Ana SayfaEkolojiSabah lokanta akşam evsizlerin sığınağı: Hayata Sarıl Lokantası

Sabah lokanta akşam evsizlerin sığınağı: Hayata Sarıl Lokantası

HABER MERKEZİ – Hayata Sarıl Derneği ilk projeleri olan Hayata Sarıl Lokantası ile evsiz kişilere ücretsiz yemek dağıtıyor. Projelerine ilişkin konuşan Dernek Başkanı Dilara Moran, devletin evsizlere yardım etmediğini, bu alanda çalışan kurumların olmadığını belirterek, bir misyon üstlendiklerini söylüyor.

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak Şubat 2017’de dernek statüsünü kazanan Hayata Sarıl Derneği, evsiz, sokakta yaşayan, toplumda yok sayılan insanların hayatlarına tekrar sarılmalarını sağlamak için mücadele ediyor.

İlk projeleri olan Hayata Sarıl Lokantası’nı 3 ay önce Taksim’de bulunan Kurabiye Sokak’ta açan dernek, ayrıca lokantada çalıştırdığı kişileri de evsizlerden seçiyor.

Çalışanlarına psikolojik destek sunan dernek, sabah lokanta işlevini görürken, akşam ise evsiz kişilere ücretsiz yemek veriyor.

Toplumda dışlanmış kişilere, “Evet siz varsınız, biz bunu görüyoruz ve size destek için buradayız” diyen Hayata Sarıl Derneği Başkanı Dilara Moran, devletin evsizlere yardım etmediğini, bu alanda çalışan kurumların olmadığını belirterek bir misyon üstlendiklerini söylüyor.

‘Sıcak bir yemekten daha fazlasına ihtiyaçları var’

Taksim bölgesinde yaşayan evsizlere ücretsiz olarak çorba dağıtırken evsizler hakkında deneyim sağladıklarını söyleyen Moran, derneğin oluşma evresini şöyle anlatıyor:

“Beyoğlu’nda akşamları çorba dağıtıyorduk. Daha sonrasında Beşiktaş’a Tophane’ye kadar indik. Yeni insanlarla tanıştık. Onların sıcak bir yemeğe ve daha fazlasına ihtiyaçları olduğunu gördük. Bu ihtiyaçların karşılanması için ne yapılması gerektiğini düşündük ve 7 arkadaş bir araya gelerek araştırmalar yaptık. Gönüllülük esaslı olan projemizi daha da genişleterek bir derneğin çatısı altında devam ettirmeye karar verdik.”

‘İş imkanıyla umut veriyor’

Derneğin ilk projesi olan Hayata Sarıl Lokantası’nın, akşamları ücretsiz yemek dağıtmak ve insanları iş  sahibi yaparak hayata sarılmalarını sağlamak gibi iki esas amacının olduğunu vurgulayan Moran, “Şu anda 5 çalışanımızdan 3’ü eski evsiz ve toplumda yok sayılan kişilerdir. İş imkanı sağladığımız 3 arkadaşımız mutfak eğitimi, salon eğitimi aldılar ve eğitimleri devam ediyor. Haftada 2 saate yakın yine gönüllü olarak eğitim veren psikoloğumuza gidiyorlar” diyor.

Moran, akşamları yemek yemeye gelen evsizlerin sokakta beraber yaşadıkları arkadaşlarını lokantada çalışırken görmelerini sağlayarak, bu durumun onlara bir umut vermesini de amaçladıklarını belirtiyor.

‘Lokantaya gelen sayı giderek artıyor’

Lokantaları ilk açıldığında 15 evsiz kişinin lokantalarına geldiğini belirten Moran, “Şimdi ise ortalama 100-110 kişi lokantaya geliyor. Lokantamız 25 kişilik olduğu için çok fazla oturmuyorlar, yemeklerini yiyip çıkıyorlar. Çünkü dışarda yemek yemek için bekleyen arkadaşları oluyor. Birbirlerine karşı çok saygılı ve dayanışma içindeler” diyor.

 ‘Hayata yeniden sarılmanızı sağlıyor’

Giderek bireyselleşen dünyada insanların etrafında olup bitenlere karşı çoğu zaman duyarsızlaştığını dile getiren Moran, sözlerini duyarlılık çağrısı yaparak noktalıyor:

“Bakıyoruz ama görmüyoruz. Görmeye başladığınızda ise değişimi başlatabileceğinizi fark ediyorsunuz. Tek bir kişiyle bile olsa yola koyulursanız o değişimin dalga gibi büyümesini sağlayabilir ve herkese dokunmaya başlayabilirsiniz. İnsanların değişebileceğini umut ediyoruz. Umudu gördüğünüz zaman o değişimleri yaratabiliyorsunuz. Etrafımızdaki insanlara dönüşümü yaratırken aynı zamanda kendimizde de bir dönüşüm sağlıyoruz. Bu dönüşüm hepimizin hayata yeniden sarılmasını sağlıyor.”


Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Kamplardaki göçmenler anlatıyor: Afrin güvenli bir liman, bizden ne istiyorlar? | ÖZEL
Sonraki Haber
Sinn Fein’de Gerry Adams dönemi sona erdi