Ana SayfaGüncel‘İç çekişme ve çatlağa işaret’: Kuvayı Milliye benzetmesi ne anlama geliyor?

‘İç çekişme ve çatlağa işaret’: Kuvayı Milliye benzetmesi ne anlama geliyor?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “ÖSO’nun Kuvayı Milliye gibi bir sivil oluşum olduğu” yönündeki çıkışı ne anlama geliyor? Ayşe Berktay’a göre “bu benzetme AKP-MHP-Ergenekon ittifakının iç çekişmesine işaret ediyor”. Berktay, “Afrin’deki savaşta TSK puan kazanırsa içeride başka bir ekip güçlenmiş olacak, ama ÖSO puan kazanırsa içeride ulusalcı ekibe karşı diğer ekip yani Erdoğan’ın adamları, SADAT gibi unsurlar güçlenmiş olacak” diyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin operasyonunda yer alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarına yönelik eleştirilere verdiği yanıtta, “ÖSO’nun Kuvayı Milliye gibi bir sivil oluşum olduğunu” söylemişti.

“ÖSO, kendi vatanlarını korumak için bir araya gelip organize olmuş, bizim de desteklediğimiz, tıpkı Kurtuluş Savaşımızdaki Kuvayı Milliye gibi sivil oluşumdur” derken, operasyona destek veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise ÖSO’nun rolü ile ilgili kaygısını “Ordunun başarısı ÖSO’ya devredilemez” sözleriyle dile getirmişti.

Peki, Erdoğan’ın “Kuvayı Milliye” benzetmesi ve çıkışı ne anlama geliyor? MA’dan Diren Yurtsever’e konuşan HDP Parti Meclisi üyesi, çevirmen ve yazar Ayşe Berktay’a göre “bu benzetme AKP-MHP-Ergenekon ittifakının iç çekişmesine işaret ediyor”.

TSK-ÖSO ittifakıyla yürütülen operasyonun bir benzerinin iktidar cephesinde kurulan AKP-MHP-Ergenekon ittifakı olduğunu söyleyen, ÖSO’da temsil edilen güçlerin Türkiye iktidarında da temsil edildiğini savunan Ayşe Berktay’ın konuya dair değerlendirmesi şöyle:

“Kuvayı Milliye benzetmesi, koalisyonundaki çatlakların bir yansımasıdır. ‘ÖSO Kuvayı Milliye’dir’ dediğin zaman iki şey yapıyor oluyorsun. Birincisi; ÖSO’yu antipatik bulabilecek ulusalcı güçlere bu benzetmeyi yaparak, ÖSO’yu kabul edilebilir yapmaya çalışıyor, ikincisi; içeride bir çekişme var, Kuvayı Milliye benzetmesi yaptığın zaman ‘benim de gücüm budur’ diyorsun. Dolayısıyla ulusalcıların TSK içinde olabilecek bazı güçlerine karşı ‘benim de böyle güçlerim var’ demiş oluyorsun.

“İkisi arasında hangisi önde olacak meselesi var. TSK mı, ÖSO mu önde olacak? Oradaki savaşta TSK puan kazanırsa içeride başka bir ekip güçlenmiş olacak, ama oradaki savaşta ÖSO puan kazanırsa içeride ulusalcı ekibe karşı diğer ekip yani Erdoğan’ın adamları, SADAT gibi unsurlar güçlenmiş olacak.”

Previous post
Honduras’ta ‘sansür düzenlemesi’ne karşı protesto çağrısı
Next post
Çocuk esirgeme kurumu bahçesinde servis kazası: Bir kadın hayatını kaybetti