Ana SayfaDünyaSalih Müslim serbest bırakıldı

Salih Müslim serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin istemi üzerine Prag’da gözaltına alınan PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim, çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından konuşan Müslim, “Bizi susturmaya çalışıyorlar, başaramadılar” dedi. Kararın ardından açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Bozdağ ise “Bu karar Türkiye-Çekya ilişkilerini olumsuz etkileyecek bir karardır” dedi.

Çekya’nın başkenti Prag’da Pazar günü gözaltına alınan eski PYD Eş Başkanı, TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Müslim, Çek polisinin özel tim korumasında mahkeme salonuna elleri kelepçeli halde getirilmişti ancak, kısa süren duruşma sonucunda mahkeme Salim Müslim’i serbest bıraktı.

Müslim: Bizi susturmaya çalışıyorlar, başaramadılar

Müslim, serbest bırakıldıktan sonra Medya Haber’e telefonla bağlanarak, gözaltına alınma sürecini değerlendirdi.

Türkiye’nin hakkında daha önce çıkardığı yakalamaya atıfta bulunan Müslim, “Hakkımda yakalama kararı daha önce çıkarılmış. Yargı yoluyla bir yakalama çıkarıldı. Mahkemeye çıkarıldık. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Ben başka bir ülkenin vatandaşıyım. Mahkeme de bu doğrultuda karar vererek, bıraktı” dedi.

Gözaltında bulunduğu süre boyunca kendisi için yapılan eylem ve etkinlikler için ‘teşekkür eden’ Müslim, Avrupa’da, Türkiye’nin operasyonu ile hedef alınan Afrin için görüşmeler yaptığını belirterek “Bizi susturmaya çalışıyorlar, başaramadılar” dedi.

Avrupa’nın hukuku ve ilkeleri olduğunu ifade eden Müslim, “Herkes Türkiye’nin emrinde değil. Kürt halkını susturamazlar” diye konuştu.

Türkiye’den açıklamalar

Müslim’in serbest bırakılmasının ardından Haber Türk’e konuşan Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigali ise “Beklemediğimiz bir karardı. Çek mahkemesi, ikili ilişkilerimize ters bir karar almıştır. Bu kararın ikili ilişkilere olumsuz yansımaları olabilir” dedi.

Büykelçi Bigali ayrıca kararın ardından Müslim’in istediği yere gidebileceğini, hakkında herhangi bir kısıtlamanın olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ da Salih Müslim’in serbest bırakılmasıyla ilgili karara tepki gösterdi.

Ankara’da gazetecilere açıklama yapan Bozdağ, “Verilen karar uluslararası hukuka aykırıdır, terörle mücadele konusunda ortaya konulan ortak iradeye de aykırı bir karardır. Bu karar Türkiye-Çekya ilişkilerini olumsuz etkileyecek bir karardır” diye konuştu.

Kararın kendilerini şaşırtmadığını belirten Bozdağ, “Bu tür kararlar hukukla izah edilemeyecek çok net siyasal kararlardır” dedi.

Çekya: Terörizmi desteklediğimiz iddialarını kabul etmiyoruz

Müslim’in serbest bırakılmasına Türkiye’den gelen açıklamalara Çekya’dan yanıt geldi.

Türkiye’nin kendilerine yönelttiği ‘teröre destek’ suçlamalarına ‘Bu iddiaları kabul etmiyoruz’ yanıtı verildi.

Çekya tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Terörizmi desteklediğimiz iddialarını kabul etmiyoruz. Müslim kararı ile hiçbir uluslararası yükümlülüğü ihlal etmedik. Türkiye Müslim’in iadesini isterse hukuk içinde değerlendiririz.” 

Ne oldu?

Türkiye’nin hakkında yakalama kararı çıkardığı Salih Müslim, haftasonu (25 Şubat) Prag’da gözaltına alınmıştı.

Ankara Müslim’in Türkiye’ye iadesini talep ediyordu. Buna karşın Avrupalı parlamenterler Çekya’ya Müslim’in serbest bırakılması çağrısı yapıyordu.

Başbakan Binali Yıldırım ise Müslim’in tahliye haberinden önce partisinin grup toplantısında Çekya’ya çağrı yapmış, “Gün, NATO müttefikimiz Çekya’nın imtihan günüdür” diyerek, iade talebinde bulunmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'den 'seçim ittifakı' ve 'baraj' açıklaması
Sonraki Haber
HDP'de iki ismin daha vekilliği düşürüldü, sayı dokuza yükseldi