Ana SayfaGüncelSADAT’ın kurucusu: Silahlı bir unsur eğitmiyoruz

SADAT’ın kurucusu: Silahlı bir unsur eğitmiyoruz

HABER MERKEZİ – Kendini ‘askeri danışmanlık şirketi’ olarak tanıtan fakat silahlı eğitim kampları olduğu iddialarıyla gündeme gelen SADAT’ın kurucularından Adnan Tanrıverdi iddialara yanıt verdi. Tanrıverdi, “Bizim Türkiye’de herhangi bir askeri üssümüz yok, silahlı bir unsur eğitmiyoruz” dedi.

Uluslararası Savunma Danışmanlık Merkezi’nin (SADAT) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Üsküdar Üniversitesi’nde katıldığı bir panelde konuştu.

Tanrıverdi konuşmasında silahlı eğitim kampları olduğu iddialarına yanıt verdi.

SADAT’ın kuruluş sürecini anlatan Tanrıverdi, “SADAT açılım olarak Savunma Danışmanlık Şirketi’nin kısaltılmışı. Kuracağımız şirkete bir isim ararken kısaltma ne olsun diye paylaşırken SADAT çıktı. Arkadaşımızın biri, ‘Bu SADAT Arapça’da Seyitler anlamına geliyor’ dedi ve biz de orada durduk. Yani ararken bulduğumuz bir kısaltma” dedi.

“Gizli ordu” iddialarına ilişkin ise “Cumhurbaşkanı’na saldırmak isteyen muhalif gruplar, sözde biz Cumhurbaşkanı’na gizli ordu kuruyor muşuz… Ne alakası var? SADAT’ın esas misyonu; İslam ülkelerine gelen tehdidi belirlemek” diyen Tanrıverdi, iddialara ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını da ekledi.

Tanrıverdi şunları söyledi:

“Doğru değil. Bizim Türkiye’de herhangi bir askeri üssümüz yok, silahlı bir unsur eğitmiyoruz. ‘Paramiliter yapı oluşturuyor’ derken, sivilleri silahlandırıyor demek istiyor. Böyle bir şey yok. Tamamen safsata, biraz daha ileri gidersek iftira.”

Tanrıverdi, Özgür Suriye Ordusu’na eğitim verdiklerine dair iddialar hakkında ise şunları söyledi:

Özgür Suriye Ordusu’nun kuruluş safhasında Hatay’ın güneyindeki mülteci kampında Özgür Suriye Ordusu’nun ilk kurucusu Albay Riyad Esad isminde bir şahsın olduğunu duyduk ve gittik oraya. O zaman daha Suriye’de muhalefetin silah kullanmama kararının olduğu bir dönem. Yani aşağı yukarı 1 sene kadar, rejimin zulmüne karşı silahsız muhalefet edecek tarzda direndiler. Biz o zaman bir rapor hazırladık. O raporumuzu devletimize gönderdik. Dedik ki; ‘Bunların muhalefet olarak organizasyona ihtiyacı var. Bunu eğer devlet olarak silahlı kuvvetlerimiz üstlenirse 6 ayda bu kargaşa biter. Eğer SADAT’a bu konuda yetki verilirse SADAT da 1 sene de anca bitirebilir’. Ancak o günün koşullarında bu mesele icraata geçirilemedi. Ve o iş orada kaldı. SADAT’ın Özgür Suriye Ordusu ile herhangi bir fiili ilişkisi olmadı. Somali’de de silahlı kuvvetlerimiz oraya gitmeden önce Somali’den bir yetkili SADAT’tan orada bir üs kurmasını talep etti. Sonra silahlı kuvetlerimiz gidince bize ihtiyaç kalmadı. Zaten biz silahlı kuvvetlerimiz olmadığı, ulaşamadığı yerlere hizmet verelim, demiştik. Silahlı kuvvetlerimiz şimdi oraya hizmet verecek bir üssü kurdu.

SADAT hakkında

SADAT, kurucuları arasında emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin de bulunduğu eski Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları tarafından 2012’de kuruldu.

Lice’deki bir köyü yakma iddiasıyla gündeme gelen SADAT kendini ‘askeri danışmanlık şirketi’ olarak tanıtıyor.

Askeri ve güvenlik alanında pek çok eğitimi veren şirketin kursları arasında, “Gayri Nizamı Harp”, “Keskin Nişancılık”, “Kara Harekatı”, “Koruma”, “Tahrip”, “İleri Tek Er Muharebe”, “Topçu ve Havan İleri Gözetleyicilik” ve “Tank/Zırhlı Araç Avcılığı” gibi kurs eğitim paketleri var.

Akşener’in işaret ettiği ve önlem alınmasını istediği SADAT’ın çeşitli yerlerde açtığı eğitim kamplarında 2 bin 800 kişinin “gayri nizamı harp” ya da “gerilla eğitimi” aldığı geçmiş dönemlerde gündeme gelmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, SADAT ve Osmanlı Ocakları’nın AKP’nin silahlanmış milis güçleri olduğunu iddia etmişti.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in ‘SADAT A.Ş’ başlıklı bir yazı kaleme almış, bu yazısına daha sonra erişim engeli getirilmişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Tokat ve Konya’da silahlı eğitim kampları olduğu iddiasını gündeme getirip, SADAT’ı işaret etmişti.