e, Afrin’den Amed’e, Amed’den İstanbul’a yeni bir yaşam için direnenler çağın zafer hakikati olarak tarihe adına yazdıranlardır. Cizre’de yakılıp Afrin’de bombalansa da Türkiye’nin her yanında zindanlara doldurulsa da halklarımızın direniş ve zafer hakikati yeni çağın kapısında bir kutup gibi parlıyor. Bugün bölgeyi savaş cehennemine çeviren bütün zalim, sömürücü, işgalci iktidarlar karşısında yeni bir demokratik siyasi model, yeni bir ufuk yükseliyor. Ankara’dan Afrin’e bizleri birleştiren aynı ufka bakıyor olmaktır. Halkların ve büyük insanlığın eşit, özgür, gönüllü, demokratik birliğine ve yaşam modeline inanmaktır. İşte yeni ufka baktığımızda toprağı, birliği, geleceği için direnen Afrin halkının kazanacağını görüyoruz. Çocukların bombalarla öldürülmediği, annelerin ağıt yakmadığı, kadınların cansız bedenine işkence yapılmadığı, Kobane’nin bedenine çiçeklerin, zeytin ağaçlarının selam durduğu bir özgürlük ve kardeşlik yurdu görüyoruz. Ve bütün inancımızla bir kez daha söylüyoruz: Savaşa karşı, ölüme karşı yaşam zaferimiz olacak.

***

Göreve seçilecek olan parti Eş Genel Başkanları ve yöneticileri ise yürekten kutluyor, başarılar diliyorum. Tutuklu kadın milletvekillerimiz, parti yöneticilerimiz adına kongreyi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Dirençle, özlemle, yoldaşça kucaklıyoruz hepinizi. Yolumuz açık olsun…”


11:56 | Demirtaş: Büyük direneceğiz, büyük kazanacağız

Partinin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan da kongreye mesaj geldi.  HDP’nin artık Türkiye’nin ana siyasi çizgilerinden birine dönüştüğünü belirten Demirtaş mesajında “Büyük direneceğiz, büyük kazanacağız” dedi.

Demirtaş’ın kongrede okunan mesajından satır başları şöyle:

“15 aydan bu yana binlerce arkadaşımla birlikte rehin alınıp cezaevine konulmuş olmamız fiziken bizi ayırmış olsa da duygularımız ve düşüncelerimiz eskisinden daha güçlü bir şekilde yek vücut olmuştur. Bilmenizi isterim ki, kalbim olanca sıcaklığıyla Kongre salonunda atıyor. Eş Genel Başkanımız ve yeni Eş Genel Başkan adaylarımız kapsamlı değerlendirmeler yapacağı için ben sizlere sadece kısa bir mesaj iletmekle yetineceğim.

***

Bu Kongre ile birlikte Eş Genel Başkanlık görevimi başka arkadaşlara devrediyorum. Bütün bu eksikliklerimizi, yetmezliklerimizi, hatalarımızı düzeltmek için de yeni Eş Genel Başkanlarımızın öncülüğünde, yeni yönetimimiz ile birlikte sizlere layık bir mücadeleyi ortaya koyma adına her yerde elimden geleni yapmaya devam edeceğimin sözünü veriyorum.

HDP’de birlikte Eş Genel Başkanlık yapmaktan onur ve mutluluk duyduğum ve şu dakikaya kadar da seçilmiş Eş Genel Başkan olan Figen Başkanımıza, onun şahsında cezaevindeki bütün siyasi tutsaklara selam ve sevgilerimi gönderiyorum. İçerideki bütün arkadaşlarım adına da en büyük direnme ve dayanışma mesajını sizlere iletmek istiyorum.

