Ana SayfaKadınMahkeme ‘çocuğun rızası istismarı hukuka uygun kılmaz’ dedi, sanığı 19 yıl hapse mahkum etti

Mahkeme ‘çocuğun rızası istismarı hukuka uygun kılmaz’ dedi, sanığı 19 yıl hapse mahkum etti

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 14 yaşındaki akrabasını kaçıran erkek, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 19 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme gerekçeli kararda, ‘Rıza, çocuğa istismarı hukuka uygun hale getirmez’ dedi.

Diyarbakır’da 2016 yılında Veli D. nüfus kağıdına göre 12, tıbbi raporlara göre 14 yaşında olan amcasının torununu kaçırdı.

Kız çocuğunun ailesinin şikayeti üzerine Veli D., 31 Aralık 2016 tarihinde gözaltına alındı, işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Veli D. hakkında “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamasıyla 11 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Veli D., tutuklandıktan 6 ay sonra serbest bırakıldı.

‘Ailem beni para karşılığı zorla evlendirecekti’

Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savunma yapan Veli D., çocuk ile birbirlerini sevdiklerini ve kendisinin onu zorla kaçırmadığını söyledi.

Çocuk da Veli D. ile birbirlerini sevdiklerini ve ona kendi isteğiyle kaçtığını ileri sürdü.

Ailesinin kendisini zorla başka biriyle evlendirmek istediğini bunun üzerine Veli D.’ye kaçtığını söyleyen çocuk, “Halalarım beni Batman’da bir adama 50 bin lira karşılığı satacaktı. Sanığı seviyordum ve onunla evlenmek istiyordum. Şikayetçi değilim” dedi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Veli D.’yi “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” ve “cinsel amaçla çocuğu hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 19 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı.

‘Rıza eylemi hukuka uygun hale getirmez’

Gerekçeli kararda ise kemik yaşının tespiti için hastaneye sevk edilen çocuğun olay tarihinde 14 yaşında olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Her ne kadar rızası ile kaçsa bile 16 yaşından küçük mağdurun hukuken geçerli olmayan rızasının, eylemi hukuka uygun hale getiremeyeceğini belirten mahkeme, çocuğun ile sanığın birden fazla kez cinsel ilişkiye girdiğinin sabit olması nedeniyle ceza artırımı yapıldığını ifade etti.