Ana SayfaGüncelİzmir’de 42 kişi gözaltında, 55 kişi hakkında daha gözaltı kararı var

İzmir’de 42 kişi gözaltında, 55 kişi hakkında daha gözaltı kararı var

HABER MERKEZİ İzmir’de dün yapılan operasyonlarda 42 kişi gözaltına alındı. Halen 55 kişi hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Tepki gösteren İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, operasyonu “Toplumsal muhalefeti susturmak ve etkisizleştirme operasyonları” olarak değerlendirdi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca 2014 yılında katıldıkları bir etkinlik nedeniyle İzmir merkezli İstanbul, Ankara ve Balıkesir’de yapılan operasyonlarda dünden bu yana aralarında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) MYK Üyesi Elif Çuhadar ile Barış Anneleri, ekolojist, siyasetçi, gazeteci, sendikacıların da olduğu 42 kişi gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında 97 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenilirken, gözaltına alınanların İzmir Emniyet Müdürlüğü TEM Şubede işlemleri devam ediyor.

Gözaltı operasyonlarına tepki gösteren İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de açıklama yaptı.

Çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı açıklamayı Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası (Tarım Orkam Sen) İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal yaptı.

Yapılanları “Toplumsal muhalefeti susturmak ve etkisizleştirme operasyonları” olarak değerlendiren Topal, dünden bu yana 42 kişinin gözaltına alındığını, halen 55 kişinin daha gözaltına alınacak olmasının operasyonun emek ve barış mücadelesi yürütenlere yönelik olduğunun gösterdiğini söyledi.

Topal, gözaltı ve tutuklama operasyonları ile mücadele edenlerin sindirilmeye ve kriminalize edilmeye çalışıldığını belirterek, “OHAL’in kendisinin anayasal düzeni korumaya yönelik olduğu iddiasına rağmen AKP, OHAL’i anayasal hakları ortadan kaldırmak için kullanmaktadır. OHAL, iktidara istediğini yapma ve siyasal hedeflerine uygun zemin yaratma keyfiyeti veren bir araca dönüştürülmüştür” dedi.

Emek, demokrasi ve barışçıl mücadeleden geri adım atmayacaklarını dile getiren Topal, şöyle devam etti:

“Temel hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alınmasını kabul etmiyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğü, dönemsel politikalar uğruna ezilip geçilecek, yok sayılacak haklardan olmayıp yüzlerce yıllık mücadeleler ve ödenen bedellerle güvence altına alınmışlardır. İktidar, hukuku hiçe sayarak suç işlemekten vazgeçmelidir. Gözaltı ve toplu tutuklama furyasını şiddetle kınıyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Hukuk tanımaz saldırılara son verilmelidir.”


HDP kongresi öncesi İstanbul’da da ev baskınları: Çok sayıda gözaltı var