***

Bizler her türlü faşist baskıyı göğüsleyecek, bedelini ödeyecek devasa bir halk hareketine dönüşmüş, köklerini yüzyıllık direniş geçmişine salmış, dallarını ve yapraklarını sınırsız gökyüzüne ulaştırmayı başarmış devasa bir çınar gibiyiz. Çınarımızın her bir dalında Türkiye’nin büzün ezilen halkları, sınıfları ve cinsiyetleri özgürce yerini almıştır. Bu haliyle HDP, Kürt, Türk, Ermeni, Arap, Çerkez, Alevi, Süryani, Êzîdî, Hıristiyan, Müslüman bütün kimlik ve inançların ortak partisine dönüşmüştür. Yine kadınların kendi kimlikleri ve mücadeleleriyle var ettikleri HDP, gerçek bir kadın partisine dönüşmüştür. Kapitalizmin en ağır sömürüye tabi tuttuğu işçinin, işsizin, köylünün ve bütün emekçilerin ortak taleplerini buluşturan gerçek bir emekçi partisi olmuştur. Neoliberal düzenin her gün adım adım vahşice yok ettiği doğanın savunulması için en güçlü ekolojik çizgilerden biri haline gelmiştir.

***

Değerli arkadaşlar, sevgili yol arkadaşlarım;

HDP Türkiye’nin partisi midir, değil midir? Buna halklarımız karar veriyor zaten. Ama şunu herkes bilsin ki; HDP, AKP-MHP’nin kurmak istediği faşist Türkiye’nin partisi değildir. Türkiye’nin hırsızlarının partisi de değildir. Türkiye kalantorlarının, rüşvetçilerinin, kan emicilerinin partisi hiç değildir. HDP, Türkiye ezilenlerinin partisidir. Türkiye’nin yoksullarının, yok sayılanlarının partisidir. Evet, HDP bu yönüyle gerçek bir Türkiye partisidir.

Bizim hayalimizdeki Türkiye ile faşizmin vadettiği Türkiye arasında en küçük bir benzerlik yoktur. Bu nedenle HDP ne kadar Kürt ezilenlerinin partisi ise o kadar da Türk ezilenlerinin partisidir. Partimizin temel hedeflerinden birisi de etnik kimlik ayrımcılığını ortadan kaldırarak, herkesi eşit ve özgür yurttaş kılmayı başararak, etnik temelli siyaset ihtiyacına son vermektir. Önümüzdeki dönem bir yandan faşizm ile mücadele, bir yandan da kritik seçimlere hazırlanmak gibi tarihi sorumluluklarımız vardır. Bu Kongre ile birlikte tarihi rol ve misyonlarımıza layık olacak bir çalışmayı hep birlikte ortaya koyacağız. Yeni Eş Genel Başkanlar ve yeni yönetimimiz etrafında kenetlenecek, tam bir yoldaşlık ve dayanışma ruhuyla mücadeleyi büyüteceğiz.

Bu Kongre vesilesi ile beni yeniden Eş Genel Başkan olarak öneren bütün arkadaşlarıma ve halkımıza özel olarak teşekkür ederim. Beni bir kez daha onurlandırdığınız için şükranlarımı sunuyorum. Ancak daha önce izah ettiğim gerekçelerle görevimi yeni arkadaşlara devretmeyi siyasi ve ahlaki sorumluluğumun gereği olarak görüyorum. Sizlerin desteği ile seçilecek yeni Eş Genel Başkanlarımızı şimdiden kutluyor, başarı ve dayanışma duygularımı iletiyorum.

HDP’yi oluşturan bütün bileşenlerini, emekçilerimizi, partimizin tüm il-ilçe yönetimlerini, Kadın ve Gençlik Meclisimize yeni yönetim etrafında en güçlü dayanışma ağını örmeye çağırıyorum. Bugüne kadar partimizde görev yapmış bütün arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyor, parti şehitlerini rahmetle anıyor, anılarına bağlılık sözümüzü yineliyorum.

Kongremizin büyük bir başarı, coşku ve heyecan ile tamamlanacağına olan inancımla büyük bir hasretle hepinizi kucaklıyorum. Hücre arkadaşım Abdullah Zeydan ile birlikte hepinize selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz.

