Ana SayfaGüncelHDP’den Kemalbay’ın gözaltına alınmasına tepki: AKP yanlıştan dönmelidir

HDP’den Kemalbay’ın gözaltına alınmasına tepki: AKP yanlıştan dönmelidir

HABER MERKEZİ – HDP eski Eş Genel Başkanı Kemalbay’ın gözaltına alınmasına HDP, CHP ve EMEP tepki gösterdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “AKP yanlıştan dönmelidir, HDP’de görev alan kişilerin korkuyu yıkan insanlar olduğunu bilmelidir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanlık görevini 10 Şubat’ta yapılan kongrede devreden ve Parti Meclisi (PM) üyesi seçilen Serpil Kemalbay’ın gözaltına alınmasına HDP, CHP ve EMEP’ten tepki geldi.


Kemalbay gözaltına alındı


Meclis’te milletvekilleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, uzun süredir HDP üzerinde yoğun bir baskı olduğunun herkes tarafından bilindiğini ifade ederek, HDP’de genel başkanlık yapanlara karşı farklı tutum alındığını söyledi:

“Milletvekili arkadaşlarımızdan partili arkadaşlarımıza kadar her gün gözaltı furyası olan bir dönemdeyiz. Dolayısıyla bu kongre Türkiye açısında çok iyi mesajın alınması gereken bir kongreydi. Ancak iki gün öncesine kadar bu partinin eş genel başkanlığını yapan Kemalbay gözaltına alınarak TEM’e götürüldü. Serpil hanım aynı zamanda bu partide uzun süre yöneticilik yapan bir arkadaşımızdı. Bugün bu partide yöneticilik yapan herkese farklı bir tutum sergileniyor. Yarın Demirtaş’ın duruşması yapılacak. Birkaç gün sonra Yüksekdağ’ın duruşması var. Bugün de Kemalbay’ın gözaltına alınması bu partide genel başkanlık yapanlara farklı tutum alındığının göstergesidir.”

‘Erdoğan, Kemalbay’ı hedef gösterdi’

Kemalbay’a herhangi bir tebligatın yapılmadığını kaydeden Buldan, “Serpil hanıma bir tebligat gelseydi elbette giderek ifade verebilirdi. Ancak bu yapılmadığı gibi AKP genel başkanı grup toplantısında sinevizyon gösterisiyle Kemalbay’ı hedef göstermiştir” diye konuştu.

“HDP’de görev alanlara karşı farklı bir uygulama yapılacaksa AKP şunu bilmelidir ki bu partide görev alan herkes korkuyu yıkan insanlardır” diyen Kemalbay, “Serpil Kemalbay’ın ve bileşenlerimizin eşbaşkanlarının derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. TBMM’de 3. büyük parti olan HDP’nin eş genel başkanının korsanvari bir şekilde gözaltına alınmasını kabul etmiyoruz. Bu tür yanlışlardan AKP derhal vazgeçmelidir” dedi.

Basın mensuplarının “Kemalbay ile görüştünüz mü?” şeklindeki sorusuna Buldan, “Gözaltına alınırken milletvekili arkadaşlarımız yanındaydı. Henüz avukatlarıyla görüşemedi. Sanırım bir gizlilik kararı ile gözaltı süresinin uzatılmasına dair bir karar var. Ama bunlar olmamalı. İfadeden sonra bir an önce serbest kalmalı” yanıtını verdi.

CHP ve EMEP’ten tepki

Kemalbay’ın gözaltına alınmasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Emek Partisi’nden (EMEP) de tepki geldi.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, gözaltı kararı için “kabul edilemez” ifadelerini kullandı ve şöyle konuştu:

“Tüm Türkiye’nin her konuda susmasını isteyen, siyasetçiler dâhil gözlerini, kulaklarını, ağızlarını kapatarak her şeye ‘peki’ demelerini isteyen bir süreç başlatılmış durumda. Bu kabul edilemez bir durum. Cumhurbaşkanın bugün siyasi partileri doğrudan doğruya hedef göstermesi doğru değil ve kabul edilemez. Bu konuşmaların arkasında gelen yargısal baskıları da kabul etmek mümkün değil. Ülke ne zaman OHAL den kurtulacak derken, OHAL’in olağan hale geldiği bir sürece tanıklık ediyoruz.”

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ise “Kemalbay’a uygulanan bu haksız, hukuksuz gözaltı işlemini kınıyoruz. Siyasi iktidarın bunca baskısı, şiddeti ve toplumu terörize eden uygulamaları elbette sonuçsuz kalacaktır. İktidarın korkusu da bundandır” dedi.