Ana SayfaGüncel‘Rusya’nın itirazı yok’ diyen Yıldırım: Hedefte Afrin kent merkezi de var

‘Rusya’nın itirazı yok’ diyen Yıldırım: Hedefte Afrin kent merkezi de var

HABER MERKEZİ –  Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunun hedefinde kent merkezinin de olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, Rusya’nın operasyon konusunda Türkiye’ye “itirazı olmadığını” söyledi. Sivil ölümlere ilişkin Avrupa’dan gelen eleştirilere tepki gösteren Yıldırım, operasyon sırasında bu güne kadar sivil ölümünün yaşanmadığını savundu.

Başbakan Binali Yıldırım Afrin’e yönelik operasyona ilişkin BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

Yıldırım, operasyonun hedefinde Afrin kent merkezinin de olduğunu söyledi.

Yıldırım, sivil ölümlerine ilişkin gelen “Birleşmiş Milletler nezdinde de bazı açıklamalar gelmeye başladı. ‘Sivil kayıplarından dolayı kaygılıyız’ şeklinde. Bunlar hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Herhalde bunlar yanlış yerde sivil kaybı arıyorlar. Sivil kayıp görmek istiyorlarsa gelsinler Kırıkhan’ı görsünler, Hatay’ı görsünler, Reyhanlı’yı görsünler, Kilis’i görsünler. Bu operasyonlarda sivil kaybı bugüne kadar yaşanmamıştır Afrin bölgesinde.”

Rusya’nın operasyon konusunda Türkiye’ye “itirazı olmadığını” belirten Yıldırım, ABD’yi eleştirdi.

Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

Menbic’de PYD-YPG’yi tutmak Türkiye’ye karşı düşmanlıktır, Türkiye’nin milli güvenliğine karşı bir tehdittir. Menbic’te yaşayanların yüzde 90’dan fazlası Arap. Orada terör örgütünün ne işi var? Güvenlik sorunu da yok. Özellikle Türkiye’ye karşı bunlar tutuluyorsa o zaman da bizim ona göre hareket etmemiz gerekir.

ABD- Türkiye ilişkilerine ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un ziyaretine ilişkin gelen soruyu da yanıtlayan Yıldırım, “Türkiye ile ilişkilerin bozulmasından Türkiye zarar görmez tek başına. Amerika da görür. Bu bölgede bir tur planları var belli ki. Nasıl yapacak o planlarını?” dedi.

Yıldırım OHAL’e ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Hak ve özgürlüklerin askıya alındığı yönünde Avrupa’dan gelen eleştirilere değinen Yıldırım, KHK’lerin Meclis onayına sunulması ve OHAL İnceleme Komisyonu’nu örnek gösterdi ve “Yani Olağanüstü Hal’de hukuk bir süreliğine durduruluyor. Bu yaptığımız iki uygulama ile bu durdurma işlemini iptal ettik. Artık yasalar işleyecek. Herkes hakkını-hukukunu sonuna kadar arayacak” dedi.

Previous post
'Bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakan Meclis çalışanı neden hala görevde?'
Next post
Hindistan'ın ölüme terk edilen kız çocukları ve bir kadının mücadelesi