Büyük direneceğiz, büyük kazanacağız. Mutlaka kazanacağız.”

Demirtaş’ın konuşmasının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


11:40 | Kemalbay: Faşizm direnerek yenilir, biz direnişi seçtik

Divanın açılışının ardından kongrede ilk olarak görevi devredecek olan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, konuştu.

“Zindanlarda rehin olan binlerce yoldaşımızı buradan selamlamak istiyorum. Emanetinizin güvenli ellerde olduğunu söylemek istiyorum” sözeriyle konuşmasına başlayan Kemalbay, ‘Faşizm, direnerek yenilir’ dedi:

“Bugün faşizmin karşısında durmak el ele vermektir. Faşizm ancak onun karşısında güç birliği yaparak omuz omuza vererek, direnerek yenilir. O yüzden bizler de direniş yolunu seçtik. Bütün toplumsal muhalefeti, tüm ezilenleri hele hele kadınların gençlerin mücadelelerini, taleplerini birleştirmek bizim boynumuzun borcu olsun. Bizler barışı savunmak için herkesin inancıyla, kimliğiyle hep beraber yaşayabileceği bir toplumu inşa etmek için mücadele edeceğiz.”

Kemalbay, Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna ilişkin de açıklamalarda bulundu.

“Halkların, Arapların, Êzidîlerin, Hıristiyanların, Müslümanların kendi kendini yönettikleri bir yere yapılan bu saldırı kabul edilemez” sözlerini kaydeden Kemalbay, “Afrin’e yapılan bu saldırının Türkiye halklarına hiçbir anlamlı gerekçesi yoktur. Bugün bombaların üzerine imza atanlar bu sivil ölümlerinin sorumlularıdır. Uluslararası mahkemede yargılanacaklardır. Afrin’de büyük bir direniş gerçekleşiyor. Neden? Çünkü siz halklara karşı savaş açarsanız kaybedersiniz. Çünkü Afrin halkı kendi evini, kendi yaşamını koruyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı, son olarak kongreden sonraki dönem için şu mesajları verdi:

“Bizler 3. Büyük Kongremizden sonra hem politik hem örgütsel olarak mücadelemizi çok daha ileriye taşıyacağız. HDP büyük bir değişimin gücü olmaya devam edecek. Etrafınıza bir bakın; HDP dışında yeni bir söz söyleyen kimse var mı? Yok. Bizler halklarımızın umuduyuz. Halklarımıza yeni bir yaşamı kuracak olanlar; halkların, kadınların, emekçilerin, Kürtlerin, Alevilerin birleşik hareketidir HDP. Bugüne kadar bu mücadeleye omuz verenlere, bu mücadeleyi yükseltenlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Birlikte omuz omuza, bir kişi bile eksilmeden mücadeleye devam edeceğiz.

Bu gemi limana varacak. Biz kazanacağız. Mutlaka kazanacağız.”

Dünyadan birçok siyasi temsilci kongrede

Öte yandan kongreye yurt dışından katılan siyasilerin isimleri okundu.

Ankara’daki kongreye Filistin kurtuluş mücadelesinin sembol isimlerinden Leyla Halid başta olmak üzere Avrupa Parlamentosu Sol Grup Başkanı Gabi Zimmer, Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri Pierre Laurent gibi isimler ile Avrupa Sosyalistleri Partisi, Yunanistan’aki iktidar partisi SYRİZA İspanya’dan PODEMOS, Bask’tan Bildu ve Sortu, Danimarka Kızıl-Yeşil Partisi, Alman Sol Parti (Die-Linke), Kıbrıs AKEL, İsveç Sosyal Demokrat Partisi, Fransa Sol Parti, Portekiz Komünist Partisi’nden temsilcilerin katıldığı açıklandı.


11:00 | Önder: Her türlü engellemeye rağmen kongreye katılım 32 bini buldu

Kongrenin açılışında divan adına konuşan Sırrı Süreyya Önder, kongre salonundaki on binlerce kişiyi selamlayarak konuşmasına başladı.

