Ana SayfaDünyaMyanmar’da beş farklı toplu mezar bulundu

Myanmar’da beş farklı toplu mezar bulundu

HABER MERKEZİ – Myanmar’da ordunun şiddetine maruz kalan Rohingyalardan onlarcasının en az beş farklı yerde toplu mezarlara gömüldüğü ve üzerlerine asit döküldüğü ortaya çıktı.

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’ın Arakan bölgesinde göçe zorlanan ve ordunun şiddetine maruz kalan Rohingyalardan (Arakanlı Müslümanlar) onlarcasının kurşuna dizilerek öldürüldüğü ve sonrasında en az beş farklı yerde toplu mezarlara gömüldüğü ortaya çıktı.

Associated Press (AP) ajansının 20’den fazla tanık ve mağdur yakını ile kayıt tarihi teyit edilen cep telefonu videolarına dayandırdığı özel araştırma haberine göre, Budist köylülerin yardımıyla Myanmarlı askerler tarafından öldürülen en az 75 Rohingyanın üzerine daha sonra asit döküldü.

Öldürülen ve üzerine asit dökülen Rohingyalıların sayısının 400’ü bulabileceğini söyleyen köylüler, asit dolayısıyla tanınmaz hâle gelen yakınlarını o gün giydikleri kıyafetlerden teşhis ettiklerini belirtti.

“Oyun için takımlara ayrılın dediler”

Katliamdan şans eseri kurtulduğunu söyleyen Nur Kadir, diğer 14 kişiyle birlikte Gu Dar Pyin köyünde futbola benzeyen yerel bir spor olan “chinlone” oynamak üzere takımlara ayrılmalarının istendiğini ve oyuncu seçimleri sırasında kendilerine ateş açıldığını aktardı.

Myanmarlı askerler ateş etmeye son verdiklerinde ise sadece kendisinin ve iki takım arkadaşının hayatta kaldığını söyleyen Kadir, altı arkadaşının asitten eriyen bedenlerini bir hafta sonra iki ayrı toplu mezarda bulduğunu anlattı.

AP’nin haberine göre bahsi geçen toplu mezarlar ilk kez keşfedilen beş mezardan sadece ikisi. Myanmar hükümeti ise 10 “teröristi” etkisiz hâle getirdiğini söylediği bir toplu mezar dışında bugüne kadar bu tip bir katliamda bulunmadığını iddia ediyor.

BM’ye çağrı

Ortaya çıkarılan son toplu mezarlarla birlikte Arakan’da ordunun baskısı ile yerlerinden edilen ve komşu ülke Bangladeş’e geçmek zorunda kalan Rohingyaların maruz kaldığı şiddet, uluslararası kurumlarda gündeme geldi.

Birleşmiş Milletler’in Myanmar’daki İnsan Hakları Özel Temsilcisi Perşembe günü bir açıklama yaparak Myanmar ordusunun operasyonlarının “soykırım özellikleri” taşıdığını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson da AP’nin haberi üzerine yaptığı yazılı açıklamasında, “uluslararası toplumun Myanmar’ın hesap vermesi için daha fazla baskı oluşturması” gerektiğini kaydetti.

Robertson, açıklamasında ek olarak AB ve ABD’nin, Myanmar ordusunda bu suçlara karışan komutan ve askerleri tespit edip, bu kişilere yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi ve BM’ye silah ambargosu için girişimde bulunma çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların 25 Ağustos’ta yeniden başlaması üzerine, yüz binlerce kişi kaçmak zorunda kalarak Bangladeş sınırından geçmeye başlamıştı. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise “Myanmar’ın, Rohingyalara ‘etnik temizlik’ yaptığı” ifade edilmişti.

Bangladeş ve Myanmar, Ocak ayında yüz binlerce Arakanlı Müslümanın iki yıl içerisinde evlerine dönebilmeleri için anlaştıklarını açıklamıştı.


Bu haber, DW Türkçe’deki haberden derlenmiştir.
Previous post
Kiarostami’nin 'veda filmi' İstanbul Film Festivali’nde olacak
Next post
ABD'den Türkiye'ye ‘yaptırım hazırlığı’ iddiası: ‘Bazı siyasetçi, hakim ve savcılara seyahat engeli gelebilir’