Ana SayfaGüncelIMF’den Türkiye değerlendirmesi: Ekonomi fazla ısındı, enflasyon çift hanede kalabilir

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: Ekonomi fazla ısındı, enflasyon çift hanede kalabilir

HABER MERKEZİ – IMF, Türkiye ekonomisinin ‘fazla ısındığını’ kaydederek, yüksek enflasyonun devam edeceği, faiz artırılmazsa 2018’in de çift hanede tamamlanacağı uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), sonbahar aylarında yaptığı olağan 4. Madde üye ülke gözden geçirmesi (Article IV consultation) Türkiye değerlendirme ön notunda, “ekonominin fazla ısındığını, dış gelişmelere bağlı olarak Türkiye’nin kırılganlığının arttığını” yazdı.

Raporun özet bölümünde, yüksek büyümeye karşılık enflasyon ve cari açık, “ekonominin fazla ısınması nedeniyle kırılganlığını artırıcı” etkiler olarak sıralandı.

Enflasyon çift hanede kalabilir

IMF değerlendirme notunda, güçlü bir büyüme olmasına karşılık, potansiyel büyümenin çok üzerinde gerçekleşme nedeniyle buna bağlı “dengesizlik işaretlerinin” gözlendiği belirtildi.

Dünya’nın haberine göre buna ilave olarak yüksek enflasyonun devam edeceği, faiz artırılmazsa 2018’i de çift hanede kapatacağı tahminine yer verildi.

Cari açığın risk unsuru olduğu belirtilen değerlendirme notunda, güçlü iç talep ve yüksek petrol fiyatları nedeniyle dış finansman ihtiyacının yüksek kalabileceği vurgulanarak, rezervlerin yetersiz kalacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

Riskler belirginleşebilir

IMF değerlendirme notunda öne çıkan konulardan bir diğeri ise “ana risk vurgusu olarak” dış koşulların kötüleşmesiydi.

Raporda, “Dış koşulların olumsuz hale gelmesi durumunda, riskler belirginleşebilir. Kırılganlıklar, yüksek dış finansman ihtiyacını, kısıtlı döviz rezervlerini, kısa vadeli sermaye girişlerine artan bağımlılığı ve şirketlerin kur riskine yüksek düzeyde maruz kalmasını içermektedir. Yapı ve inşaat sektöründe bir arz fazlası olasılığının işaretleri de belirmektedir” denildi.

Vurgular “negatif” yönde

Gözden geçirmeyi yapan Türkiye masası ekonomistlerinin görüşü olan değerlendirme notu, daha sonra IMF direktörler kuruluna sunuluyor ve bu aşamadan sonra nihai rapor açıklanıyor.

Önceki gözden geçirmelerde genel olarak olumlu değerlendirmelere bağlı riskler sıralanıyordu, ancak bu kez ana vurgu risklerden oluştu.

Gözden geçirme heyet notunun vurgularının tamamının “negatif” olması ise dikkat çekti.

2017 büyümesinin “potansiyel büyümenin çok üstünde” yüzde 7’ler dolayında olacağı; 2018 büyümesinin de yüzde 4 tahmin edildiği tahmininde bulunuldu.

Previous post
'Doğu Guta'da 77 sivil yaşamını yitirdi'
Next post
İstanbul Modern, 'geçici olarak' Beyoğlu'na taşınıyor