Ana SayfaDünyaHRW: İdlib’den Türkiye’ye geçmeye çalışan Suriyelilere ateş açılıyor

HRW: İdlib’den Türkiye’ye geçmeye çalışan Suriyelilere ateş açılıyor

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları İzleme Örgütü; Suriye sınırındaki Türkiye askerlerinin, Türkiye’ye geçmek isteyen Suriyelilere ateş açtığını, biri çocuk olmak üzere 10 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Türkiye ise örgütün raporunu yalanladı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre Suriye’nin İdlib kentinde artan şiddet olaylarından ötürü 15 Aralık ile 15 Ocak arasındaki bir aylık zaman diliminde 250 bin Suriyeli yerinden edildi.

Kentte artan şiddetten ötürü mültecilerin, kritik tıbbi durumlar dışında kapalı tutulan Türkiye sınırına geldiği bildirildi.

Türkiye sınırından geçebilen bazı mülteciler ile doğrudan iletişim kuran İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise mültecilerin, sınırdaki Türkiye askerlerinin kendilerine ve diğer mültecilere ateş açtığını söylediğini aktardı.

HRW ayrıca askerlerin mültecilerden bazılarını dövdüğünü, gözaltına aldığını ve tıbbi yardımdan yoksun bıraktığını yazdı.

Biri çocuk, 10 kişi yaşamını yitirdi

Örgütün aktardığı bilgiye göre Türkiye sınırındaki askerlerin Suriye’den gelmekte olan mültecilere açtığı ateş sırasında biri çocuk olmak üzere 10 kişi yaşamını yitirdi, birçok kişi yaralandı.

Tanıklar, diğer sınır geçişleri sırasında ise havaya doğru uyarı ateşi açıldığını, mültecilerin hedef alınmadığını aktardı.

Örgütün Ortadoğu direktör yardımcısı Lama Fakih, “Türkiye sınırına kaçan, güvenlik ve sığınma arayışındaki Suriyeliler, mermiler ve suistimal ile geri gitmeye zorlanıyor” açıklamasında bulundu ve şöyle konuştu:

“İdlib ve Afrin’deki çatışma binlerce kişiyi daha yerinden ettikçe, Türkiye’ye ulaşmak için yaşamını riske etmeye istekli,  sınırda kapana kısılmış Suriyelilerin sayısı yalnızca artacaktır.”

Öte yandan örgüt, 2016 yılında Nisan ve Mayıs aylarında da benzer vakalar yaşandığını, Türkiye’ye girmeye çalışan Suriyeli mültecilerin dövüldüğünü ve onlara ateş açıldığını belirterek, iki sene önce de açılan ateş sonucu birçok Suriyelinin yaşamını yitirdiğini aktardı.

HRW son olarak bu bilgileri 30 Ocak 2018 tarihinde Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ilettiğini bildirdi.

Türkiye’den yalanlama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, HRW’nin raporunu dün yaptığı açıklamayla yalanladı.

Kalın, gazetecilere yaptığı konuşmada, Türkiye askerinin Suriyelileri korumak için orada olduğunu savunarak, Suriye’deki iç savaştan bu yana Ankara’nın “açık kapı politikası” uyguladığını söyledi.


Bu haber, HRW’nin raporundan ve Radio Free Europe’daki haberden derlenmiştir.