“Bu dayanışmaya hepiniz hoş geldiniz. Bu barış ve özgürlük şölenine şeref verdiniz” diyen Önder, şöyle devam etti:

“Bu halk ne zaman ihtiyaç olsa kundakta çocuğunu bırakıp özgürlük ve barış mücadelesi için seferber olmuştur. Ne mutlu size ne mutlu sizin temsilciniz olana. Bu iradenin gücünü kırmak için haksız, hukuksuz, zalimce, zorbaca zindanda tutulan başta eş genel başkanlarımızı, vekillerimizi ve belediye başkanlarımızı selamlıyoruz. Özgürlük mücadelesi için zindana giren toprağın koynuna giren tüm kardeşlerimize selam olsun.”

Önder, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı da “Bölgenin içine girdiği bu haksız savaş sarmalını çok önceden gören ve barışın mimarı olmayı hak eden Sayın Öcalan’ı saygıyla selamlıyoruz” sözleriyle selamladı.

Kongre öncesi partilerine dönük baskılara dikkat çeken Önder, buna rağmen 32 bin kişinin kongre salonunu doldurduğunu söyledi.

Önder, son olarak şunları kaydetti:

“An itibarıyla salonda ve dışarıda yer alan misafirlerimizin, katılımcılarımızın, yoldaşlarımızın sayısı 32 bine ulaşmıştır. Her türlü engellemeye rağmen, bu otobüsler yurdun her bir tarafında arandılar, kontrolden geçirildiler, içinden birkaç şey çıktı; demokrasi inancı, barışa özlem ve özgürlük iradesi.”


10:30 | Eş genel başkan adayları salondakileri selamladı

Eş genel başkan adayları Sezai Temelli ve Pervin Buldan ile milletvekilleri kongre salonundakileri selamladı.

Kongrenin açılışını HDP MYK Üyesi Çiğdem Küçükkeleş yaptı. Ardından belirlenen kongre divanının başkanlığına Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder seçildi.

Kongre, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.


09:10 | Binlerce kişi kongre salonunda

Kongre için Türkiye’nin dört bir yanından gelen HDP’liler kongre salonuna 3 aramadan geçtikten sonra girebiliyor.

Kongre salonunda sık sık “Her Afrin her yer direniş” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atılıyor.

Ankara Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda salona herhangi bir çanta, makyaj malzemesi, şarj makinesi, çakmak gibi eşyalar alınmıyor.

Ayrıca kongreyi takip etmek  isteyen gazetecilerin de bilgisayar, fotoğraf makinesi, şarj aleti gibi elektronik malzemelerle salona girmesine izin verilmiyor.



HDP kongresine 2 gün kala: Bir günde en az 94 kişi gözaltına alındı

Kongre öncesi operasyon sürüyor: HDP bileşeni parti ve kurum temsilcilerine gözaltı

HDP kongresi öncesi İstanbul’da da ev baskınları: Çok sayıda gözaltı var

İzmir’de çok sayıda adrese ev baskını: Barış Anneleri, siyasetçiler ve ekolojistler gözaltında



9 milletvekili tutuklu

Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş dahil 9 milletvekili tutuklu olan partinin 7 milletvekilinin de yargılandıkları davalar nedeniyle vekilliği düşürülmüş durumda.

Partinin diğer Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay hakkında ise 9 Şubat’ta Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşeni siyasi parti ve kurumların temsilcilerine dönük Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği operasyona karşı yaptıkları açıklamalar nedeniyle düzenlenen gözaltı operasyonunda gözaltı kararı çıkartılmıştı.

HDP’nin tutuklu vekilleri:

Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Abdullah Zeydan, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü, İdris Baluken, Burcu Çelik.

HDP’nin vekilliği düşürülen milletvekilleri:

Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Besime Konca, Leyla Zana, Ferhat Encü.

Previous post
Rusya'da yolcu uçağı düştü: 71 kişi hayatını kaybetti
Next post
Afrin’e operasyon 23. gününde