Ana SayfaGüncelTEOG yerine getirilen sınav, “öğrencilerin yüzde 60’ına hitap etmeyecek”

TEOG yerine getirilen sınav, “öğrencilerin yüzde 60’ına hitap etmeyecek”

HABER MERKEZİ – MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Çetin, liseye geçiş sınavının “öğrencilerin yüzde 60’ına hitap etmeyeceğini” belirterek, sınavın “çok zor” olacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, bu yıl liseye geçişte TEOG yerine getirilen “Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Habertürk’ten Pervin Kaplan’ın haberine göre Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’daki sempozyumuna katılan Çetin, sınav sorularının “çok zor” olacağını söyledi. Çetin, “Çünkü en üst gruptan yüzde 10 öğrenciyi seçeceğiz. Sınav öğrencilerin yüzde 50’sine, 60’ına hiç hitap etmeyecek. Ezber bilgi değil, analitik düşünme bekliyoruz” dedi.

Çetin’in açıklamalarından satır şöyle:

  • Bu seçme sınavı olacak ve en üst gruptan yüzde 10 öğrenciyi seçeceğiz. Sorular çok zor olacak. Sorular öğrencilerin yüzde 50’sine, 60’na hiç hitap etmeyecek.
  • (3 yanlış 1 doğruyu götürecek mi?) Henüz kesin değil. Eğer tüm soruların değeri aynı olursa 3 yanlış 1 doğruyu götürür. Ama sorulara zorluk derecelerine göre ayrı puan verirsek o zaman 3 yanlış 1 doğruyu götürmez. Kılavuz çıktığında netleşmiş olacak.
  • Sınavla öğrenci alan okulların listesi Nisan ayında yayınlanacak. Liseye geçiş sisteminin kılavuzu ise 1 ay içinde çıkacak.
  • Sınavla öğrenci alacak liselerin listesi açıklandıktan sonra başvuru için 15 günlük süre olacak.
  • Sınavdan tek puan çıkacak ve bu puan türüyle liselere yerleştirilecekler.

TEOG’un ardından

TEOG’un kaldırılmasının ardından “Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi” adı verilen yeni bir sistem getirilmişti.

Yeni sisteme göre öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçecek. Evlerine yakın okullara yerleştirilen öğrencilerin oranı yüzde 90 civarında olacak.

Belirlenecek ‘nitelikli’ okullara girmek isteyen 8. sınıf öğrencileri için ise Milli Eğitim Bakanlığı’nca merkezi sınav yapılacak.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eylül ayında “TEOG olayını yanlış bulduğunu” belirtmesinin ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Başbakan Binali Yıldırım’a sınavın kaldırılmasına dair bir rapor sunmuştu.

Bunun ardından ise 2013 yılında getirilen TEOG kaldırılmıştı.TEOG’un kaldırılması ile liselere giriş sistemi son 15 yılda dördüncü kez değişmiş olmuştu.

Orta Öğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı (OKS), 2004 yılında Liselere Giriş Sınavı (LGS) yerine getirilmiş; 2008 yılında ise Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) geçilmişti.

İlköğretim 6, 7 ve 8’inci sınıflar için düzenlenen SBS, 2008 yılında sadece 6 ve 7’nci sınıflar için düzenlenmişti. 2009 yılından itibaren ise bu sınav ilköğretim 8’inci sınıflara uygulanmıştı.

Son olarak 2013 yılında SBS de kaldırılarak Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) uygulamasına başlanılmıştı.

Previous post
İran'da başörtüsünü çıkararak eylem yapan 29 kadın tutuklandı
Next post
Ocak ayında dış ticaret açığı yüzde 108 arttı